maandag 17 november 2008

Weinig kans op rotondes in Goverwelle

De laatste weken is er nadrukkelijk aandacht voor de kruisingen op de Goverwellesingel. De wethouder is voornemens om de verkeersinstallaties (VRI's) op de kruisingen te laten vervangen, maar een aantal fracties, waarvan met name de PvdA zich manifesteert, willen de kruisingen vervangen door rotondes.

Tijdens de begrotingsbehandeling van vorige week pikte de journalist van het AD op dat de PvdA zich toch achter het plan voor aanleg van VRI's schaart en pakte in de vrijdageditie gelijk uit:

GOUDA - De kans is klein dat er rotondes komen op de kruispunten van de Goverwellesingel.


De PvdA, met afstand de grootste partij in de gemeenteraad, steunt wethouder Janssen (Verkeer), die geld wil besparen door slechts de verkeerslichten op de kruisingen te vervangen. Naar verwachting zullen de meeste andere partijen Janssen ook steunen.
Toen ik het bericht las, moest ik toch even achter mijn oren krabben. Had de fractievoorzitter van de PvdA dit werkelijk zo gezegd? Luister ik dan echt zo slecht als GBG mij verwijt?
Zondagavond (!) kregen we echter een mail van de PvdA fractie waarin werd medegedeeld dat de journalist zich had vergist en de fractie toch echt voor de rotondes is. De fractie kan zich wel vinden in het voorstel van het college om een quickscan uit te laten voeren. Gelukkig, ik kan toch nog goed luisteren.
Maar ja, wat moet het nu gaan worden. Financieel pleit veel voor de vervanging van de VRI's en in deze economisch barre tijden is dat een belangrijk argument. Voor wat betreft de verkeersveiligheid ligt het wat gecompliceerder en zijn de "geleerden" het niet altijd eens, met name voor wat betreft voetgangers en fietsers.
Opvallend is dat dit onderwerp in Goverwelle niet echt leeft en de mensen die ik spreek aangeven de huidige kruisingen met VRI's wel prima te vinden en, zeker voor de kinderen, verkeerslichten wel zo veilig vinden.

Een geavanceerd alternatief zou kunnen zijn: een rotonde i.c.m. een fietstunnel.
Ik verwacht niet deze variant het (financieel) zal halen, maar het is wel de fraaiste en veiligste oplossing. We wachten de quickscan maar af en zullen dan een definitief standpunt innemen.
Wilt u uw mening kwijt: stuur dan een mailtje naar theo.krins@gouda.nl

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Theo

Alles pleit maar weer eens voor integrale verslaglegging van de besluitvormende raadsvergaderingen..........

Fred de Wit (SGP/Gouda)

Anoniem zei

Dag Fred,

Het probleem is dat veel journalisten te snel en te globaal lezen/luisteren met als gevolg slordige stukkies zoals vandaag weer bleek uit het verhaal over het leerlingenvervoer van de VVD.Daar helpt geen integrale verslaglegging aan.

Groet
Ria

Anoniem zei

Beste Ria

Je maakt een punt, alleen helpt de integrale verslaglegging van de raad wel om jullie als frakties onderling helderheid te verschaffen...

Fred de Wit ( SGP/Gouda)