zaterdag 22 november 2008

SS-concentratiekamp Vught


Op vrijdag was ik met een goede vriend een dag aan het wandelen en passeerden we ook het voormalig kamp Vught. Het kamp is opvallend gelegen pal naast de extra beveiligde gevangenis.

In dit kamp, dat officieel Konzentrationslager Herzogenbusch heette, zijn in de periode tussen januari 1943 en september 1944 ruim 31.000 mensen opgesloten geweest. Van de gevangenen zijn meer dan 750 gestorven in het kamp, door honger, ziekte, mishandeling of ze werden geëxecuteerd op de fusilladeplaats net buiten het kamp.

Als je daar rondloopt, de foto's bekijkt, brieven e.d. leest, de reconstructie van een barak bezoekt, het crematorium ziet met twee vaste ovens en een mobiele (!) oven, dan word je even helemaal stil gezet. Ook het gedenkteken voor de ruim 1.200 kinderen die in 1943 vanuit het kamp zijn gedeporteerd naar Sobibor om daar te worden vergast, maakt veel indruk op me. Het jongste kind was pas 6 dagen oud en velen waren jonger dan 12 jaar. Bizar dat zulke dingen toen konden gebeuren en minsten zo bizar dat de wereld er zo weinig van heeft geleerd en er tot op de dag van vandaag nog zoveel geweld in de wereld is.
Het bezoek aan dit kamp heeft me wederom doen beseffen dat we heel bevoorrecht zijn te mogen leven in een vrij land met een democratisch bestuur. Tegelijkertijd besef ik ook dat het onze plicht is (als bestuurders en vertegenwoordigers in bestuurlijke lichamen) om ons voor democratie en vrijheid in te zetten, ook op lokaal niveau.

Geen opmerkingen: