maandag 7 februari 2011

Walgelijk: "Dit kan er nou gebeuren"


Op internet, eerst op de site Dumpert maar nu ook op YouTube , circuleert sinds dit weekend een filmpje, waarop een groepje Marokkaans Nederlandse jongeren een meisjes belagen die voorbij probeert te fietsen. Ze pakken haar fiets af en schoppen en slaan haar en vallen daarna nog een meisje lastig. Een jongen roept herhaaldelijk "Dit kan er nou gebeuren", alsof het vertoonde gedrag heel normaal is....
Met afgrijzen heeft menigeen, en ook ikzelf, gekeken naar dit filmpje.
Er wordt door velen maar één conclusie getrokken: deze kinderen moeten hard worden aangepakt.

De politie is terecht woest op de daders, die blijkbaar zo trots zijn dat ze het filmpje online hebben gezet. Sommige lijken op basis van de beelden hooguit 10 jaar oud. ,,Misselijkmakend zijn deze beelden,'' zegt districtschef Paul van Musscher van de politie Hollands-Midden. ,,Ik beloof u dat we deze daders gaan aanhouden.''
Vandaag of morgen worden de jongeren opgepakt, belooft politiewoordvoerder Dick van Gooswilligen. Inmiddels zijn twee meisjes (!) op 8 februari daadwerkelijk opgepakt.

De jongeren zullen wel gestraft worden en daarmee wordt in ieder geval richting dit soort gedragingen terecht een daad gesteld.

Repressief beleid is laf beleid

Maar ik wil de spade toch ook wat dieper steken, want met alleen een roep om repressie komen we er niet. Zoals al vaker gezegd, we zullen de gezinnen en de omgeving ook erbij moeten blijven betrekken.
De pedagoog Micha de Winter zegt het heel krachtig: "Repressief beleid is vaak ontzettend láf beleid."
Het is heel belangrijk om vooral in contact te treden met de jongeren en de buurtbewoners. Waar dat gebeurt, wordt er ook wat bereikt.

Nu wordt er te vaak gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te melden via het Meldpunt, wat vervolgens zowel de politie als de politiek "opjaagt" om daadkracht te tonen, terwijl we ook zelf een verantwoordelijkheid hebben.

Inzet zal moeten zijn om de echte raddraaiers die niet willen investeren in goed gedrag aan te pakken, maar daarnaast zoveel mogelijk perspectief te bieden, door de jongeren actief bij de samenleving te betrekken en uitdagingen te bieden.

Laat ze zelf sportactiviteiten opzetten en coach ze daarbij, zonder gelijk met geld over de brug te komen, want dan maak je ze daarvan weer afhankelijk, maar faciliteer wel waar mogelijk.
Begeleidt ze ook zoveel mogelijk naar opleiding en werk, zoek daarbij partners enz.

Gelukkig doet Gouda al veel op dit terrein, maar het zou met nog meer samenhang en daadkracht mogen gebeuren.

Het zal niet meevallen, maar we zullen ons met elkaar moeten blijven inzetten voor een veilig Gouda, waar iedereen trots op is.

22 opmerkingen:

Anoniem zei

als straffen werkt bij een hond, dan waarom hier niet?
als ze er niet van leren, zijn ze in ieder geval lange tijd van de straat en vallen ze daar niemand lastig.
Opsluiten en vooral geen geld aan spenderen! Goedkoop en sober opsluiten.

Anoniem zei

"Zoals al vaker gezegd, we zullen de gezinnen en de omgeving ook erbij moeten blijven betrekken."

Met alle respect maar hou toch alstublieft op. Dit hoor ik al 30 jaar. Ik heb de renovatie van de wijk meegemaakt al zie je er niks meer van terug. Het plaatsen van rijtjeswoningen voor een beter gemêleerde buurt, buurtvaders. Het heeft allemaal niks geholpen.

"Mijn dochter, NOOIT!"

Anoniem zei

Waarom hebben we het eerst over straffen en boos zijn op deze jongeren.
Laat me duidelijk zijn, deze beelden zijn verschrikkelijk en absoluut niet te tolereren en een straf voor deze jongeren is terecht.
Maar:
Als er geen filmpje was
OF:
er niet duidelijk Marokkanen te zien zijn.
OF:
De beelden in bv. Lutjebroek waren gemaakt.
Hadden we dan ook zo kortaf gereageerd?
Korte lontjes: we hebben er allemaal last van.

Harry zei

Dhr of Mw Anoniem met zijn/haar bericht van 8 febr. 2:22 wil ik zeggen dat het helaas altijd Marrokanen zijn die dit tuig veroorzaken. Ik zou zeggen pak bij de ouders hun kinderbijslag af en sluit dat tuig voorlopig op in een jeugdgevangenis. Of je stuurt ze met een enkeltje met het hele gezin weg uit Nederland. We hebben niks aan dit soort tuig, alleen maar last.

Anoniem zei

Ik word hier zo verdrietig van !
En ze krijgen nog steeds alles kado in die wijk.
Nu gaat er bij ons in Goverwelle weer het wijkcentrum dicht, waar al jarenlang veel kinderen en ouderen van profiteren.
En waar moeten we heen???
Naar een spiksplintergebouw in die wijk waar ze alles al hebben. maar ja, de Toren is dan niet meer te betalen.
En wat blijft er achter voor onze kinderen en ouderen??? Nada!!!!
Blijven belonen dit gedrag hoor !!!!!!

Anoniem zei

Helemaal mee eens Theo, en marokaanse etters halen nu eenmaal vaker (zeg maar altijd) het nieuws op een walgelijke manier dan de jeugd uit Lutjebroek. En als die het nieuws zouden halen zouden het w.s in Lutjebroek woonachtige marokanen zijn. Het is gewoon achterlijk tuig dat hier dankzij een te slap beleid hun inferieur gedrag mag uitleven. Niets anders, er zijn hier in NL vele andere etnische bevolkingsgroepen die het nieuws niet op zo'n negatieve manier halen. Gewoon aanpakken dat soort, ik ben er voor. En een kort lontje heb ik liever last van dan een gedoofd lontje.

Anoniem zei

Ik moet mij inhouden om niet laaiend te worden. Op die jongens. Op laffe anonieme scheldreacties Maar ook op jouw standaard politiek correct verhaal.
Het enige dat mij echter interesseert is. De opsporing aanhouding en voorgeleiding.
Hoe staat het daarmee.
Ben van Bommel

Michel zei

De huppelgoog: we moeten zelf onze verantwoordelijkheid nemen, en ze perspectief bieden, en jaja, de aloude: 'sportactiviteiten met ze gaan doen'. Hebben die gogen wel eens met die kansloze klerelijers gewerkt? Die nix doen dan etteren en zuigen en rotzooi uithalen en er nog trots op zijn ook? En weten dat hen niets gebeurt zodat ze het rustig op youtube zetten? Dat soort tuig gaat echt niet veranderen door een straatcoach en een aai over de bol. En heb jij wel eens een ouder gezien die zich rotschaamt voor dit soort gedrag? Die samen met 30 andere ouders het voortouw neemt en met harde hand zelf die gasten corrigeert? Nope, want die ouders zijn de regie thuis al lang kwijt en zijn blij dat ze niet thuis rotzooi uithalen. Maar dit soort gedrag wordt echt niet met gepamper beter, biedt ze eenmalig een kans om normaal te worden en anders is het net als met drugsgebruikers: zit je 50 jaar lang in hulptrajecten en draaideurcriminaliteit en pappen en nathouden en dan nog steeds een drugsverslaafde of in dit geval een verrampeneerde marokaan. En na 20 van dit soort filmpjes kun je toch ook niet verwachten dat een mkb'er nog een marokaan op stage of in dienst neemt? Ik ben bang dat je moet zeggen tegen dit soort 'gasten': als je hier wilt blijven, prima, maar dan wel zoals wij het willen. En als je dat niet bevalt dan kun je Of weggaan naar een plek waar je het beter bevalt, OF we gaan jou nog harder irriteren dan jij ons. ONGELOOFLIJK dat we het zo ver hebben laten komen, dan hadden ze het vroeger wel eens over bepaalde bevolkingsgroepen met bepaald gedrag, maar laten we wel wezen: jongeren die zich zo misdragen, die moet je zeggen: eens maar nooit weer, en anders hup gebruiken als haaienvoer, want ik pas er voor om dit soort tuig te financieren middels uitkeringen, huursubsidie, sociale woningbouw, politie, diverse gogen, en dan als 'dank' wordt je buurmeisje zo behandeld.

Anoniem zei

Waarom staan de ervaring hier
http://www.alleato.nl/artikel/repressie-bij-jongerenoverlast-vaak-niet-effectief
zo haaks op veel van de hier genoteerde korte-lontjes reacties?

Ik weet het antwoord ook niet, ik weet alleen dat mensen geen honden zijn, maar zich wel af en toe zo gedragen

Anoniem zei

De ouders erbij betrekken is dus al niet mogelijk; wat is het volgende plan? Denk nog steeds dat heropvoedingskampen de oplossing is. Om 6 uur opstaan en helpen schoonmaken in een bejaardentehuis. Verplicht (slot op de deur) in de klas zitten. Wangedrag afstraffen met extra schoonmaken etc. Is dit zo moeilijk????? Deze jeugd kun je NIET met de Nederlandse vrijheid-blijheid laten opgroeien, want ze maken er een grote puinhoop van.

Anoniem zei

keihard aanpakken. opvoedingskampen in het leven roepen, lijfstraffen, kinderbijslag schrappen, huursubsidie schrappen, kwijtschelding gemeentelijke belastingen schrappen.Laat de sharia er maar op los. Vinden ze toch zo geweldig? En direct oppakken en niet wachten tot iedereen is vergeten wat er is gebeurt. Roep dat tuig tot de orde! Het wachten is tot iemand het voor de slachtoffers opneemt en eigen rechter gaat spelen... Dan slaat de vlam in de pan en is het einde zoek.

Anoniem zei

Je komt er alleen uit als men er samen wat van wil maken. Helemaal mee eens. Het lijkt mij echter dat jongeren die zich zo gedragen geen interesse in de samenleving en haar goede bedoelingen hebben. Dmv hun gedrag laten ze m.i. duidelijk zien geen onderdeel van de Goude samenleving te willen zijn. De vraag is dus wat de gemeente/politie er dan nog aan kan doen behalve repressie.....Als de gemeente/politie niet optreedt, lopen we het risico dat het geduld en het vertrouwen van de burgers in rechtstaat/gemeente opraakt.....En dan ben je denk ik verder van huis.

Anoniem zei

Theo , ga je nu uitkomen met een zwartboek?????

anoniem

Anoniem zei

Dit soort gasten mioet je gewoon met gelijke daad terug pakke. Dus aan de schandpaal en sneeuwballen gooien maar. Kijken of het dan nog zo leuk is.

I. van Beijnum zei

Wanneer gaan we de leuke verhalen van Marokkanen plaatsen? Ik ben gewoon blij met veel van hen!

Met zwarte schapen hebben we al genoeg ervaring waar we niet trots op hoeven zijn. Een grote mond over anderen is vaak de aandacht van jezelf afleiden.

Zullen we die lui van het filmpje aan de professionals overlaten in plaats van onszelf zo op te fokken?

Anoniem zei

@I. van Beijnum:
De professionals hebben het de laatste 30 jaar al mogen bewijzen. In begin 2000 is er een verharding waarneembaar in de opstelling en worden de 'professionals' die het de vele jaren daarvoor hebben moeten doen eindelijk geconfronteerd met hun falen. Wat blijkt namelijk? De publieke afkeur en verharding blijkt wel te werken! Sinds 2002 is er een afname te bespeuren. Uit onderzoek blijkt dat jeugdoverlast sinds 2002 niet stijgt, zelfs licht daalt. Hieruit kun je concluderen dat de meer Pro-repressie teneur zijn vruchten afwerpt.

Dus niet 'politiek correct' leuteren maar de feiten onder ogen zien. Repressie HELPT. Dat staat zelfs in het artikel repressie-bij-jongerenoverlast-vaak-niet-effectief al heeft de schrijver (Jeroen Kreule) die ook graag politiek correct gekleurd is er een compleet andere draai aan gegeven. (of zou hij geen research gepleegd hebben?)
Dus gewoon doorgaan en al die mensen die geen onderdeel willen zijn van de Nederlandse samenleving eruit verwijderen. Dus dubbel Paspoort=> Nederlands paspoort innemen en uitzetten! Alleen Nederlander? Dan gewoon lange tijd de bak in en dan wel een sobere bak waar het enige vertier een opleidingsmogelijkheid en resocialisatie cursus is.

Anoniem zei

Dit kan toch gewoon niet? En dan laat het nou ook nog buitenlanders zijn... als ze zich niet kunnen gedragen dan gaan ze maar weg, naar waar ze vandaan komen. Ik hoop dat het idee van Wilders door gaat en dat de schorriemorrie dorpen gebouwd worden!

Anoniem zei

schuld van de marokkaanse ouders
het tuig kan doen en laten wat ze willen
ik kom uit gouda en heb wel ergere dingen gezien
de cultuur is nu bij de marokkanen als je geweldadig en crimineel bent ben je een held
meteen met de ouders naar asodorpen sturen

Anoniem zei

Theo, Ik ben gewoon sprakeloos als ik de tweede helft van je blog lees. Ik had anders verwacht van je. Ik zal proberen je dit persoonlijk te vertellen.
Nogmaals, ik ben teleurgesteld n.a.v. dit politiek-correcte verhaal. Jammer.

Anoniem zei

En dan al onze kinderen die ze na willen gaan doen, als ik nu in de bus zit zie ik alleen maar nederlandse rotjochies die marokkanen na willen doen!!

Anoniem zei

je moet creminelen bestrijden met creminelen afz robinhood.

Anoniem zei

Lik op stuk werkt in Marokko. De Marokkaanse aanpak zou mogelijk ook in Gouda werken. Mevrouw Ineke van Beijnum is gelukkig liefdevol. Maar een aai over de bol en het laten verwoesten van een aloude oer-Hollandse stad, dat mag niet gebeuren. En dan zal de politie ook nog bang zijn voor discriminatoir te worden uitgemaakt, want daar is ook nog onderzoek naar gedaan in Gouda. Daar zakt je broek toch van af? Ik wens iedereen in Gouda veel sterkte.

Oud - Gouwenaar.