zaterdag 28 juli 2018

Bewoners zijn afval op straat spuugzat!Sinds 1 januari 2018 ‘Afval scheiden Loont’ in Gouda van start is gegaan, gaat het helemaal mis in één van de straten in Gouda-Noord, zo meldt mij een bewoonster.

Plastic en restafval

In de straat zijn er mensen die hun restafval aanbieden in de doorzichtige plastic zakken die bedoeld zijn voor het plastic afval. Zoals we meer zien in Gouda is dat waarschijnlijk om te vermijden dat ze een bedrag per keer voor het aanbieden van restafval moeten betalen. Daarnaast bieden buurtbewoners deze zakken op elke dag van de week aan, niet alleen op de dag dat het plastic afval wordt opgehaald. 

Inhoud over straat

Het gevolg is dat er de hele week zakken (bedoeld voor plastic) met restafval aan de ondergrondse containers hangen. Omdat deze zakken niet bedoeld zijn voor het zwaardere restafval, gaan ze snel kapot. Ook zijn er vogels die de zakken kapot maken op zoek naar eten. Het gevolg daarvan is dat de inhoud van deze zakken wordt verspreid over de straat en door de wind en het regenwater terecht komt in het openbaar groen en in de sloten. 

Dit is uiteraard een zeer onwenselijke situatie. 
Het doel van het ‘Afval scheiden Loont’-beleid wordt op deze manier niet gehaald. Integendeel, er wordt geen afval gescheiden, de hoeveelheid restafval wordt niet verminderd, het plastic afval wordt vervuild met restafval en het restafval komt op straat terecht. 


Rotzooi van anderen

Regelmatig moeten de bewoners de troep uit een zak opruimen die door vogels kapot is gegaan..
Dit is voor bewoners geen pretje en ze trekken daarom regelmatig bij de gemeente aan de bel. Tot nu zonder resultaat.

Het blijft frustrerend dat je als bewoners de rotzooi van anderen moet opruimen om je straat netjes te houden. Vorige week moesten ze zelfs rijstwafels en een gebruikte tampon opruimen…
Om het afval nu op een juiste manier op te ruimen hebben deze goedwillende bewoners nota bene het vuil op eigen kosten in de ondergrondse afvalcontainer gedaan.

Het moet anders

Het probleem houdt maar aan. De mensen hangen gerust al op vrijdag een zak voor plastic afval (inclusief restafval) aan de container, terwijl deze pas de week erna op donderdag worden opgehaald.

Dit uitgebreide verhaal kan ook voor diverse andere locaties in Gouda opgeschreven worden. Ik ben het met de kritische bewoners eens dat dit echt zo niet langer kan!

Het beleid is in beginsel goed opgezet, maar de handhaving moet veel intensiever én het gedrag van inwoners moet verbeteren... Daarnaast moeten de containers ook vaker worden geleegd, want het gebeurt te vaak dat de containers propvol zitten en mensen daarom hun afval er maar gewoon naast zetten.

Samen verantwoordelijk 

Kortom: er is nog flink wat huiswerk te verrichten in Gouda, waarbij de naast de gemeente de bewoners ook zelf een eigen verantwoordelijkheid hebben. Bewoners moeten bij onjuist gedrag actief blijven melden bij Meldpunt Openbaar Gebied (er zijn hierdoor al heel wat boetes uitgedeeld). En uiteraard is het belangrijk dat bewoners op de juiste wijze omgaan met afvalzakken en het aanbieden daarvan. Alleen door een gezamenlijke inspanning van bewoners en de gemeente wordt dit beleid een succes in Gouda!

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Weet je Theo, het is zo dat als je niet optreedt, er rotzooi komt, op alle gebieden.

Er zijn wel meer dingen die de Goudse bevolking spuugzat is.

Jan Smit zei

Het Goudse "afval scheiden loont" blijkt inderdaad in een milieuramp te ontaarden.
Succes met het herstel ervan, maar verwacht niet teveel van de burger.
Zie hiervoor de rampzalige resultaten langs de trottoirs.
Vriendelijke groet,
Jan Smit

Anoniem zei

Theo, ik heb je voor aanvang reeds verwezen naar mislukte projecten in Amsterdam. Helaas geen reactie. Nu dus dit probleem en ipv éénmaal de vuilniswagen door de straat nu driemaal per week (milieu?). Ooit een plan van minister Kramer van de PvdA terwijl afvalverwerkers aangaven dat achteraf scheiden meer rendement gaf. Nu wil je het afval-gedrag van mensen veranderen??? Ik geef het je te doen. Misschien een soort Afval-scheiding heropvoedingsprogramma invoeren
Drs.J

A. Noniem zei

Hier in de binnenstad en Korte Akkeren eveneens veel troep. Als je het mij vraagt had dat gehele Afval scheiden loont project er nooit moeten komen.
Los daarvan betaald de Goudse belastingbetaler een vermogen aan de BSGR voor de locale heffingen.

Anoniem zei

Leuk voor de bühne om als politicus de media te zoeken maar een politicus moet gewoon in de raad de verantwoordelijke wethouder ter verantwoording roepen.

Unknown zei

Als tamelijk verse bewoner van Goverwelle kijk ik dagelijks met afgrijzen naar de puinhopen rondom de ondergrondse vuilcontainers. Minimaal 50 % van het afval kan nu als plastic worden aangeboden, maar er is geen adequate voorziening getroffen voor de flats aan de Marathonlaan (ca. 70 huishoudens per flat): Drie ondergrondse containers voor restafval versus een lantaarnpaal met ophangogen is schreeuwen om dit soort problemen.

Henk van Blitterswijk zei

Ik heb ook een melding gedaan van heel vieze zakken, die naast de zwarte containers was gezet. Het blijkt dat de gemeente tien werkdagen claimt om dat op te ruimen. Bizar. Gelukkig was er een medebewoner, in wiens container de losse zakken mochten worden opgenomen. En toen is bij de volgende ophaalbeurt deze container geleegd.

Gewoon slecht georganiseerd dus. De CU fractie is toch medeverantwoordelijk!

Ook het zwerfafval neemt toe. Steeds meer blikjes, plastic flesjes en andere rommel langs de weg. Doe er iets aan als politiek.

Anoniem zei

Gelukkig gooien de vliegtuigen boven Gouda alle kerosine-afval netjes in de lucht! Drs. J

Anoniem zei

Nu even serieus: gemeente Gouda vervangt momenteel kapotte afvalbakken niet omdat Gouda boven de landelijke afvalbakken-norm zit??? Hoe bizar is dit? Drs. J

Anoniem zei

net bij de ondergrondse afvalcontainer geweest. Kreeg klep maar half open vanwege klemmende vuilniszak voorganger. Dus ik mag weer betalen voor niets? Dit gebeurt regelmatig. VERDIENMODEL van gemeente Gouda?? Ik roep iedereen op deze situaties te melden en kosten terug te vorderen! Begint echt de FRUSTRATIE-CONTAINER te worden. Drs J

Anoniem zei

Nog even gecheckt. Cyclus geeft aan dat je pas betaalt wanneer de klep dicht is. Tsja dat gaat al snel als je de klem probeert op te lossen. Goed bedacht cyclus! Dat wordt leuk volgend jaar! Drs J

Anoniem zei

Dit soort problemen, evenals los zittende stoeptegels, blijken moeilijk oplosbaar. Wat moet je dan met de ECHTE problemen, pff...

Anoniem zei

Er is lange tijd opgehoogd met puimsteen uit Griekenland (jaly bims) met te weinig zandlaag erop. Daardoor gaan stenen wiebelen. Verder vermoed ik dat het puimsteen (vulkanisch) soms niet goed is gereinigd en nog steeds zeer schadelijke stoffen bevat. Kijk de rapporten met uitloggingstabellen van Royal Haskoning/RIVM maar eens na. Veel zwavel, tolueen,... Zeer schadelijk. Na ophogen werd koper en zilver zwart en kreeg last van ogen. Na onderzoek ODMH niets aan de hand. Wie geloofd onderzoeken van de overheid nog? Drs J.