Hoedenhuis 't Matelootje |
Er is belangrijk nieuws voor de winkeliers en horeca ondernemers die getroffen zijn door de corona maatregelen. Er liepen allerlei rechtszaken over huurkorting. De getroffen ondernemers willen dat de verhuurders ook een deel van de pijn voor hun rekening nemen. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat de helft van de "coronapijn" moet worden gedragen door de verhuurders. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en InRetail hebben terecht verheugd gereageerd.
De Hoge Raad was gevraagd om een zogeheten prejudiciële beslissing in een rechtszaak, om daarmee richtlijnen te geven aan lagere rechters. Daarmee is nu duidelijk dat een brede groep ondernemers aanspraak kan maken op huurkorting.
Dit arrest van de Hoge Raad biedt houvast voor de ondernemers. Vooral kleine ondernemers gaan niet zo snel naar de rechter, maar kunnen met deze uitspraak naar de eigenaar stappen.
Pijn delen
Niet alleen de financiële pijn van de totale sluiting moet gedeeld worden, maar ook die van teruggelopen omzet door coronarichtlijnen en wegblijvende klanten vanwege de crisis, oordeelde De Hoge Raad. In het arrest geeft de Hoge Raad een standaardformule voor de berekening van de verdeling van die pijn.
De Hoge Raad bevestigt nu expliciet dat de coronacrisis als onvoorziene omstandigheid wordt gezien en dus een reden is voor huurkorting. Dat is een belangrijk signaal richting de verhuurders.
De mate van huurkorting voor de winkelier of horeca ondernemer hangt in de formule af van de omzet die hij nog wist te maken, ondanks de corona maatregelen. Die wordt vergeleken met de omzet in het pre-coronatijdperk.
In de rekensom moet ook rekening worden gehouden met de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), een steunmaatregel van de overheid. Uitkomst van de berekening moet zijn dan de ondernemer en de verhuurder allebei net zoveel pijn lijden. De regeling gaat alleen op voor huurcontracten die voor de eerste coronamaatregelen in maart 2020 zijn afgesloten.
Uitgangspunt voor de Hoge Raad is dat de coronapijn van maand tot maand moet worden bekeken, niet over langere periodes, zoals huurbazen nog wel eens willen.
Heineken
Aanleiding voor dit arrest van De Hoge Raad was omdat een lagere rechter had gevraagd om een richtsnoer te geven in een rechtszaak die Heineken voerde tegen een pandverhuurder. Heineken verhuurde het pand door aan een horecaondernemer en die had, zoals alle ruim 700 huurders van Heineken, vorig jaar een huurkorting van twee maanden gehad.
Heineken wilde die schade delen met de pandeigenaar, maar die ging daarmee niet akkoord. „Heineken loopt aldus uit zichzelf ’cadeautjes’ uit te delen”, stelde de vertegenwoordig van de eigenaar in de rechtszaak. Door de beslissing van de Hoge Raad is nu duidelijk dat Heineken als hoofdhuurder recht heeft op een korting, als aan alle eisen is voldaan.
De nieuwe richtlijn geldt voor zogeheten artikel 290-bedrijfsruimte, zoals winkels, restaurants, cafés en afhaaldiensten die voor het publiek toegankelijk zijn.
Viridi In |
SBG
In Gouda gaat het bestuur van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) samen met de Centrummanager Hans van Aalst na op welke manier wij de Goudse binnenstadondernemers kunnen ondersteunen bij het benaderen van de verhuurders om compensatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten