woensdag 15 december 2021

Binnenstad wordt bedreigd door corona maatregelen!

't Kaaswinkeltje

We zuchten als samenleving al lange tijd onder de gevolgen van corona. Nadat de lockdown in het voorjaar na ruim een halfjaar werd opgeheven hadden we de hoop dat we het ergste achter de rug hadden. De samenleving kwam weer tot leven. De winkels, horeca en de cultuursector openden na lange tijd hun deuren en mede door alle steunmaatregelen leek het erop dat het allemaal nog goed zou kunnen gaan komen.

 

En toen liepen de besmettingen weer hard op. Zo hard zelfs dat de overheid het noodzakelijk vond om opnieuw een (beperkte) lockdown af te kondigen.

Ditmaal had ik voor het eerst ongelooflijke moeite met de genomen maatregelen. Ik zag hoe de middenstand en de cultuursector net aan het opkrabbelen waren en nu begint alles voor hen weer opnieuw.

Ofschoon de besmettingen voor een belangrijk deel op scholen ontstaan mogen de scholen openblijven. Gelet op de enorme impact snap ik dat ook. Eén week langer kerstvakantie heeft gelijk veel impact op gezinnen. Maar toch…. Waarom dan wel die andere maatregelen..?


Dat winkeliers en horecapersoneel overwegend bereid zijn om maatregelen die nodig zijn uit te voeren en soms zelfs daarvoor allerlei voorzieningen (zoals luchtzuivering) hebben aangebracht telt opeens niet meer na 17.00 of 20.00 uur.

Waarom moeten niet-essentiële winkels nu opeens om 17.00 uur dicht, terwijl juist na werktijd mensen vaak nog even naar de winkel willen? Waarom moeten juist de niet-essentiële winkels vroeg dicht, terwijl het daar vaak helemaal niet druk is?

O ja, wellicht wel overdag op zaterdag. Maar ja, dan mogen ze wel open zijn….. 


Hoedenhuis 't Matelootje

Langere openingstijden 

 

Laten de winkels en horeca juist zo lang mogelijk open zijn, zodat de spreiding van mensen zo goed mogelijk kan worden geregeld.

Ofschoon een aantal winkels en ook horecabedrijven tevreden zijn over hun omzet dit jaar, geldt dit echt maar voor een deel van de ondernemers.

Heel wat ondernemers hebben gedurende de eerste lockdown een (groot) deel van hun reserves moeten inzetten en een deel daarvan wordt nu – door de nieuwe lockdown - in hun voortbestaan bedreigd.


Doffe blik in de ogen


Afgelopen tijd heb ik ondernemers gesproken die me met een doffe blik in de ogen vertelden dat ze het echt heel zwaar hebben. Een bekende horecaondernemer bijvoorbeeld vreest dat hij binnenkort moet besluiten om te gaan stoppen.


Playtoday LEGO Shop

Risico van leegstand

 

Beste regering, kan het nu echt niet anders? Ja, ik ben het van harte eens met alle inspanningen die erop gericht zijn om de pandemie te bestrijden. Maar volgens mij kan en moet het echt anders!

Nu worden hardwerkende ondernemers bijzonder hard getroffen en het is maar de vraag of ze het nu allemaal gaan redden, wat weer kan leiden tot toenemende leegstand en dat heeft weer effect op de aantrekkelijkheid van de binnenstad en dan kan er een kettingreactie ontstaan...!

 

Den Haag zal mijn blog wel niet lezen en zeker niet naar mij luisteren. 

 

Laten wij dan als inwoners van Gouda onze verantwoordelijkheid nemen en zoveel mogelijk bij onze winkels onze inkopen doen, blijven shoppen in de binnenstad, ook voor onze kerstinkopen. En bij de horeca wat blijven drinken en eten en in de avonduren regelmatig wat bestellen, zodat wij er met elkaar in ieder geval er alles aan doen om onze binnenstad te redden!

 

Viridi In

Binnenstad in het licht


Namens de gemeente Gouda en de SBG hebben wij de afgelopen dagen aan alle binnenstadondernemers een lichtje voor in de etalage gebracht en een poster voor bij de ingang om te onderstrepen hoe blij ze zijn als je komt.  

Het licht onderstreept dat wij onze binnenstad nu graag extra in het licht zetten, ook door uitbreiding van de feestverlichting in de straten, om het voor jou zo gezellig mogelijk te maken in deze donkere dagen.

 

Hartelijk welkom in de binnenstad van Gouda. Jij/u komt toch ook?

 

Ik reken op jullie!

 

Theo Krins, voorzitter Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda

13 opmerkingen:

jdx zei

Beste Theo ik ben het van harte met jou eens dat wij in het belang ven geheel Gouda de negatieve effecten van Corona moeten aanpakken. Dat niet iedereen steeds enthousiast is over de Haagse maatregelen laat zich raden. Maar zou het niet helpen als alle burgers nu eens een poging zouden doen de pandemie te doen stoppen door zich te laten vaccineren? En zich niet zouden blijven verschuilen achter 'groepsideeen' als gevolg waarvan honderden, vooral ouderen, sterven?
JDx

Niels zei

Goed geschreven Theo, maar ben bang (naar aanleiding van ondertoon in persconferentie van gisteren) dat we pas in het begin van de maatregelen zitten en er straks nog meer beperkingen voor een ieder aan zitten te komen. Ook geen stip aan de horizon geboden, zoals bij eerdere persconferenties. Een trieste tijd

Anoniem zei

Of dat de burgermeesters van Nederland een geluid naar Den Haag maken...

Ps jdx heeft het vaccineren gebracht waar je op hoopte?

Groet!

John Jacobs zei

Beste Theo het huidige coronabeleid is zuur voor ondernemers, maar zeker niet minder erg voor ouderen en de hele samenleving. In plaats van de standaard aanpak te kiezen om een exponentiële functie - virus verspreiding - in de kiem te smoren middels testen, traceren & isoleren, wordt er te laat ingegrepen. Dit leidt tot extra veel zieken, langdurig zieken, doden en een oncontroleerbare situatie waarbij uiteindelijk een lockdown nodig is. Die lockdown heeft negatieve gevolgen voor de binnenstad, maar eerder is de gezondheid van veel mensen al bedreigd.
De epidemie aanpakken voorkomt ook de gevolgen van de problemen.


https://hartblik.weebly.com/2j-covid-19.html

Anoniem zei

Ik denk dat de burgemeester van Gouda - die ondernemers - een warm hart toedraagt wel een dringende boodschap naar Den Haag kan sturen

Anoniem zei

Theo, maar als je geen maatregelen neemt, dan worden we bedreigd door corona...

Wat wil je precies?

P.S. Natuurlijk leef ik mee met de ondernemers et cetera....

jdx zei

Zeker wel, alleen was het positieve effect veel
groter geweest als meer mensen zich hadden laten vaccineren

Anoniem zei

Theo, Pak iets aan voordat het een probleem is. Schep orde voordat de chaos intreedt. - Lao-Tse

Anoniem zei

Voorts attendeer ik u nog op dit citaat:
De Meester zei: 'Alleen de allerwijsten en de allerdwaasten veranderen nooit van mening.' - Confucius

Anoniem zei

Theo,

https://www.wyniasweek.nl/nederland-is-onder-ruttevier-zelf-italie-geworden/

Anoniem zei

Beste Theo,

De binnenstad wordt bedreigd door deltavirus en omicron!!!!

Anoniem zei

Theo,

Skaeve Huse of een logeerfunctie in Hilberts hotel

Op 1 november behandelen we in de gemeenteraad het voorstel van het college van B&W om Skaeve Huse op de Tweede Moordrechtse Tiendeweg te realiseren. Skaeve Huse zijn sobere woningen voor mensen die een rustige woonomgeving nodig hebben om geen overlast te veroorzaken, bijvoorbeeld door een psychische beperking. Voor alle duidelijkheid, D66 heeft grote bedenkingen en dito wensen bij deze ontwikkeling. In deze column zal ik op een aantal van de bedenkingen en wensen in gaan. We hebben achtereenvolgens bedenkingen en wensen bij het proces, de locatie en hoge kosten van dit plan.

Proces
Het proces verdient geen schoonheidsprijs. Aan de sociale kant bestaat onduidelijkheid over de omvang van de doelgroep en over de criteria die gelden om tot die doelgroep te worden gerekend. Dat leidt tot onzekerheid over het benodigde aantal Huse.

Het voorstel gaat uit van een logeerfunctie: tijdelijke bewoning voor mensen die in een rustige omgeving op adem komen, en dan weer terug gaan naar huis. Hoe dat in de praktijk geregeld is, is onduidelijk. Stel dat het project succesvol is, kan men dan terug naar het achtergelaten huis? En wat doen we dan met de leegstaande Huse? Uit de beantwoording op vragen hierover, werd duidelijk dat er in feite sprake is van het realiseren van permanente bewoning voor mensen die baat hebben bij wonen in een prikkelarme omgeving, iets heel anders dan logeren dus.

En dat leidt tot de eerste bedenking van D66 bij dit plan: als we op een plek in Gouda wonen mogelijk willen maken, dient de bestemming van die plek voor aanvang van het project te worden gewijzigd. Aan dit bezwaar kan het college tegemoet komen door de Skaeve Huse als bestemmingswijziging voor te leggen aan de raad. En dat is dan ook meteen onze eerste wens ten aanzien van dit proces. Dat maakt het ook mogelijk om de verschillende bezwaren die bestaan rondom de gekozen lokatie beter te wegen ten opzichte van de maatschappelijke baten die Skaeve Huse ontegenzeggelijk met zich meebrengen.

Locatie
Er is onderzoek gedaan naar mogelijke locaties in Gouda. Kortweg: er zijn geen locaties in Gouda die aan alle eisen voldoen. Dat er uiteindelijk gekozen wordt voor de Tweede Moordrechtse Tiendeweg is misschien de minst slechte keuze. Wij hebben op die locatie wel vraagtekens bij het realiseren van de zo benodigde rust van de beoogde bewoners. Met een drukke doorgaande weg naast de deur, een fietsverbinding tussen Westergouwe en de stad voor de deur in het verschiet en een voetbalvereniging in de achtertuin is er niet echt sprake van een rustige omgeving.

Tegelijkertijd wordt er gebouwd in een uniek en kwetsbaar natuurgebied. Natuur en groen staan in onze dichtbevolkte stad al voldoende onder druk. We hebben in het recente verleden niet voor niets afgesproken dat we NIET meer bouwen in de Oostpolder. Het is voor D66 van belang om die natuurwaarden goed te kunnen afwegen tegen de ruimtelijke inpassing.

De eerder genoemde bestemmingswijzigingsprocedure, maakt dat we het belang van dit stuk natuur en gemaakte afspraken veel beter kunnen onderzoeken in relatie tot de wens om hier Skaeve Huse te bouwen.

Anoniem zei

Hilberts hotel
De gebruikte term logeerfunctie en de structurele kostenverhoging die Skaeve Huse met zich meebrengen deden mij denken aan het verhaal over Hilberts Hotel, een parabel over oneindigheid.
Hilberts hotel is een hotel met oneindig veel kamers, die allemaal zijn bezet door gasten. Het hotel is dus vol. Wat doet de receptionist als zich deze avond toch een nieuwe gast meldt? De oplossing is dat hij alle hotelgasten vraagt om een kamernummers op te schuiven. Dus de gast in kamer 1, gaat naar kamer 2, de gast in kamer 2 naar kamer 3, enzovoorts. De nieuwe gast krijgt kamer 1 toegewezen. En dat gaat tot in de lengte der dagen zo door.

Het sociaal domein lijkt wel een beetje op Hilberts hotel. Er melden zich hier ook steeds nieuwe gasten. Gasten met terechte maatschappelijke wensen en doelen. Het sociaal domein is echter niet oneindig en kent vele beperkingen. Laten we voor het gemak het sociaal domein Egberts Hotel noemen.

Egberts Hotel heeft geen oneindig aantal kamers. Het budget voor dit Hotel reikt niet zover. Het Hotel kent wel veel meer vraag, dan dat er plek is. Inmiddels worden gasten gehuisvest in bezemkasten, in noodopvang in de parken en perken van Gouda en in de bouwketen van de stratenmakers die onze straten daardoor vertraagd aan het ophogen zijn. En nog steeds staan er gasten voor de deur, die wachten op toegang tot 1 van de vele vleugels die het hotel rijk is. In Gouda worden dringend noodzakelijke investeringen uitgesteld om het sociaal domein te kunnen betalen. Het effect van Egberts Hotel is in alle gemeentelijke beleidsvelden te merken.

Kortom
Omdat het Sociaal Domein geen oneindige budgetten heeft en de we als stad al vele miljoenen euro’s bijdragen aan de tekorten in het domein, verwacht D66 dat investeringen in dit domein gebeuren op basis van een juiste afweging en prioriteitsstelling. D66 wil Gouda leefbaar en aantrekkelijk houden voor alle inwoners. Wat ons betreft is de tijd voorbij waarin in dit domein gesproken werd over we doen én dit, én dat; tot in het oneindige. Keuzes dienen wat ons betreft te veranderen in we doen of dit of dat.

Egbert Jan Kuijlaars
https://gouda.d66.nl/2021/10/27/skaeve-huse-of-een-logeerfunctie-in-hilberts-hotel/
https://natuurenlandschap.blogspot.com/2015/04/oostpolder-bij-gouda.html