dinsdag 12 mei 2015

Ook de Duitsers werden bevrijd!




Op 9 mei jl. waren wij te gast in onze zusterstad Solingen om stil te staan bij 70 jaar bevrijding.


In de vroege ochtend vertrokken we met een kleine delegatie vanuit Gouda naar Solingen en werden we daar ontvangen in een voormalig stationsgebouw (Steinhaus) dat nu dienst als restaurant en waar ook bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd.







Oberbürgermeister Norbert Feith hield een pakkende toespraak en zei o.a.:

“Op 8 mei 1945 was het precies zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde met de onvoorwaardelijke capitulatie van de Duitse strijdkrachten in Europa. Deze oorlog heeft het leven aan meer dan 50 miljoen mensen gekost.


Ook de Duitsers werden op deze dag bevrijd van de Nationaal Socialistische dictatuur en tirannie. Een dwaalweg in de Duitse geschiedenis eindigde, zoals Richard von Weizsäcker het dertig jaar geleden formuleerde.

http://www.rp-online.de/nrw/staedte/solingen/gemeinsames-gedenken-soll-schule-machen-aid-1.5080142

In de volledige ondergang en met elk bevrijd concentratiekamp werd het steeds duidelijker, hoe crimineel het naziregime was. In naam van Duitsland en door Duitsers zelf werden misdaden op een nooit eerder in de geschiedenis voorgekomen schaal begaan.

Tijdens een werkelijk indrukwekkende plechtigheid op het marktplein voor het historische stadhuis van Gouda had ik verleden dinsdag de gelegenheid, de verantwoordelijken en de inwoners van Gouda mijn dank te betuigen, dat ik naar aanleiding van de „Bevrijdingsdag“ als Duitser kon spreken. Met dit grote gebaar haalde Gouda ons uit de donkere schaduw die de Nationaal Socialistische Dictatuur en de misdaden in de bezettingstijd tientallen jaren over de Duitsers heeft geworpen.”



Ten aanzien van onze stedenbanden merkt hij op:

“Ook de stedenbanden speelden een grote rol om de weg naar een verenigd Europa vrij te maken: met uitwisseling van leerlingen, culturele evenementen, sportwedstrijden en muziekconcours zorgden ze voor een beter en concreet begrip onder de volken en maakten dit bereikbaar voor iedereen.

En dit geldt nog steeds: ieder jaar bezoeken talrijke inwoners van Solingen Kaarsjesavond. Bij raadsuitwisselingen ontmoetten de raadsleden en collegeleden elkaar regelmatig. Daarnaast zijn er actieve contacten en verbindingen tussen de jeugdbrandweren, jeugdcentra en scholen.

Gouda was de eerste die haar hand naar Solingen had uitgestrekt. In 1952 organiseerde Gouda een internationaal muziekconcours en nodigde een kapel uit Solingen uit. De Solingers hebben toen deze hand beetgepakt en niet meer losgelaten.


Passend bij het ontstaan van onze stedenband is, dat deze viering muzikaal wordt omlijst door een Duits-Nederlands orkest van de muziekschool Solingen en het centrum voor kunsteducatie “Kunstpuntgouda”."

Na deze toespraak volgde nog bijdragen van onze eigen burgemeester Milo Schoenmaker, Prof. Van der Dunk en Prof.Dr. Kühnhardt.

Met betrekking tot 70 jaar bevrijding gaven de inleiders aan dat we de donkere kanten van de geschiedenis onder ogen moeten zien, de verworvenheden nadien moeten koesteren en ook vooruit moeten kijken en de verworven vrijheid moeten verdedigen.
 
"Und die Begegnung von Jugendlichen könnte künftig ausgebaut werden: Klaus Blasberg, Schulleiter des Gymnasiums Schwertstraße, regte im Rahmen einer Gesprächsrunde regelmäßige Treffen zwischen Schülern und Lehrern beider Städte an. Die Stadtspitzen beider Städte begrüßten den Vorschlag." (Bron: RP Online) 
Onderlinge verhoudingen

Uit alles bleek de waardering voor de goede onderlinge verhoudingen en de wens om daar in de toekomst verder in te investeren.

In de middag hebben we bouwprojecten in Solingen bezocht en waren we aanwezig bij de opening van een plein in het kader van stadsontwikkeling, waarbij enkele winkelstraten zijn opgeknapt.

Güterhallen

We bezochten ook de Güterhallen waarin talloze kunstenaars hun atelier hebben en de burgemeester van Solingen opende daar de “Güterhallenfestes”.


Na een afsluitend diner vertrokken we in de avond met talloze indrukken weer richting Nederland.

Vette hap uit Duitsland: worst met curry








Ook in Solingen zijn er Stolpersteine

Burgemeester Schoenmaker attendeert ons ergens op .... :-)
 Güterhallen
Tsja....





Zo wil iedere burgemeester wel herinnerd worden.... :-)




Stadhuis als aandenken

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wiedergutmachung.

"Werd duidelijk hoe crimineel het naziregime was"

Een wat ongelukkige formulering, als er al die jaren een vernietigende oorlog gaande was, met alle transporten, werkkampen en vergassen van mensen van dien.

Maar goed. Het is gebeurd. We moeten verder. En nu moet de vrijheid verdedigt worden.

Inderdaad Gouda.

Verdedig die vrijheid!

L. te Gouda zei

Mooie blog!!

Anoniem zei

Beste Theo,

is de lezing van deze burgemeester uit Solingen nog te achterhalen? op 5 mei in Gouda? Het was een zeer krachtige lezing, die ik graag nog eens zou herlezen.

Alvast dank!

Groet, A.