donderdag 24 februari 2022

Nieuwe Veerstal tijdelijk autoluw


Op maandag 28 februari a.s om 6.00 uur start de proef ‘Verkeersluw maken Nieuwe Veerstal’. De proef duurt tot en met zondag 27 maart 20.00 uur. Verkeersluw betekent dat alleen bestemmingsverkeer is toegestaan op de Nieuwe Veerstal. De proef is een maatregel uit het verkeercirculatieplan (VCP). De gemeenteraad ging in 2021 akkoord met het VCP.

De gemeente houdt de effecten van de coronamaatregelen op het verkeer de komende tijd goed in de gaten.

Het verkeerscirculatieplan 

In het verkeerscirculatieplan staat hoe de stad om wil gaan met verkeer en in beweging kan blijven. Enkele belangrijke punten zijn meer ruimte voor voetgangers en fietsers en een betere leefbaarheid en duurzaamheid.

De Nieuwe Veerstal is een belangrijke plek. Hier zorgen een nieuwe inrichting en een autoluw gebied ervoor dat Gouda zich ruimtelijk met de Hollandsche IJssel verbindt. Hierdoor wordt de binnenstad van Gouda aantrekkelijker. Toeristen, wandelaars en fietsers krijgen volop ruimte. Naast de Rotterdamseweg komt er een fietsroute van hoge kwaliteit naar Westergouwe, om deze wijk goed te verbinden met de rest van Gouda.


Bestemmingsverkeer uitgezonderd

Bestemmingsverkeer zijn bewoners, binnenstadondernemers en hun leveranciers, het openbaar vervoer en hulpdiensten. Zij krijgen een ontheffingsbrief die zij op verzoek laten zien aan verkeersbegeleiders als ze de zone ingaan. Al het andere (vracht)autoverkeer gaat tijdens de proef gebruik maken van de N207. Deze route staat aangegeven met borden.


Waarom deze pilot?

Gemeente Gouda wil met een verkeersplan de stad de komende decennia leefbaar en bereikbaar houden. Een onderdeel daarvan is een proef om te kijken of een verkeersluwe Nieuwe Veerstal mogelijk is door verkeer via andere routes te laten rijden.

De proef is besproken met verschillende belangenorganisaties, waaronder de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) en Gouda Onderneemt.   Tijdens de proef kunnen inwoners, bedrijven en ondernemers meedoen aan vragenlijsten om ervaringen te delen.


Impuls voor Gouda

Zowel de SBG als Gouda Onderneemt vinden het belangrijk dat een goede afwikkeling van het verkeer gegarandeerd blijft als zou worden besloten dat de Nieuwe Veerstal autoluw wordt. Daarvoor is deze pilot een goede graadmeter.

Een autoluwe Nieuwe Veerstal biedt een mooie kans om de zuidkant van onze stad meer elan te geven en zal de aantrekkelijkheid van dit gedeelte van Gouda langs de Hollandsche IJssel een stevige impuls geven.

Na de proef evalueert de gemeente en neemt het gemeentebestuur een besluit over de toekomst van de Nieuwe Veerstal.

7 opmerkingen:

Hein Plenge zei

Ik vind het van lef getuigen om dit toch te doen , denk dat het mooie wandel/ fiets boulevardblad wordt ! Bestemmingsverkeer kan gewoon door fietsers ook alleen auto’s moeten rondweg nemen is misschien 5 minuutjes om met de auto , is veer niemand toch een echt probleem ?

Unknown zei

Sterker nog, randweg is geen minuut langer rijden... navigatie geeft meestal beide opties als even lang. Puur gemakzucht (voor doorgaand verkeer) om de Veerstal te blijven nemen. Randweg is niet voor niets aangelegd...

Anoniem zei

Wederom een uitstekende bijdrage, Theo! Dank.

Anoniem zei

Goede blog Theo!
De benzineprijzen stijgen! Misschien dat mensen daarom de kortste route nemen??
Het kan ook zijn dat mensen zoveel van Gouda houden dat ze juist langs dat prachtige stukje willen rijden. Gouda is namelijk zo'n prachtige stad van wereldniveau!

Anoniem zei

Geachte heer Krins,

Primeur!

Gouda krijgt hoog bezoek! Koning Willem-Alexander komt naar onze stad om te vieren dat Gouda 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Op 12 april opent hij in de Sint Janskerk de tentoonstelling ‘Het Wonder van Gouda’ en dit is ook meteen de start van het feestjaar.

https://indebuurt.nl/gouda/nieuws/joe-de-koning-komt-naar-gouda-en-dit-is-waarom~151993/

Anoniem zei

Zou u een blog kunnen schrijven over hoe Gouda met de problematiek rond vluchtelingen uit Oekraine om zou kunnen gaan? Dank u.

Anoniem zei

Zou zo fatsoenlijk kunnen zijn om op vragen/verzoeken te reageren? Dank u.