maandag 10 januari 2022

Noodkreet ondernemers Binnenstad Gouda

vlnr: Centrummanager Hans van Aalst, Voorzitter SBG Theo Krins
Burgmeester Pieter Verhoeve en wethouder Thierry van Vugt

De corona maatregelen hebben grote impact op onze samenleving en zeker ook op de ondernemers in onze binnenstad. Door de eerste lockdown zijn de reserves vaak op en de huidige lockdown dreigt – in ieder geval als deze periode wordt verlengd – diverse ondernemers de das om te doen. Anderen zullen stevig moeten interen op hun reserves en moeten zelfs privé geld gaan inzetten.

Wat de SBG betreft moeten de winkels, horeca en de cultuursector daarom nu echt weer op een veilige manier opengaan.

Om dit te onderstrepen heeft het bestuur van de SBG samen met de Centrummanager vandaag een “Noodkreet” aan burgemeester Pieter Verhoeve en wethouder Thierry van Vugt overhandigd. In die noodkreet wordt het Goudse stadsbestuur gevraagd de noodkreet te ondersteunen en over te brengen aan het Kabinet in Den Haag.


Noodkreet


Geacht college,

Hoelang houden wij dit nog vol? Blijven we uitkijken naar de volgende persconferentie om te horen wat er wél en niet mag? Wanneer deze lockdown verlengd wordt, zal ons   mooie centrum steeds leger worden. Voor veel ondernemers heeft een verlenging desastreuze gevolgen en zullen deuren sluiten.

Verkoop uit online kanalen is voor 90% van de ondernemers volstrekt onvoldoende.

Uit onderzoek is gebleken dat click & collect slechts 10% van de benodigde omzet oplevert (INretail 2021). Voor de ‘ruimhartige’ compensaties komen veel ondernemers niet in aanmerking of het dekt bij lange de lopende kosten niet. Het water staat veel ondernemers aan de lippen. Het is tijd dat het Kabinet zich actief gaat inzetten voor de ondernemers in de retail en horeca om hun voortbestaan te garanderen.

De Binnenstad Gouda komt steeds meer op de kaart als een gezellig, actief en bruisend winkelgebied. Het trekt, naast lokaal publiek, mensen van heinde en ver. Als we niets doen, is de toekomst van onze binnenstad een leeg  centrum met hier en daar een winkel. Geen zelfstandige winkeliers meer om over de horeca nog maar niet te spreken. Een leeg Centrum heeft verstrekkende gevolgen, denk alleen maar eens aan de toename van het aantal werkelozen. En wat te denken van de indirecte gevolgen, bijvoorbeeld voor alle ondernemers in de toeristische- en culturele sector.  Want onze regio wordt er veel minder aantrekkelijk door.  Of de sociale component, voor veel mensen is winkelen, horeca en cultuur immers een gezellig uitje.

Het baart ons ERNSTIG zorgen dat de consument, maar ook belangenbehartigers, denken dat de ondernemer volledig of grotendeels door de overheid gecompenseerd wordt. We beklemtonen dat dit bij heel veel, vooral kleinere ondernemers, absoluut NIET het geval is en dat zij door deze nieuwe lockdown in ERNSTIGE problemen zijn gekomen.

Wij denken graag met de gemeente na over ideeën hoe de winkels, horeca, kappers, schoonheidssalons, culturele instellingen en dergelijke veilig open zouden kunnen en hoe de gemeente in nijpende situaties kan ondersteunen.

Uw steun richting de landelijke politiek is nu heel hard nodig! Om de politiek duidelijk te maken dat het zo ECHT NIET langer kan. Dat de huidige maatregelen de doodsteek zijn voor veel ondernemers. We moeten met elkaar dit echt niet langer accepteren. We kunnen op een veilige manier open. Graag geven we samen met het college een krachtig signaal af richting de landelijke politiek. We rekenen op uw steun.

 

We zien met belangstelling uit naar uw positieve reactie!

 

Namens het bestuur van de SBG,


Theo Krins

Voorzitter SBG Gouda

7 opmerkingen:

Burgemeester Pieter Verhoeve zei

Dank voor jullie komst en het delen van de noden vanuit vele ondernemers in onze stad. Morgen zullen we ons in het college bezinnen op een passend vervolg

Anoniem zei

Zeg dat, dit houden wij geen dag langer vol. En compensaties? Die zijn er helemaal niet! En die van vorig jaar waren een lachertje. Los van de omzetten die we steeds mislopen, is het mentale gedeelte nog erger. Positief blijven en steeds iets bedenken vergt veel energie en wij weten echt niet meer hoe en wat. Respect trouwens voor iedereen uit de horeca want wat wordt er veel van jullie gevraagd. Steeds opnieuw aanpassen & aanpassen en dan toch weer dicht. Wij nemen ons petje voor jullie af!

Anoniem zei

Theo, er zijn meerdere virussen die nog rondvliegen. Daardoor mocht ik niet aan een tafel zitten in een wegrestaurant voor een snelle hap. Hopelijk kunt u wat meer betekenen voor de gemeenschap. Wat gaan we doen met Deltacron ? Gaan ondernemers de staatssteun terugbetalen?

Bovendien attendeer ik u er middels deze weg op dat de steunregelingen vanuit de overheid verboden zijn op grond van art. 107 lid 1 VWEU, zie voorts het arrest Stardust Marine, C-482/99; verstrekking van staatssteun door lagere overheden valt hier ook onder, zie het arrest Alcan, C-24/95; arrest Eventech Ltd, C-518/13; tevens wordt aan de eis van selectiviteit voldaan, zelfs als het steun aan een gehele sector betreft, zie het arrest OTB Bank, C-672/13.

Anoniem zei

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/10/gemeenten-dwingen-om-asielzoekers-op-te-vangen-kon-juridisch-niet-a4077427

Herbert Derks zei

Chapeau voor jullie initiatief Theo! Het kan niet voldoende onder de aandacht gebracht worden. Zeker bij het nieuwe kabinet (met een nieuwe wind en heroverwegingen) waarbij ik oprecht hoop dat ze de kracht van het MKB blijven erkennen en hier direct vanuit hun belang naar gaan handelen!
Waarom zouden winkeliers met inachtneming van de nodige maatregelen (desinfecteren, voldoende ventilatie, mondkapjes,1,5 meter en een maximum aantal klanten per m2) niet open mogen als winkels zoals Welkoop, Boerenbond, enz. dat wel mogen?
Terecht dat je benadrukt dat ondernemers in Gouda (en feitelijk heel Nederland) smachten naar een vervolg om alles wat zij in hun bedrijven (hun 'kindjes') hebben geïnvesteerd niet in een paar jaar tijd door een overmachtsituatie te verliezen. Hier kon niemand een businessplan op baseren. Blijf het bedrijfsleven als de motor van de economie erkennen. Ondernemers hebben er voor gekozen om ondernemer te worden om zich op eigen te kracht ontwikkelen en vooral niet (te) afhankelijk te zijn van de overheid bij hun ondernemerskeuzes. Dus geef ze weer de ruimte om 'hun ding' te doen.
#ondernemersvertrouwendaaltsnel #politiekesteunisnoodzakelijk

Anoniem zei


Nieuw elan kabinet? Pfff, zie Groningen.

Minister Kuijper, o.a Volksgezondheid, wil dat er lange termijn beleid komt... Waarom is dat er al niet lang? RIVM weet nog niet wat het met mondkapjes aan moet. Kan ook vlotter. Tijdens de Spaanse griep wisten ze al dat ze met mondkapjes moesten gaan werken.

Overigens blijft het een ongelooflijk dilemma voor de overheid die beslist, dat er nu eenmaal een virus bestaat. Er moeten dus moeilijke beslissingen genomen worden, maar het kan niet zo zijn dat een (relatief) klein deel van de bevolking het gelag betaald. De last moet eerlijk worden verdeeld.

Daarover zou ik graag voorstellen zien in de gemeenteraad, en vind ik dat de ondernemers moeten worden gehoord, want die zijn echt bereid tot initiatieven en tot het nemen van stappen. Chapeau!!!

Complimenten aan Theo dat hij dit onderwerp "op tafel" legt(c.q. bij publiek onder de aandacht brengt). Zeer goed werk! Dank.

P.S. Ik ben vandaag door de handhaving aangesproken. Wat zijn die mensen goed/redelijk bezig. Echt knap!!!

Anoniem zei

Aan Herbert Derks,

Mag ik u aanvullen?

Veel besmettingen gebeuren thuis, dus als mensen meer op pad gaan, kan het wel eens zo zijn dat er minder besmettingen zijn (zeg ik, wel als amateur, dat wel)....