dinsdag 11 januari 2022

Burgemeester Gouda vraagt aan Kabinet om perspectief voor ondernemers!


Op maandag 10 januari jl. deed de SBG een hartstochtelijke oproep aan het college van B&W in Gouda om bij het Kabinet aandacht te vragen voor de zorgelijke situatie van de binnenstadondernemers door de lockdown en op te roepen voor het openen van winkels, horeca en cultuursector.

Op dinsdag 11 januari roept ook Gouda het kabinet op om perspectief te bieden aan ondernemers! Een gezamenlijke brief vanuit burgemeester Pieter Verhoeve, namens Gouda-Onderneemt!, de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG), alle gemeenteraadsfracties en het college van Burgemeester & Wethouders. 

Gouda vraagt om perspectief en ruimte voor ondernemerschap in de afwegingen die het kabinet maakt richting de volgende persconferentie.

Veel waardering voor dit initiatief vanuit het Huis van de Stad!

Met burgemeester Pieter Verhoeve bij GoudaFM voor opname #podcast.
Gesproken over de lockdown en de “Noodkreet” van de ondernemers in de binnenstad van Gouda
!


De inhoud van de brief

Geachte heer Rutte,

Gelet op de toenemende signalen van zorg over de toekomst van ondernemingen in onze stad sturen wij u deze Open Brief. De huidige lockdown heeft onze ondernemers opnieuw hard geraakt. Dat geldt in het bijzonder voor de detailhandel en horeca, waar de zo belangrijke decemberomzet afgelopen tijd is misgelopen, en de abrupte aankondiging van de nieuwe periode van sluiting hard is aangekomen. Maar ook de culturele sector en andere bedrijven zoals kapperszaken en vergelijkbare dienstverleners worden enorm geraakt door de maatregelen. Wij maken ons ernstig zorgen over de gevolgen. Het is ook niet de eerste sluiting waarmee onze ondernemers te maken hebben. De stapeling van economische en financiële effecten is voor velen intussen zo hoog opgelopen dat men vreest voor sluiting of faillissement. Het resultaat hiervan is een minder aantrekkelijke binnenstad, leegstand en verloedering, toenemende druk op het sociaal vangnet en forse maatschappelijke en emotionele effecten, ook op de langere termijn, voor iedereen. Dit geldt overigens evenzeer in andere winkelgebieden in onze stad, zoals de wijkwinkelcentra en de GoStores.


Hier komt bij dat het begrip voor de maatregelen zienderogen afneemt. Ondernemers zien met lede ogen aan dat de lokale online aankopen afnemen, uitstapjes om te winkelen of uit eten te gaan in het buitenland worden gedaan, groothandels voor bijna iedereen open zijn en op warenmarkten niet-essentiële producten wel worden verkocht. Ook de verhouding van veilig winkelen tussen de essentiële en niet-essentiële winkels raakt zoekt. Bovendien ervaren de ondernemers pijn dat een beeld wordt geschapen dat ze ruimhartig gecompenseerd worden, waar dat allerminst zo is. Er resteren hoge kosten voor elke ondernemer. En het aantal verhuurders dat huurders in bijvoorbeeld de retail of horeca tegemoet komt in de praktijk is tot op heden beperkt. Adequatere compensatieregelingen voor ondernemers zijn wat ons betreft, mede gezien de inmiddels lange duur van de crisis, noodzakelijk.


Er is dringend behoefte aan perspectief voor ondernemers! We doen dan ook een klemmend beroep op u om in de afwegingen die u maakt de komende dagen, en de maatregelen die vanuit het bestrijden van de coronapandemie noodzakelijk zijn, nadrukkelijk rekening te houden met de belangen van onze ondernemers. Ook in de niet-essentiële sectoren.


Zolang de pandemie zich nog laat gelden, begrijpen wij dat er maatregelen nodig zijn om de schadelijke effecten hiervan te minimaliseren. Daar staan ook wij voor, net zoals het behapbaar houden van de coronapandemie voor de zorg. Maar in onze ogen zijn er met creativiteit en in goede samenwerking met ondernemers veilige (openstellings)maatregelen te treffen, die meer perspectief bieden voor iedereen. En uiteraard staan ook wij als gemeente onze ondernemers naar vermogen ter zijde in deze ingewikkelde tijd.


Hoogachtend,


namens het college van Burgemeester en Wethouders van Gouda;

de gemeenteraadsfracties van D66, ChristenUnie, Partij van de Arbeid, VVD, CDA, Gouda Positief, GroenLinks, Gouda’s 50+ Partij, SGP, Gemeentebelangen Gouda, SP, Partij voor de Dieren, Onafhankelijk Gouda en Gouda Vitaal;


Gouda Onderneemt! en Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda,


de burgemeester van Gouda, mr. drs. P. Verhoeve

6 opmerkingen:

Pieter-Leen Burger zei

Dank voor dit duidelijke signaal. Zojuist hoor ik de heer Kuipers zeggen dat we bang moeten zijn voor een ontwrichte maatschappij bij te snelle versoepeling. Hij vergelijkt ons land met de VS. Ten eerste zijn hele beroepsgroepen al compleet ontwricht....we zouden het toch samen doen? En ten tweede...kijk naar vergelijkbare landen als de UK en Denemarken ipv naar een land met een vaccinatiegraad van 62%...hoop echt dat hij en de zijnen ons zullen verrassen komende vrijdag.

Anoniem zei

goed zo Theo c.s. Gouda had veel eerder in actie moeten komen.

De eerste kwaliteit die nodig is, is durf. - Winston Churchill

Anoniem zei

Kleine daden van liefde en gebed houden het licht van Christus brandend. - Moeder Teresa

Anoniem zei

https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/21709/steeds-meer-winkels-gooien-deuren-op-uit-vrees-voor-faillissement.aspx

Anoniem zei

Als de horeca en de cultuursector inderdaad, zoals de geruchten melden,
niet open gaan, krijgen ze dan wel EXTRA COMPENSATIE? Lijkt me wel terecht....

Anoniem zei

Hoewel ik buitengewoon begaan met de ondernemers, en in het bijzonder met de horeca -cultuur -en evenementen sector, vind ik het ruimte geven aan emoties, dus niet handhaven, van gisteren in Gouda centrum, weer een typisch Nederlands wangedrogt.

Ik wens de ondernemers van harte veel sterkte, maar van halfbakken gedogen, "demonstratievrijheid", houd ik gewoon niet. Het is hard wat er allemaal besloten is door het kabinet, voor vele ondernemers, maar wees "straight", dan weten we waar we het over hebben...

P.S. Jammer dat weinig burgers gisteren op de Kleiweg, waar het erg druk was, "gewoon" geen mondkapje droegen.