zaterdag 7 maart 2015

Grote moskee Gouda waarschijnlijk van de baanVandaag wordt er op het radiojournaal en in de diverse media (o.a. AD, NU.nl, NOS.nl en PowNed) bericht dat de ChristenUnie waarschijnlijk tegen de kredieten voor De Ark en Gemiva gaat stemmen en daarmee de komst van het islamitisch centrum van de baan is.

Voor de ChristenUnie is van groot belang dat tegenstemmen niet betekent dat de kansen voor gezamenlijke huisvesting van De Ark en Gemiva verkeken zijn!

Interview

In een interview met het AD heb ik aangegeven dat er een wonder moet gebeuren wil onze fractie voor het plan voor herinrichting van de PWA Kazerne gaan stemmen.
Tijdens het debat op 4 maart en daarna zijn er geen ontwikkelingen geweest die nieuwe inzichten opleveren voor onze fractie. Dat betekent dat het aantal minpunten (financiën, verkeersveiligheid, draagvlak in de wijk, ontbreken noodzaak om juist daar het centrum te vestigen) van kracht blijven en onvoldoende opwegen tegen de pluspunten (mooi plan voor De Ark en Gemiva).
Op woensdag 11 maart zal de fractie haar definitieve standpunt naar buiten brengen.

Bij Nu.nl wordt de “tussenstand” helder aangegeven:
"Wij zijn niet tegen de komst van een moskee an sich", beklemtoont Krins. "Maar we hebben als raad in oktober heel constructief aan het college aangegeven wat onze bezwaren waren. En sindsdien is er geen centimeter meer bewogen. De stellingen lijken te zijn ingenomen. In dat geval moeten wij ook een keuze maken en zijn er meer minnen dan plussen voor het plan."Van Wijnen

In de Telegraaf stond op 7 maart een opvallend bericht:
“Ontwikkelaar Van Wijnen en adviesbureau ABC Nova hebben een alternatief zonder megamoskee. Het consortium wil de kazerne ombouwen tot wooncomplex voor 55-plussers, school en kinderdagverblijf. Het plan lag eerder op tafel, maar werd ondanks voldoende politieke steun door de gemeente van tafel geveegd.

„Het leek erop dat het college alleen een combinatie met een moskee wilde”, zegt adjunct-directeur commercie Martijn Cosijn van Van Wijnen West. Ondanks de tegenslag is het alternatieve plan voor de Prins Willem-Alexanderkazerne niet weggegooid.
Wij hebben deze week aan de gemeente laten weten door te willen gaan met ontwikkeling van de kazerne. Wij hadden al in een eerder stadium een belegger en die heeft nog steeds interesse.”


Mochten wij woensdag tegen het voorstel van het college stemmen, dan hoeft daarmee dus niet de huisvesting voor De Ark en Gemiva in gevaar te komen!

4 opmerkingen:

Unknown zei

Standpunt ChristenUnie wel consistent met vorige opstelling.
Apart dat lot moskee in handen kwam van protestante fractie!
Wel sneu voor Ark dat ze nu voor de tweede keer achter het net dreigen te vissen. In die zin was de ABC-constructie niet zo'n handig vehicle.
Overigens kan de moskee nu wel via de vrije markt alsnog gerealiseerd worden als ze de hoogste bieder gaan worden.

Anoniem zei

Mocht er geld te kort zijn voor De Ark, dan zetten de bewoners wel een crowdfunding op om de rest van het geld binnen te krijgen...

Als Gemiva nog wat liquide middelen vrij heeft kan het volgens mij heel gemakkelijk gerealiseerd worden - immers op de "informatie-avond" was heel duidelijk dat het plan van Van Wijnen ABC/Nova voldragen was op enkele details na.

Met een beetje politieke wil & draagvlak vanuit vele burgers in Gouda moet de Ark beslist snel de huisvesting kunnen hebben die al zo lang gewenst is, zó lang!!

En als de moskeeën zeggen dat ze niet brandveilig genoeg zijn, lijkt het me dat de gecollecteerde gelden een uitstekende eerste investering in deze fase van de tijd. Jongens jongens, dat is toch niet de taak van de gemeente, of hoe zit dat?

J. te G. zei

Prima verhaal en antwoord gericht op de toekomst met perspectief voor De Ark en Gemiva

Anoniem zei

Als de woordvoerder van El wahda de omwonenden christen honden noemt die ons plan tegen willen houden (gesprek boukaroe/ pvda tatou) is er geen respect van moslim zijde ,wat hij telkens herhaald in zijn betoog om voor te stemmen. dus stem tegen!!!!!!