vrijdag 2 juni 2023

Uniek monument wordt hersteld!


Al jarenlang zet ik me in voor het opknappen van historische panden in de binnenstad van  Gemeente Gouda. Nu stond enige tijd het Tapijthuis uit de 16e eeuw (!!) te koop, nadat de bekende kunstenaar Menno Meijer was overleden. Met enkele andere Gouwenaars zijn we vervolgens een burgerinitiatief gestart om aandacht voor dit unieke pand te vragen. 
Het pand is nu verkocht en wordt door de nieuwe eigenaar helemaal opgeknapt zodat we over een paar jaar weer een prachtig historisch pand rijker zijn en de binnenstad nog mooier wordt!

Tapijthuis

Het Tapijthuis is een laatmiddeleeuws pand, een van de oudste in de stad. Gelegen op een prominente plaats, in de bocht van het oude veenriviertje de Gouwe. Het Tapijthuis dankt haar naam aan de Vlaamse wevers die hier eind 16e eeuw naartoe gevlucht waren. In gebouwen als deze pakten ze de draad weer op. Later is het pand gebruikt als "kloppenschool". Een "klopje" is een vrouw die het werk van een non doet, maar geen kloostergelofte heeft gedaan. Degelijke katholieke scholen waren weliswaar verboden, maar op naleving daarvan werd door het stadsbestuur niet toegezien. Regelmatig verzocht de kerkenraad van de naastgelegen St.-Janskerk om sluiting van de school, maar daar gaf het stadsbestuur geen gehoor aan.

Er volgde later een bierbrouwerij en de vader van schrijver Herman de Man dreef hier begin van de 20e eeuw een ‘Venduhuis’. Sinds 1973 was het de galerie en later de werk- en woonplaats van kunstenaar Menno Meijer. Menno overleed in 2022 op 92-jarige leeftijd.









Kunstwerk van Menno Meijer

Kunstwerk van Menno Meijer



Tekening van Menno Meijer


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat is geweldig nieuws! ben reuze benieuwd naar het resultaat.

Gert van der Linden zei

Prachtig initiatief en een verrijking van de binnenstad.