dinsdag 13 juni 2023

Inpandige fietsenstalling in binnenstad Gouda

Foto: Google Maps

Onlangs nam het college van B&W het besluit om een inpandige fietsenstalling bij de Nieuwe Markt te gaan realiseren. Reden van dit besluit is dat de beoogde inpandige bewaakte fietsenstalling bijdraagt aan een aantrekkelijker verblijf in de binnenstad en er minder fietsen op straat staan rond de Nieuwe Markt (verrommeling van het straatbeeld). Ook draagt het bij aan de wens om het gebruik van de fiets te stimuleren.

Locatie

De beoogde locatie - Nieuwe Markt 70 en 71 en Nieuwstraat 8 (voormalig panden van Intertoys en D-reizen) is goed bereikbaar voor fietsers, ligt aangrenzend aan het voetgangersgebied en is geschikt voor realisatie van circa 750 fietsparkeerplaatsen, kluisjes, openbare toiletten en een babyverschoonruimte. De fietsenstalling is gratis én bewaakt. Inzet is dat deze fietsenstalling vanaf 1 januari 2024 beschikbaar is.

Financiën

Gratis bewaakte fietsenstallingen zijn niet kostendekkend, dus er zullen hiervoor in de begroting gelden moeten worden vrijgemaakt en hiermee moet dan de gemeenteraad instemmen. Het gaat concreet om een eenmalige investering van €1.005.000,- voor het geschikt maken van de panden als inpandige fietsenstalling. Daarnaast moet er dekking komen voor de jaarlijkse exploitatielasten, die zijn begroot op € 363.350,-. Voor een deel van deze kosten is dekking aanwezig en voor een deel zullen er extra gelden moeten vrijgemaakt.

Ambities SBG

In 2022 heeft de Stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) samen met de Gemeente Gouda een Meerjarenprogramma voor de periode 2022-2026 ondertekend en twee ambities uit dat programma worden met het besluit voor de inpandige fietsenstalling nu (deels) ingevuld:

Openstellen toiletvoorzieningen

"Bij het realiseren van een overdekte fietsenstalling bezien we de mogelijkheden om dit te combineren met een openbare toiletvoorziening."

Binnenstad bereikbaar met de fiets

"Als gastvrije binnenstad willen we goed bereikbaar zijn voor mensen die op de fiets naar de binnenstad komen. Daarbij horen ook genoeg plekken om de fiets te parkeren. Voetgangers mogen geen hinder ondervinden van gestalde fietsen. Daartoe zal onder meer worden ingezet op centraal gelegen geconcentreerde stallingsmogelijkheden. We zetten in op het creëren van meer (inpandige) fietsenstallingen op strategische plaatsen bij het winkelgebied."

Als bestuur van de SBG zijn we daarom blij met de komst van deze fietsenstalling. Het is een goede eerste stap om het aantal op straat gestalde fietsen terug te dringen.

AD Groene Hart, 5 juni 2023


10 opmerkingen:

Hans du Pré zei

Wat een mooie ontwikkeling. Mogelijk kan hiermee de Nieuwstraat weer een winkelstraat worden.

Anoniem zei

Geweldig, dan loop ik niet met de fietsbatterij te zeulen van mijn.e-bike.

Anoniem zei

Tip; in Utrecht worden er in de fietsenstalling ook leenbuggy’s voor kleine kinderen aangeboden, zodat jonge ouders makkelijk de stad kunnen bezoeken met hun kleintje.

Theo Krins zei

Dank voor de leuke reacties en de tip neem ik mee!

Anoniem zei

Geachte heer Krins, prachtig initiatief!
Mag een scootmobiel ook naar binnen? https://www.goudsepost.nl/nieuws/nieuws/351500/scootmobielclub-gouda-start-met-instructielessen

https://www.hardnieuws.nl/zuid-holland/gouda/aanhouding-na-inbraak-in-auto-samuel-munckerstraat-gouda-41762.html

Anoniem zei

Meneer Krins,

Klopt het dat het COA (Milo Schoenmaker), zaken doet met mensensmokkelaars zoals hier wordt gezegd en door mensen binnen het AZC wordt bevestigd?
https://www.youtube.com/watch?v=Fpa0RFIIA2g

Anoniem zei

@ Anoniem 12.41,


Dank u voor uw link, minuut 14.45 laat mensensmokkelaars bij Ter Apel zien die in een Mercedes Maybach aankomen, hoe dat kan? https://youtu.be/Fpa0RFIIA2g?t=885

Anoniem zei

Milo houdt, zoals we al wisten , van diverse mensen. Tinus de Krijger.

Anoniem zei

Is die auto electrisch?

Anoniem zei

Goede actie, Theo.