donderdag 17 maart 2022

Net geen vijf zetels voor de ChristenUnie in Gouda

Enthousiast ChristenUnie-team

Woensdagavond 16 maart was een spannende avond in het Huis van de Stad. Rond half tien waren veel politici en belangstellenden bij elkaar om de uitslagen te volgen. Na een lange avond was rond 00.30 uur duidelijk wie de winnaars en verliezers waren en bleek dat de ChristenUnie net geen vijf zetels had gehaald.


Rond 22.15 uur  kwamen de eerste uitslagen binnen, gebaseerd op de stembureaus die op maandag en dinsdag open waren geweest. Het ging op dat moment om 22.7% van de stemmen.

D66 grootste fractie in Gouda

D66 komt op 5 zetels en was op dat moment de grootste partij, de ChristenUnie blijft op 4 zetels staan, maar groeit wel 0,6%. VVD en CDA staan op één zetel verlies. GroenLinks wint een zetel, evenals de SGP, GBG en Partij voor de Dieren. De nieuwe partij Gouda Vitaal staat op 1 zetel.

Gedurende de avond wijzigt dit beeld bij enkele fracties. De SGP stond lang op 3 zetels maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met 2 en het CDA verloor nog een 2e zetel en eindigt teleurstellend op 2 zetels. 

GroenLinks en SGP wisselden steeds van zetel, maar aan het einde van avond ging deze zetel definitief naar GroenLinks die daarmee ook op 5 zetels uit kwam. Daarmee is GroenLinks in zetels de grote winnaar in Gouda. Het lijkt erop dat deze partij geprofiteerd heeft van het niet meedoen van de SP.  

Verder was de groei van GBG opvallend en de winst van 1 zetel voor Gouda Positief, ondanks licht stemmenverlies.

De opkomst is 51,7% en dat is een stuk lager dan 2018. Toen was de opkomst 56,9%.


Bijna 5 zetels

Op het moment dat einduitslag bekend werd gemaakt realiseerden wij ons bij de ChristenUnie dat we bijna 5 zetels hadden gehaald. De ChristenUnie heeft 11,8% van de stemmen gekregen en GroenLinks 11,9%. Het verschil in stemmen is slechts 17 stemmen...

Dat moesten we met elkaar wel even verwerken, maar de dankbaarheid overheerst. Al drie verkiezingen op rij wint de ChristenUnie in stemmenaantal en dat is een mooie duw in de rug voor de vernieuwde fractie. 

Anna van Popering kan met haar team (Lennart Visser, Mirjam Roos en Gert van den Brink) met een mandaat van maar liefst 11,8% van de stemmen aan de slag voor onze mooie stad Gouda.

Iedereen die op de ChristenUnie heeft gestemd: heel hartelijk dank voor uw stem!!


N.B. uit een latere controle blijkt het verschil 47 stemmen te zijn.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Gefeliciteerd!
5 zetels zou mooi zijn geweest.

Gewaakt moet wel worden voor zelfvoldaanheid. In de krant reageerden sommige partijen al in de trant van “de kiezer is tevreden over ons”. Zo moet je dat niet zien, veel kiezers weten niet eens wat er lokaal precies speelt. Bovendien zijn er goede uitslagen bij lokale partijen, die burgerparticipatie en inspraak meer voorop stellen.

Anoniem zei

Mooi resultaat! Gefeliciteerd.

Unknown zei

Gefeliciteerd. Ben van het jaar voor het eerst niet wezen stemmen. Er wordt toch niet naar ons geluisterd. We mochten als bewoners mee praten over de herinrichting van de straat. Dat is een wassen neus. Want de gemeente doet toch wat ze zelf willen. Wij hebben hier bomen naast de parkeerplaatsen staan, die vier keer per jaar voor veel overlast zorgen. Vier keer per jaar is mijn auto niet blauw, maar geel van het stuifmeel. Vier keer per jaar ligt de straat bezaaid met de slierten die eruit vallen. Als het dan gaat regenen, is het een grote glibber boel. Daarna vallen er allemaal kleine dennenappeltjes uit, weer een rotzooi in de straat. Gevraagd of ze ze konden verplaatsen, maar nee hoor ze blijven gewoon staan. Wat hebben deze bijeenkomsten dan voor zin? Niets dus,zonde van mijn vrije tijd geweest. Dan nu ook dat achterlijke gedoe met de veerstal en de Haastrechtse brug. Als ik nu mijn zus op moet halen op de turfsingel,moet ik dus via de singels met al die verkeerslichten of via de N207. Allebei dus flink omrijden voor mij. Hier in kort haarlem moesten wij volgens de gemeente, als eerste van het gas af, goed voor het milieu en dan doen ze nu dit. Is dit wél goed voor het milieu? Daarom ben ik niet gaan stemmen,de gemeente doet wat ze zelf willen en luisteren niet naar de inwoners. Heb het er op het ogenblik helemaal mee gehad.

Anoniem zei

Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander. - Johan Cruijff