woensdag 3 november 2021

SBG is de nieuwe binnenstadorganisatie in Gouda

Samen vooruit!


Vandaag is een historische dag in Gouda! Er is een nieuwe brede binnenstadorganisatie voor de ondernemers opgericht. Ik heb het voorrecht om hiervan voorzitter te mogen zijn.



                                    Foto: Astrid den Haan

SOG


Tot begin jaren negentig van de vorige eeuw opereerden de verschillende ondernemersverenigingen in de Goudse binnenstad onafhankelijk van elkaar en was er vooral oog voor de eigen straat of winkelgebied en veel minder voor de binnenstad als geheel. 

 

Daarom is in 1991, nu dus bijna 30 jaar geleden, een koepelorganisatie voor deze ondernemersverenigingen opgericht met het doel om gezamenlijk op te trekken en gezamenlijk te staan voor de Goudse binnenstad als geheel. De toen bestaande zeven verschillende ondernemersverenigingen sloten zich aan bij de nieuwe koepel die in het spraakgebruik de S.O.G. werd genoemd. En daarmee werd het hele kernwinkelgebied georganiseerd.

 

Vanuit de SOG en het Doe Platform zijn de afgelopen jaren vervolgens talloze activiteiten georganiseerd met als doel om de binnenstad aantrekkelijk te laten zijn voor de bezoekers, winkeliers en uiteraard de eigen bewoners. Mede door deze inzet is Gouda destijds Beste Binnenstad geworden, is de kop van de Kleiweg aangepakt, zijn er lampenkampen in de winterperiode gekomen, zijn er Sinterklaas activiteiten georganiseerd, is er het Paasontbijt ontstaan, is er sinds 2014 jaarlijks de verkiezing van een kinderburgemeester enz. enz.

 

In de SOG is vooral de retail sector en de horeca vertegenwoordigd. Daarnaast werd vanuit de SOG op allerlei manieren manier gezocht naar samenwerking met andere branches.


Platform Binnenstad Gouda

 

In 2020 ontstond er een nieuw initiatief, Platform Binnenstad Gouda, waarbij diverse branches en de SOG met elkaar in gesprek gingen om de samenwerking in de binnenstad te versterken. Tevens werd gesproken over een overlegtafel met de gemeente.

 

Het bestuur van de SOG heeft vervolgens aan mij, als nieuwe voorzitter sinds 1 augustus dit jaar, gevraagd om een strategische heroriëntatie voor de SOG uit te voeren en een voorstel te doen hoe er een toekomstbestendige organisatie voor de binnenstad kan worden vormgegeven.

 

Inzet daarbij was dat dat er breed wordt samengewerkt in de binnenstad en er geen versnippering optreedt, wat door de verschillende initiatieven in de binnenstad, wel dreigde te ontstaan.



SBG - Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda

 

Vervolgens zijn er diverse gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van verschillende branches in de binnenstad en dat heeft nu geleid tot de oprichting van een nieuwe brede binnenstadorganisatie: SBG.


In deze organisatie zijn allerlei branches uit de binnenstad van Gouda vertegenwoordigd met als doel de onderlinge samenwerking én de samenwerking met de gemeente Gouda te stimuleren. 


De SOG gaat op in deze nieuwe organisatie en de initiatieven rond Platform Binnenstad en een centrumtafel met de gemeente zijn ook stopgezet.


                                    Toast met wethouder Thierry van Vugt / foto: deGouda.nl

Structuur SBG




De organisatie bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende branches/ sectoren in de binnenstad:

·      Detailhandel

o   Groot Filiaalbedrijf (Bianca van Dam, ICI Paris)

o   Detailhandel en ambulante handel (Arjan Versteeg, Woonhuys)

·      Horeca en evenementen (Lennart van Gastel, voorzitter KHN Gouda, Relais & Châteaux Weeshuis)

·      Vastgoed (Maurits Kortleven – White House Development)

·      Cultuur (Willem van  den Broek – Garenspinnerij)

·      Bedrijven (Rob van Willigen, ABN AMRO en voorzitter Stationsgebied)

 

Het secretariaat zal worden ingevuld door Mariette van Eijk (Flossy)

 

De Centrummanager Hans van Aalst is adviseur van SBG en uitvoerend verantwoordelijk voor de binnenstad. De centrummanager voert zijn werkzaamheden uit in samenwerking met de SBG en de gemeente Gouda.


                                   Bestuur SBG Gouda met wethouder van Vugt / Foto: deGouda.nl                          

Ambities

 

SBG zet zich in voor een ondernemende en vitale binnenstad die economisch optimaal functioneert en waar het prettig is om te ondernemen, te winkelen, te wonen, te werken en recreatief te verblijven. 

 

SBG ondersteunt (georganiseerde) ondernemers, doet aan promotie en marketing, zorgt voor feestverlichting en bloembakken en neemt initiatieven die leiden tot verbetering van de openbare ruimte, het economisch vestigingsklimaat en de bereikbaarheid. 

 

Hierbij werkt SBG samen met andere organisaties en SBG overlegt tenminste vier keer per jaar met de gemeente Gouda en Gouda Onderneemt. Zo zijn we op dit moment al in gesprek over de Economische Agenda en de Omgevingsvisie.

 

Het bestuur van de SBG is ervan overtuigd dat door deze nieuwe binnenstadorganisatie de binnenstad van Gouda nog beter op de kaart wordt gezet. 

 

Door goede onderlinge samenwerking, korte lijnen en doordat er nu één organisatie is namens de binnenstadondernemers, zal de vitaliteit en de kwaliteit van binnenstad naar onze overtuiging een extra impuls krijgen.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie organisatie neergezet, ik verwacht er veel van maar dat komt vast goed. Chapeau!

Ton zei

Gefeliciteerd Theo, maak er samen iets moois van. Gouda verdient het!

Anna zei

Mooie ontwikkeling. Goed dat de samenwerking breder wordt getrokken. Aanwinst voor Gouda!

Anoniem zei

Geachte heer Krins, hoort de gemeente Gouda niet bovenaan te staan ipv u als voorzitter?

Welke rechtsvorm heeft deze binnenstadorganisatie? Is het een vereniging, een ZBO, een stichting? Zo ja, zou u de statuten willen publiceren?

Op welke gronden heeft u bevoegdheden als bedoeld in de Awb (Algemene Wet Bestuursrecht), of hebt u slechts een mandaat ex art. 10.4 Awb?

Ik verneem graag van u,

Dank alvast

Anoniem zei

Geachte heer Krins,

Middels deze weg attendeer ik u erop, dat als u voor financiële steun afhankelijk bent van de gemeente om het organogram aan te passen of weg te halen.

Hoogachtend,

Anoniem zei

Beste Anoniem, 4/11 19.17 uur

Wat wilt u nu precies suggereren met uw eerste zin? Kunt u expliciet zijn, dan weten we wat u beoogt te zeggen.

Anoniem zei

Deze ongelukkige tijden vragen om het maken van plannen die bouwen van beneden naar boven en niet van boven naar beneden, die hun geloof nog een keer in de vergeten mens aan de onderkant van de economische piramide plaatsen. - Franklin D. Roosevelt