dinsdag 11 mei 2021

Zonnepaneel moet verwijderd worden van pand in binnenstad Gouda





Sinds december 2020 is op een speciale online kaart te zien welke daken in Gouda geschikt zijn voor de aanleg van zonnepanelen. 65% van alle Goudse daken geschikt is voor het opwekken van zonne-energie. Eerder presenteerde de gemeente Gouda al een lagere drempel op vergunningen, onder meer met een vergunning-sneltoets. Met de dakenkaart hoopt de gemeente het plaatsen van zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken.

Rode daken

Je kunt nu via die website inzoomen op een woning en dan zien of er zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Het is een eenvoudige systeem waar je kunt zien of een dak groen, oranje of rood is. De gemeente heeft de daken vanuit de lucht geïnventariseerd. Bij een groen dak is plaatsing van panelen zeker mogelijk. Oranje daken zijn twijfelgevallen: bij oranje daken moet de ODMH een uitspraak doen. De reden is dat die daken niet goed zichtbaar zijn vanuit de lucht.  En bij rode daken zijn panelen in elk geval niet mogelijk.
In de praktijk betekent dit dat het voor zo'n 50% van de monumenten in de binnenstad het mogelijk is om zonnepalen te plaatsen.

Zonnepaneel bij Oosthaven 34

Onze fractie heeft onlangs geconstateerd dat op het dak van het pand van Oosthaven 34 een zonnepaneel is geplaatst, terwijl dit volgens de kaart van de binnenstad niet is toegestaan. We waren benieuwd hoe dit mogelijk was en daarom maar vragen gesteld aan het college:

1. In hoeverre is er toestemming geweest om dit paneel te mogen plaatsen?

Er is geen omgevingsvergunning aangevraagdof verleend voor plaatsing van dit zonnepaneel.

2. Indien deze er niet is, wat gaat het college hier dan tegen doen?

Plaatsing van het zonnepaneel is vergunningplichtig. De wijze van plaatsing voldoet op meerdere punten echter niet aan de sneltoetscriteria van de Regeling Erfgoed en Duurzaamheid 2020, waaronder het zichtbaarheidscriterium en de afstand tot de dakrand (hoogte van plaatsing van het paneel).
In verband hiermee heeft de ODMH inmiddels met de eigenaar ter plaatse gesproken en beoordeeld of een andere wijze van plaatsing op het dak 
van het betreffende zonnepaneel mogelijk is. Hieruit bleek dat dit niet mogelijk is.

Op basis hiervan heeft de eigenaar met de ODMH vervolgens afgesproken het zonnepaneel binnen twee weken te verwijderen.

We zijn blij dat de regels goed worden toegepast door ODMH, want hoewel het natuurlijk fijn is dat er steeds meer woningen worden voorzien van zonnepanelen, moeten we wel blijven letten op het effect daarvan voor de uitstraling van monumentale panden in de binnenstad.

9 opmerkingen:

Paul zei

En terecht!

Unknown zei

Niet te krampachtig omgaan met de monumentale status. Als het zonnepaneel vanaf de straat niet zichtbaar is, kan het toch gewoon blijven liggen?

Wat zorgwekkender is de geringe ambitie bij nieuwbouw. Als ik zie dat nieuwbouwhuizen in Oosterwei en op Middenwillens standaard worden opgeleverd met twee zonnepaneeltjes, dan vind ik dat wel erg "zuunig".

Theo Krins zei

Dit paneel was vanaf de straat duidelijk zichtbaar!

Anoniem zei

Zo duidelijk nu ook weer niet. Maar er zijn natuurlijk regeltjes en nog meer regeltjes.
Wat me veel duidelijker stoorde is het verschrikkelijk gebouw er naast. daarbij valt dit paneeltje duidelijk in het niet. Is dit iets met een balk en een splinter in je oog.
of op de verkeerde hoogte inschieten.
gr wilco

Gerard zei

sjonge, sjonge.. Waar maak je je druk om.

Jan zei

Leuk - mijn dak is volgens de kaart groen, maar er staat in de gemeentelijke groenstrook een dermate grote boom voor mijn huis dat het plaatsen van zonnepanelen (volgens geraadpleegde deskundigen) absoluut zinloos is.

Anoniem zei

Vind het allemaal een ontzettend gezeur! 😒

Anoniem zei

De kaart https://www.gouda.nl/actueel/gemeente-gouda-publiceert-digitale-kaart-zon-in-gouda laat op een aantal punten onjuiste gegevens zien, zo blijkt uit een steekproef in Goverwelle:

1. Woningen met zonnecollectoren worden weergegeven als woningen met zonnepanelen. (Voorbeeld: Componistenlaan)

2 woningen met triangulair (zadel-)dak worden weergegeven als plateaudaken (voorbeeld Bentpoldererf)

3 woningen met lessenaarsdak (noordzijde) worden weergegeven als triangulaire daken ( voorbeeld ecowoningen W. Van Pruisenlaan)

Daarmee kloppen ook de weergegeven gegevens mbt mogelijk aantal panelen en opwekkingspotentieel niet.

Reactie Gemeente: “ het klopt inderdaad dat het (af en toe) kan gebeuren dat thermische zonnecollectoren worden aangezien als zonnepanelen. Het beproefde systeem om de berekeningen uit te voeren heeft een 2% foutmarge. Deze kleine onjuistheden hebben volgens het bureau dat het onderzoek uitgevoerd heeft geen gevolgen voor de totale uitkomsten.”

Anoniem zei

Waar maak je je druk om. Doe liever iets aan het vaccineren in Gouda. Zorgpersoneel dat nog niet ingeënt is.Schande !