Betrokken

Betrokken

maandag 5 oktober 2015

Onrust over kerkorgel in Gouda


In Gouda is afgelopen week het nodige te doen geweest over de verkoop van een kerkorgel in de Gouwekerk aan een Italiaans museum. 

Onlangs werd ik door een alerte bewoner uit Gouda getipt dat een kerkorgel in de Gouwekerk via Marktplaats (!) te koop werd aangeboden.
Het is een pijporgel uit 1889 dat is gebouwd door firma Gebr. Gabry uit Gouda. Het gaat om de broers Balthasar Jan Gabry (1792-1853) en Gerrit Adriaan Dirk Jan Gabry (1825-1895). 
Er zijn van deze orgelbouwers hooguit nog 4 orgels bewaard gebleven en ik vond het heel jammer dat dit unieke instrument voor Gouda verloren dreigde te gaan.
Ik heb onmiddellijk contact gezocht met enkele Gouwenaars, waaronder de Goudse kerkhistoricus Paul Abels, organist Christiaan Ingelse van de St.-Janskerk en wethouder Daphne Bergman om na te gaan of we het orgel voor Gouda zouden kunnen behouden.

Monument

De vraag die naar boven kwam is of het orgel wel zomaar verkocht mocht worden omdat de Gouwekerk een Rijksmonument is. Het orgel behoort echter niet tot de oorspronkelijke inventaris. Het orgel is namelijk afkomstig uit Haastrecht en is zo’n 7 jaar geleden overgenomen door de Gouwekerk. Vanuit Monumentenzorg is er dan geen mogelijkheid om het orgel voor Gouda te behouden en het mag te koop worden aangeboden.   
         
Italiaans museum

De contactpersoon bij de Gouwekerk deelde mee dat het orgel al jaren te koop staat en aan diverse (Goudse) kerken aangeboden is geweest, maar dat het nooit tot een deal was gekomen. Nu heeft een museum in Italië zich gemeld en de kerk is opgelucht dat er eindelijk een koper was gevonden.
Er was begrip voor een behoud poging door de gemeente Gouda, maar dan moest er snel duidelijkheid komen vanuit het college. De kerk wilde alleen via die weg eventueel de voorgenomen verkoop terugdraaien. De gemeente gaf echter aan hiervoor geen middelen beschikbaar te hebben en daarmee was de behoud poging gestrand.
In het AD geeft wethouder Bergman aan: “Wij vinden het jammer dat het orgel niet blijft behouden voor de stad Gouda. Het is geen taak van de gemeente om cultuurgoederen aan te kopen en te beheren en bovendien hebben we daar geen geld voor.''

Crowdfunding

Het is jammer dat maar weinigen wisten van de voorgenomen verkoop van dit orgel en dat we daardoor niet meer in staat waren om via crowdfunding het orgel voor Gouda te behouden. We hadden zelfs al een concreet idee om het orgel te gaan plaatsen in de Agnietenkapel. Een bedrijf was bereid voor een heel scherpe prijs het orgel daar te plaatsen.
Wellicht kunnen we een zusterrelatie met de stad in Italië aangaan waar het orgel in het museum wordt geplaatst, dan blijft het orgel toch nog een beetje Gouds J

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat is er met die Crowdfunding gebeurd dan? Dat is toch een kwestie van zichtbaarheid creëren, als het zoveel mensen aan het hart zo gaan? Er zijn zoveel digitale middelen tegenwoordig!

Anoniem zei

Tsja. Niemand wil dat orgel hebben, en dan opeens ophef als een Italiaan 'm wel wil... Maar ok.
Het is natuurlijk ook geen overheidstaak om orgels te kopen. Het is wel weer symptomatisch voor de leegloop van kerken.
En het college resp. Mw. Bergman heeft enigszins boter op het hoofd. Ze zagen wel een overheidstaak in het projectmanagement voeren voor de vestiging van een megamoskee in Gouda, zaten met de salafistische broeders daarover te overleggen op het stadhuis.

Anoniem zei

Volgens mij is er "onrust" over een AZC in Gouda. Met alle respect voor discussies over kerkorgels.

Anoniem zei

In de Tweede Wereldoorlog was er ook een kerk bezig met nieuw kerkbeleid... alsof er geen urgentere kwesties waren..

Theo Krins zei

Beste mensen, er zijn uiteraard zaken die belangrijker zijn dan het behoud van een orgel. Maar aan de andere kant is er meer dan alleen het onderwerp AZC.

Crowdfunding is nooit opgestart omdat de Gouwekerk het orgel al verkocht had en alleen met de gemeente Gouda eventueel tot zaken wilde komen. Dan heeft crowdfunding geen zin.

Anoniem zei

Er is zeker meer dan het onderwerp AZC. Maar gezien de maatschappelijke onrust die dit college weer weet te veroorzaken (herstelpogingen in handen van een gehaaide tegenstander COA, Klaas Dijkhoff dwingt gemeenten nu, lekker ook voor de VVD!) kan ik de voorgaande reacties wel begrijpen.

Ik dacht dat je schreef dat er wel Crowdfunding was, toch niet - kennelijk. De historische waarde is kennelijk ook niet in andere plaatsen bekend geworden. Had Museum Gouda geen plaats meer, daar is ook een enorme kapel tenslotte!

Anoniem zei

Staat de Gouwekerk leeg dan? Ik heb een idee. Wat als daar eens asielzoekers gehuisvest zouden worden.... Er zitten veel voorzieningen in de buurt, het is een heel tolerante omgeving (want veel leden van D66 wonen in de binnenstad) en Gouda Noord kan ontlast worden.

John van Kleef zei

Slim antwoord Anonien (hierboven). Dan mogen de een cultuurmonument eerst helemaal aftuigen, bevuilen bekladden en ontsieren, en als het er dan binnen erbarmelijk uit ziet dan gaan ze in hongerstaking omdat de voorzieningen niet meer zijn wat ze zouden moeten zijn. Ik hoor het ze al roepen: "We willen uit deze puinzooi weg". En als ze dan gaan, dan zitten bij opgescheept met een totaal uitgeleefde kerk, waar eerst nog eens 250.000.000 aan verbouwd mag worden om het weer een beetje in de oude glorie te herstellen. Het lijkt mij dan ook volledig overbodig om mijn gedachte omtrent deze suggestie hier te bespreken. Die moge wel duidelijk zijn ook zonder uitleg van mijn kant.

John van Kleef zei

Slim antwoord Anoniem (hierboven). Dan mogen ze dit cultuurmonument eerst helemaal aftuigen, uitwonen, bevuilen, bekladden en ontsieren, en als het er dan binnen erbarmelijk uit ziet dan gaan ze in hongerstaking omdat de voorzieningen niet meer zijn wat ze zouden moeten zijn. Ik hoor het ze al roepen: "We willen uit deze puinzooi weg. Dit is mens-onterende opvang". En als ze dan uiteindelijk vertrekken naar een 'beter' oord, dan zitten wij opgescheept met een totaal uitgeleefde kerk, waar eerst nog eens 250.000.000 aan verbouwd mag worden om het weer een beetje in de oude glorie te herstellen. Het lijkt mij dan ook volledig overbodig om mijn gedachte omtrent deze suggestie hier te bespreken. Die moge wel duidelijk zijn ook zonder uitleg van mijn kant.