Betrokken

Betrokken

donderdag 15 maart 2012

Bolwerk wordt stadsentree met allure

De transformatie van het Bolwerk wordt steeds meer zichtbaar. Wat een paar jaar geleden nog vergane glorie was wordt nu een fraaie nieuwe stadsentree.

Op 1 mei opent het Best Western Hotel met 100 kamers en de nieuwe parkeergarage met 350 plaatsen. De appartementen, herenhuizen en huurwoningen worden dit en komend jaar opgeleverd.

Het Bolwerk was vroeger een van de vier toegangen tot de (binnen)stad Gouda. Maar de plek waar ooit de Potterspoort stond is in de loop der tijd vervallen geraakt. Zeker na het vertrek van electriciteitsbedrijf GEB waardoor de ‘Lichtfabriek ’ leeg kwam te staan.

Al in 1998 heeft het Platform Binnenstad de betekenis van het Bolwerk in de stad en omgeving én de voorwaarden voor bebouwing uitgewerkt. De Bolwerknotitite vormde vervolgens het uitgangspunt voor het stedenbouwkundig plan.

Planontwikkeling

De planontwikkeling voor het gebied bleek complex te zijn. Uiteindelijk is de eerste paal pas in december 2009 geslagen. In de jaren ervoor heeft de gemeente zich ingespannen om de ontwikkeling van dit gebied vlot te trekken vanwege het grote belang voor de stad. Door de gebiedsontwikkeling wordt Gouda aantrekkelijker voor toeristen omdat er nu een hotel komt met voldoende accommodatie voor grote groepen. Er komt ook een restaurant en ruim 400 m2 congresruimte.

Om het plan rond te krijgen heeft Ontwikkelingsmaatschappij Bolwerk (OMB) destijds de gemeente benaderd voor een lening voor o.a. de parkeergarage. De gemeenteraad heeft in november 2009 hiermee ingestemd omdat deze garage essentieel is voor het gebied en omdat ook het hotel van deze voorziening gebruik maakt voor haar gasten. Daarnaast is ook parkeerruimte nodig voor de bestaande en nieuwe bewoners alsmede bezoekers aan de binnenstad.

Parkeergarage

Voor de parkeergarage heeft OMB in 2009 een overeenkomst met ParkKing gesloten, een landelijke exploitant van parkeergarages in Nederland. Door de crisis krijgt deze partij nu de financiering niet rond en zal daarom de parkeergarage toch niet afnemen. De gemeente Gouda heeft nu gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de garage met korting zelf aan te kopen. Vanwege de strategische ligging en het belang van de garage voor bewoners en bezoekers, is de gemeente blij met de aanwinst. De parkeergarage zal naar verwachting vanaf 16 april gemeentelijk eigendom zijn.


Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: