dinsdag 27 februari 2024

Help, ik ben gehackt…

v.l.n.r. Edward van der Torre, Xander Koppelmans en Jeffrey den Oudsten

Op 26 februari a.s. organiseerden Gouda-Onderneemt! (SBG Gouda is hier bestuurslid van), Gemeente GoudaConscia en Platform Veilig Ondernemen Den Haag een themabijeenkomst over cybercrime en ondermijning in de Goudse Schouwburg.


Het gaat om een bijzonder actueel en urgent 🚨 onderwerp: 1 op de 5 ondernemers wordt gehackt.
Daarnaast is digitale criminaliteit als vorm van ondermijning (=schadelijke effecten van georganiseerde misdaad) een serieus probleem in de samenleving zo legde criminoloog Edward van der Torre ons uit. 
De criminelen werken vanuit netwerken die verschillende functies hebben. Denk aan: werkgever, huisvester, leverancier van illegale producten en diensten, investeerder, bankier etc.

Xander Koppelmans (De Gehackte Ondernemer), sprak in een persoonlijk verhaal over cyberveiligheid en zijn ervaringen met de hack van zijn eigen bedrijf. 

Hij vertelde ook dat er in 2023 2,2 miljoen slachtoffers waren van cybercrime en daarmee overstijgt dit de drugscriminaliteit.
De schade door cybercrime in Nederland bedroeg in 2023 maar liefst 16 miljard euro! 
De gemiddelde schade bedraagt zo’n €340.000,-

Door de snelle ontwikkelingen bij AI (artificial intelligence) kunnen in een aantal seconden gecompliceerde wachtwoorden van 8 tekens worden gekraakt…Jeffrey den Oudsten, cybersecurityspecialist bij Conscia ging tijdens zijn presentatie in op risico’s en welke maatregelen je als ondernemer kan treffen om te voorkomen dat jouw bedrijf slachtoffer wordt van een cyberaanval en wat je kunt doen wanneer het je toch overkomt.

Het was een bijzonder informatieve avond en voor de ondernemers is het nodige huiswerk meegegeven. 

Negeren is geen optie. Zeker MKB/ZZP vormt een kwetsbare groep, omdat ze vooral hun focus richten op het ondernemen.

Geen opmerkingen: