zaterdag 23 september 2023

Kwaliteit van de Kleiweg heeft impuls nodig!

Kleiweg

Tijdens de bestuursvergadering van de SBG op 13 september jl. hebben we gesproken over de kwaliteit van de Kleiweg. We ontvangen meerdere signalen vanuit de ondernemers en de centrummanager dat de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van deze zeer belangrijke winkelstraat een impuls nodig heeft.

 

We hebben daarom afgesproken dat we bij het bestuurlijk overleg met de gemeente dit onderwerp zouden agenderen en inmiddels heeft dat gesprek met de gemeente plaatsgevonden.

De SBG realiseert zich dat er een Kwaliteitsplan Openbare Ruimte is verschenen en dat de straten in het kernwinkelgebied en de Markt een stevige kwaliteitsimpuls zullen gaan krijgen. De Kleiweg is echter pas in 2028 aan de beurt en dat vindt de SBG echt veel te laat.

De gemeente streeft er namelijk naar om “werk met werk” te maken om zo kosten te besparen en dat vinden we op zichzelf een goede zaak, maar er moet voor 2028 – rekening houdend met de beschikbare budgetten en met de toekomstige werkzaamheden – ook wel wat gebeuren.


Kwaliteitsplan Openbare Ruimte

 

Leegstand

 

We gaan de komende tijd samen met de gemeente na wat er precies mogelijk is, zowel financieel als praktisch, waarbij een bepaalde mate van vergroening wat ons betreft een grote prioriteit heeft.

Als deze winkelstraat op afzienbare termijn er groener en aantrekkelijker uitziet kan dat ook de aantrekkingskracht voor (nieuwe) ondernemers vergroten, wat hard nodig is, aangezien we juist op de Kleiweg relatief veel leegstand hebben.

Er is een werkgroep rond de leegstand aan de slag om de verschillende mogelijkheden te verkennen en keuzes te maken, waarbij ook gekeken wordt naar wonen boven of achter de winkels en het eventueel splitsen van bestaande panden.

 

Politieke vragen PvdA

 

We zijn heel blij dat de PvdA deze week politieke vragen aan het college van B&W heeft gesteld over o.a. de Kleiweg.

Ook de PvdA maakt zich zorgen over de uitstraling van o.a de Kleiweg en de leegstand die daar momenteel is.

Ze vragen aan het college wat op korte en langere termijn mogelijk is om de verstening en de leegstand op de Kleiweg aan te pakken.

 

Het college heeft hiermee een extra impuls om met alle betrokken partijen aan de slag te gaan om de Kleiweg zo snel mogelijk de uitstraling te laten hebben die deze winkelstraat verdient.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie authentieke verlichting zou de straat een wat luxere en gezelliger uitstraling kunnen geven! Qua sfeer wordt het dan meer een uitloper van de Markt.

Hans zei

Veel leegstand maar van Uffelen is een aanwinst. Prachtig. Zo zouden er meer zaken moeten zijn. Ze zijn er wel maar te weinig

Anoniem zei

De Kleiweg had 10 jaar geleden al aangepakt moeten worden. Dan was het probleem wellicht nu kleiner. Maar hiervoor is natuurlijk een visie nodig en gevoel voor urgentie. Fijn dat er nu wel geschakeld wordt. Hopelijk is het nog niet te laat.

Astrid zei

Ben benieuwd wie er in de werkgroep zitten....

Anoniem zei

Misschien meer woningen (ipv lege winkelpanden)…
Dat kan ook de leefbaarheid vergroten.
Fysieke winkels zitten nu eenmaal niet echt in de lift.

Vergeet ook de hangjongeren op de Kleiweg eo niet… het is ook een veiligheids vraagstuk.
Je wilt je prettig voelen als je aan het winkelen bent.