vrijdag 30 december 2022

Nog even ademnood in Gouda rond de jaarwisseling




Er gelden dit jaar in Gouda extra vuurwerkvrije zones.
In het belang van dierenwelzijn, natuurbehoud en het milieu én de ouderen is het niet toegestaan om in deze gebieden vuurwerk af te steken. Er is geen aanvraag ingediend voor vrijwillig vuurwerkvrije zones. Carbidschieten en het vervoeren van carbid is verboden.

Met deze uitbreiding van vuurwerkvrije zones is Gouda weer een stap verder op weg naar een algeheel vuurwerkverbod dat over drie jaar een feit moet zijn. 


Vuurwerkverbod

Al jarenlang vraag ik via mijn blog aandacht voor een vuurwerkverbod. De steun hiervoor neemt toe, maar het blijft een gevoelig onderwerp. Gelukkig heeft de gemeenteraad in Gouda nu een duidelijke stap gezet. Een besluit dat brede navolging verdient!

Aan de ene kant zetten we ons namelijk in voor de natuur, willen we van het gas af, stimuleren we het gebruik van de fiets, zetten we ons in voor het terugdringen van het aantal (vervuilende) auto’s en streven we naar minder vliegbewegingen (hoewel...), maar vuurwerk wordt lang niet altijd in dit rijtje genoemd. 
Het is blijkbaar een soort verworven recht waar we niet graag afstand van doen.

Eerlijk gezegd vind ik het vuurwerk gedurende oud en nieuw best mooi om te zien en vind ik de knallen soms indrukwekkend. Maar naar mijn mening moeten we met elkaar onder ogen zien dat het in het kader van veiligheid, natuur & milieu, gezondheid en de overlast voor mens en dier, het niet meer gepast is om hier op deze wijze met elkaar mee door te gaan. Nog afgezien van de barbaarse werkomstandigheden waaronder het vuurwerk vaak wordt gemaakt.

Kwelling

Veel Nederlanders kampen rond de jaarwisseling met problemen aan hun luchtwegen.
De luchtvervuiling als gevolg van het vuurwerk bezorgt hun benauwdheid, hoestbuien, kortademigheid of zelfs een longaanval.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij 6 op de 10 mensen met astma of COPD vuurwerk leidt tot ademnood. 
Uit een peiling van het Longfonds blijkt dat bijna alle long patiënten tijdens de jaarwisseling noodgedwongen binnenblijven. Ze gebruiken daarnaast vaak preventief medicijnen.  Een deel van deze mensen ontvlucht rond de jaarwisseling hun eigen woning en gaan naar een vuurwerkvrij vakantiepark.

Instellen van vuurwerkvrije zones helpt om deze groep tegemoet te komen, maar het blijft dweilen met de kraan open, zolang het totale vuurwerk dat we afsteken niet of nauwelijks afneemt en de eerder genoemde gevolgen ook blijven voortduren.

Vervuiling van lucht en bodem

Om echt te gaan stoppen met het afsteken van vuurwerk vermeld ik graag ook nog wat aanvullende feiten over de vervuiling.

Door het afsteken van vuurwerk komen zware metalen en chemische stoffen in lucht, bodem en grondwater terecht. In illegaal vuurwerk kunnen zelfs zeer schadelijke stoffen zitten, zoals cadmium en perchloraat. Daarom is illegaal vuurwerk gevaarlijker en schadelijker voor het milieu dan legaal vuurwerk!

Luchtvervuiling
Vuurwerk veroorzaakt luchtvervuiling. Op oudejaarsavond  - kort na middernacht - schieten de concentraties fijnstof omhoog. Vooral de eerste twee uur van het nieuwe jaar: dan zit er tientallen keren zoveel fijnstof in de lucht als normaal. Metingen rond de jaarwisseling laten zien dat er in steden meer fijnstof in de lucht zit dan daarbuiten.  
Het inademen van fijnstof is schadelijk voor je gezondheid. Vooral mensen met longproblemen of een zwakke gezondheid kunnen hier flink last van hebben.

Bodem- en watervervuiling
De schadelijke stoffen in onverbrande resten van vuurwerk en in de kleine stofdeeltjes, dalen neer en komen dan vooral in de bodem terecht. Het gaat dan om schadelijke zware metalen, zoals koper, barium, strontium en antimoon, en in het geval van illegaal vuurwerk mogelijk ook cadmium. Barium, antimoon en strontium zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Koper is in hoge concentraties giftig voor dieren die in het water leven, en schadelijk voor planten.

Gaandeweg verplaatst de vervuiling zich naar het oppervlaktewater. Via deze weg levert vuurwerk een forse bijdrage aan de ophoping van zware metalen in het milieu. Die zware metalen kunnen niet worden afgebroken door biologische processen en blijven dus het milieu vervuilen. 

Voor koper worden de milieunormen in het water overschreden. Vuurwerk draagt daaraan bij: ongeveer 18% procent van al het koper in het oppervlaktewater komt uit vuurwerk.


Nieuwjaarswens

Ik wil iedereen bedanken die het afgelopen jaar mijn blog heeft gevolgd en in het bijzonder bedank ik degenen die af en toe of met enige regelmaat hierop hebben gereageerd. 

Voor nu wens ik jullie een veilige en gezellige jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2023!!

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Het vuurwerk verbod kan mij niet snel genoeg komen

Een betrokken inwoner zei

Theo,
Een herkenbaar verhaal. Maar laten we tradities niet allemaal direct in de afvalbak gooien. Veel mensen genieten van vuurwerk. Je gezondheidsverhaal geldt ook voor de mensen die roken. Longkanker, opname ziekenhuizen, kosten gezondheidszorg en noem maar op. Gaan wij nu ook een rookverbod in GOuda opleggen? Nog een paar voorbeelden!. Uitstoot van fijnstof door gemotoriseerd verkeer. Verbieden wij nu alle gemotoriseerde vervoerbewegingen in Gouda?
Mensen zijn zelf heel wel in staat om in te zien dat we zo met vuurwerk, roken en gemotoriseerd vervoer niet verder kunnen en passen zich aan. Maar geeft het de tijd. Mensen veranderen is het veranderen van waarden en normen over de inrichting van onze stad. Met dwang bereik je het tegenovergestelde dat zien we met zwaar vuurwerk dat uit de ons omringende landen wordt gehaald. De effecten daarvan zijn mogelijk nog schadelijker. Laten we hopen op een veilige jaarwisseling met weinig of geen vuurwerk ongelukken. In ieder geval een 'mooie' jaarwisseling en een gezonde start van 2023.

Anoniem zei

Er is duidelijk een verschil tussen genieten en je de blaren schrikken van wat voor vuurwerkbom dan ook.
Laten ze daar in Europa maar eens richtlijnen voor aanmaken.

Leendert zei

Helemaal mee eens!

Anoniem zei

De vuurwerkvrije zones werken niet. Hier bij het ghz niet a ndrrs dan bommen. En oja 110 milj aN vuurwerkprijspkafond???
Een gezond en gelukkig 2023. Ga door Theo. Vrgr cees

Anoniem zei

Zou dat lukken. ??

Anoniem zei

De mate van verbod dat nodig is iets wat ik niet kan beoordelen. Maar als je regels stelt, moet je ze wel handhaven, anders wordt je gesold. En dat zijn ze o.a. in Amsterdam weer eens.

Treed eens een keer op een goede manier op (en begin niet meteen over fascisme te zeuren, dat is nl. iets anders, voor degenen die het nog niet begrijpen).

Anoniem zei

Helemaal eens Theo.

Al die milieu schade, en dat in een tijd dat allerlei bouwprojecten worden tegengehouden ivm stikstof.

In NL slagen “we” er niet in om op een normale manier het oud- en nieuw feest te vieren.
In zoveel omringende landen lukt dat wel, en wordt op een normale manier met vuurwerk omgegaan.

Hier dus blijkbaar niet, en spreken we van een “rustige” jaarwisseling, ondanks vele gewonden en belaagde agenten.
Stoppen dus hiermee en een landelijk verbod is de enige weg.

Theo Krins zei

Dank voor alle reacties!
Er is politieke moed nodig om tot een landelijk verbod te komen. Die moed is er nu nog onvoldoende helaas...!

Gert zei

Helder verhaal Theo, helemaal mee eens.
Als tussenoplossing zie ik alleen mogelijkheden voor door de overheid geregiseerde vuurwerkshows. 1 per stad. Dan gebeurt het veilig en je bent met een kwartier van de overlast af. Nu is het hier in Goverwelle van september tot maart elke dag raak. Vuurwerkverboden zoals in het Steinse Groen werken niet van de vogels zijn al gevlogen voordat de politiek lucht heeft gekregen dat er weer een aantal jochies/mannen vuurwerk lopen af te steken in een vuurwerkvrije zone. Gewoon per 1 juli 2024 helemaal verbieden voor consumenten en evt een professioneel vuurwerk per gemeente. Tradities zijn mooi, maar je hoeft ze niet allemaal in stand te laten om een leuke samenleving te hebben. We verbranden toch ook geen heksen of christenen meer? En kielhalen en vierendelen is ook al een poosje afgeschaft. Samenlevingen ontwikkelen zich en daar komen nieuwe tradities bij, en soms vallen er weer een paar af. Zo gaat dat nu eenmaal. Het stenentijdperk is ook niet afgelopen omdat de stenen op waren.

Anoniem zei

Komende zomer weer op het stadhuisplein een biertje drinken?! Heerlijk, lijkt me. Niet tegenhouden hoor! Zou ook steuntje in de rug zijn voor onze horecaondernemers, vind je niet, Theo?