vrijdag 16 juli 2021

Afvalbende in Goverwelle

Winkelcentrum Goverwelle

De laatste tijd word ik steeds vaker door inwoners geattendeerd op het afval op straat in Gouda. Vooral rond containers bevindt zich vaak afval. Soms komt dat omdat de containers vol zitten en mensen het afval niet mee terug willen nemen. Soms ook gewoon uit gemakzucht en hebben mensen geen zin om het afval in de containers te doen. Maar het lijkt er ook op dat de containers gewoon te weinig worden geleegd!

Het is belangrijk dat we een schone (binnen)stad hebben en dat vraagt om een bepaald gedrag van bewoners en ook van Cyclus.  Zet het afval niet eerder buiten als is toegestaan. Doe het afval in de containers. Mochten ze vol zijn, neem het dan mee terug naar huis en doe een melding bij Cyclus, zodat de containers worden geleegd.

Lees ook nog eens mijn blog uit 2018: http://theokrins.blogspot.com/2018/07/bewoners-zijn-afval-op-straat-spuugzat.html

Deze week was het raak bij Winkelcentrum Goverwelle. Onderstaand een aantal foto's van een situatie die we toch niet moeten willen met elkaar...!

Laten we samen werken aan een schoon Gouda!

10 opmerkingen:

Marien zei

Wat ik bijzonder vind is de andere kant van het winkelcentrum. Daar hangen altijd plastic zakken die door vogels kapot worden geprikt. Waarom dan. Hangt men dat ook te vroeg?

Anoniem zei

De bakken zitten bijna altijd vol. Logischer wijs gaan mensen dan zelf een 'oplossing' zoeken. Een structurele oplossing is dan dat de gemeente anticipeert op de volle bakken en de bakken frequenter gaat legen, zo lijkt mij.

Arjan Vink zei

niet alleen rond winkelcentrum Goverwelle Theo. Ook rondom de winkels en appartementen bij Sportlaan . Lees de facebook-verhalen van bewoner Hans Sloter er naar eens op na. Meestal een kwestie van mentaliteit van de mensen. Maar ik denk dat cyclus de containers meerdere malen moet legen. Vooral de papiercontainers, aangezien de blauwe containers klein zijn en eens in de 14 dagen geleegd worden. Wellicht zou cyclus eens een onderzoek moet (laten) uitvoeren naar het gebruik van containers en gedrag van de bewoners. Maak er een mooi afstudeerproject van, dan koste het ook geen extra geld.

Theo Krins zei

Dank voor jullie reacties! Zoals ik in mijn blog aangeef is het helaas een probleem in heel Gouda. Arjan doet een goede suggestie. Wie pakt dit op in de politiek?

John Sch zei

Ook afgelopen donderdag was Cyclus niet gelukt de PMD zakken aan de Gildenburg en Swadenburg op te halen. En dat terwijl de bewoners ze wel voor 7:30 moeten aanbieden.

Anoniem zei

Geachte Theo,

Ik vind het zeer goed dat je in de loop van de tijd zoveel belangrijke onderwerpen naar voren hebt gebracht.

Echter, soms mis ik het wel eens dat je de grote maatschappelijke problemen wat onderbelicht. Wellicht is de reden dat die niet op de eerste plaats tot de gemeentelijke politiek behoren, maar tot de landelijke, maar toch...

Anna van Popering-Kalkman zei

Christiaan Quik van de ChristenUnie heeft hier al meermaals aandacht voor gevraagd en bereid nieuwe acties voor.

Anoniem zei

Het ligt ook aan de mensen zelf. Bepaalde mensen dus.
In laten we zeggen “nettere”‘ wijken zie ik dit gedrag niet.
Soms is handhaven ook een goed middel; straffeloos overal je troep neer kunnen gooien moet ook maar eens afgelopen zijn.

Anoniem zei

Beste Theo, is er correlatie met dit resultaat? https://www.ad.nl/gouda/gouda-heeft-vieste-lucht-van-het-groene-hart-nieuwkoop-de-schoonste~ab5dbfcf/

Anoniem zei

Om te zien of het effect heeft op de vieze lucht is de vraag of de afvalzakken open of dicht zijn?
- Is het mogelijk voor het CU om daar vragen over te stellen?
- Wat gebeurt er met de microplastics?
- Welke invloed heeft de afvalbende waar de heer Krins over spreekt op het klimaat en het milieu?
- Wat is de huidige stand van de Goudse prullenbakkennorm?
- Waarom is de afvalbende juist in Goverwelle te vinden?
- Hoe kan het publiek in Goverwelle worden voorgelicht zodat dit gedrag te voorkomen is? (boete, spreekuur, stickers etc?)
- In welke mate kan afvalrobot Urby worden ingezet om de hoeveelheid afval te reduceren en mensen bewust te maken? Zie: https://haagsehanden.nl/afvalrobot-urby-komt-naar-je-toe-om-je-bewust-te-maken-6fd571ea9ac1

Dank u.