Situatie op de Griekse eilanden
Momenteel is er sprake van een vluchtelingencrisis in Griekenland. Op Griekse eilanden als Lesbos (20.398), Samos (6.052) en Chios (7.438) zijn er veel meer vluchtelingen dan waar er plek voor is. Ondertussen lopen de lokale spanningen hoog op, wat onder andere leidde tot geweld richting Nederlandse hulpverleners.
De Griekse Minister van Burgerbescherming, Michalis Chrisochoidi riep EU-lidstaten eerder al op samen in totaal 2.500 alleenstaande kinderen vrijwillig op te vangen.
Frankrijk, Portugal en Finland zijn hier al op ingegaan en burgemeesters in Duitsland hebben ook aangegeven mee te willen helpen. In Nederland roepen maatschappelijke organisaties Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children Nederlandse gemeenten op tot het vormen van een ‘Coalition of the Willing’ om in totaal 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen. In o.a. Amsterdam, Leiden, Utrecht en Zwolle steunt een meerderheid van de gemeenteraad deze oproep voor bijzondere opvang.
Reactie college Gemeente Gouda
Hierbij de reactie van het college:
1. Is het college bekend met de erbarmelijke situatie op de Griekse eilanden?
Het college van BenW is zich bewust van de slechte omstandigheden in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden en deelt de zorgen over met name de minderjarige kinderen zonder ouders.
2. Deelt het college de mening van de ChristenUnie, dat we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor de kinderen op Moria?
Het college voelt zich in het algemeen verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen en wil vanuit dat standpunt meedenken over steunen van projecten waarin kwetsbare groepen gesteund worden.
3. In hoeverre is het college bereid zich in navolging van Amsterdam, Leiden, Utrecht, Zwolle en mogelijke andere gemeenten te voegen bij de “coalition of the willing” om met elkaar in totaal 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen van de Griekse eilanden en het Rijk te verzoeken de daarvoor benodigde middelen beschikbaar te stellen?
Het college staat welwillend tegenover aansluiting bij de ´coalition of the willing´, mits aan een aantal randvoorwaarden is voldaan:
· De formele procedures zoals asielaanvraag e.d. goed te regelen is,
· Het college de praktische opvang en de maatschappelijke begeleiding kan realiseren en psychische ondersteuning verzekerd is,
· De extra opvang van vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden kan naast de reguliere taakstelling, mits het rijk extra middelen ter beschikking stelt.
Als aan bovenbeschreven voorwaarden voldaan kan worden, zal Gouda het Rijk verzoeken extra middelen ter beschikking te stellen.
4. In hoeverre is het college bereid zich ervoor in te zetten ook andere (grote en middelgrote) gemeenten te overtuigen zich bij deze coalitie te voegen?
Het college wil zich inzetten voor verder uitbouw van de ´coalition of the willing´ als er duidelijkheid is over de in 3 genoemde punten.
2 opmerkingen:
Goede actie Theo.
Wij denken aan de bevrijding 75 jaar geleden. Wat zou je deze wezen onder de vluchtelingenkinderen ook die vrijheid gunnen.
Het is nu aan de landelijke overheid om een aantal van hen uit Moria naar Nederland te halen.
Tsja Theo, gaat de gemeente hier nu over? En is dit nu prioriteit?
Goede opvang van vluchtelingen is belangrijk. Met dit soort vragen maak je echter ook heel ingewikkeld vraagstuk vrij plat.
Het gaat om meer dan barmhartigheid. Zit hele mensenhandel industrie achter. Ook als het om minderjarigen gaat, wil dat nog niet zeggen dat we iedereen dan maar hier moeten en kunnen opnemen. Dus, nee, niet zo’n goeie actie
Een reactie posten