Dames 1 van GZC Donk (waterpolo) is sportploeg van het jaar |
In de nieuwe sporthal op de Tobbelocatie (nabij het Groenhovenbad) vonden op 20 februari jl. de Goudse Sportverkiezingen plaats. Maar voordat de winnaars bekend werden gemaakt, werd de nieuwe naam van de sporthal onthuld door sportwethouder Michiel Bunnik. Vanaf nu heet de tijdelijke sporthal De Dick Van Dijk Hal. De presentatie werd verzorgd door de enthousiaste presentator John Stubbe.
Dick van Dijk groeide op in Gouda en voetbalde in zijn jeugd bij de plaatselijke voetbalvereniging ONA. Op zijn vijftiende maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van ONA en een jaar later werd hij door trainer Hans Croon naar SVV, dat destijds uitkwam in de Tweede divisie, gehaald. Van Dijk werd clubtopscorer en promoveerde in 1966 met zijn club naar de Eerste divisie. Hij werd uitgenodigd voor het Nederlands jeugdelftal en het Nederlands militair elftal. Het scorend vermogen van de jonge spits wekte de interesse van FC Twente, maar de vraagprijs van 200.000 gulden vonden de Tukkers te veel. Een minder seizoen zorgde ervoor dat de transfersom een jaar later tot 70.000 gulden gezakt was, waarna FC Twente Van Dijk in de zomer van 1967 alsnog inlijfde.
In juni 1969 werd duidelijk dat de spits voor een transfersom van 750.000 gulden naar Ajax verhuisde. Inmiddels had Van Dijk op 26 maart 1969 zijn debuut als international gemaakt, in een wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Luxemburg. Oranje won met 4-0 en Van Dijk scoorde eenmaal.
Terwijl Van Dijk bij Twente nog de absolute vedette was, was hij bij Ajax niet meer dan een van de zestien geselecteerden en moest hij vechten voor een plek in de basisopstelling.In de finale van de Europacup I op 1 juni 1971 tegen Panathinaikos stond Van Dijk wel in de basis. Al na vijf minuten scoorde hij met het hoofd. Ajax zou de wedstrijd met 2-0 winnen.
Op 10 oktober 1971 speelde Van Dijk zijn zevende en laatste interland, tegen de DDR. Na een derde seizoen bij Ajax, waarin hij voornamelijk reserve was, vertrok Van Dijk in 1972 naar OGC Nicein Frankrijk. Ook daar scoorde hij veelvuldig. De ploeg stond in seizoen 1972/1973 maandenlang aan kop in de Franse competitie en haalde een jaar later een opmerkelijk resultaat in de eerste ronde van de UEFA Cup, door het FC Barcelona van trainer Rinus Michels en speler Johan Cruijff uit te schakelen. In 1974 verkaste Van Dijk naar Real Murcia in Spanje. Een jaar later beëindigde hij zijn voetballoopbaan. Hij ging terug naar Nice waar hij makelaar werd. Hij was woonachtig in het nabijgelegen Saint-Paul-de-Vence.
In 1997 overleed hij plotseling op 51-jarige leeftijd. Tijdens een medisch onderzoek in een ziekenhuis liep hij een bacteriologische infectie op aan de hartkleppen, welke hem fataal werd. Om zijn weduwe financieel te ondersteunen werd ter zijner nagedachtenis op 12 oktober 1997 een benefietwedstrijd georganiseerd tussen ONA uit Gouda en het Ajax van de Europacup I-finale uit 1971 (bron: Wikipedia)
Goudse Sporthelden
De avond begon met het in het zonnetje zetten van enkele vrijwilligers. Hun inzet bij de sportclubs is onmisbaar en het is mooi dat er 5 van hen in het zonnetje werden gezet.
Hierna werden het Sporttalent, Sportvrouw, Sportman en Sportploeg van 2018-2019 gekozen.
Liam Rietbroek |
Tot Sporttalent van het Jaar werd gekozen de 17-jarige Liam Rietbroek (Jiu Jitsu bij den Edel) Liam werd in 2019 zowel Nederlands als Wereldkampioen, was goed voor goud bij Grand Slam German Open 2019 en staat, eerste op wereldranglijst.
Aafke van Leeuwen |
Aafke van Leeuwen (jiu jitsu) prolongeerde haar titel Sportvrouw van het Jaar.
Aafke van Leeuwen, al vaker gekozen tot Sportvrouw van het Jaar, prolongeerde haar titel. Aafke staat op nr.1 van de Wereldranglijst, en is afgelopen jaar wereldkampioen jiu jitsu geworden. Daarnaast is zij ook Nederlands Kampioen en tijdens de Grand Slam Balkan Open en German Open wist zij het goud te veroveren.
Bastiaan Knoop |
Bastiaan de Knoop van de Goudse Reddingsbrigade werd gekozen tot Sportman van het Jaar. Bastiaan de Knoop van de Goudse Reddingsbrigade heeft heel wat prijzen gewonnen: Tijdens de EK Masters 2019 in Riccione (Italie) haalde hij de volgende titels binnen: Europees kampioen 200 meter hinderniszwemmen, 2 x zilver (50 meter popduiken en 100 meter popduiken met zwemvliezen), Brons 100 meter livesaver, 3 x zilver (als lid van team) 4 x 50 meter hinderniszwemmen, 4 x 25 meter popvervoeren en 4 x 50 meter torpedo estafette. Daarnaast werd hij Europees kampioen surfrace (wedstrijd in zee), 2 x brons (wedstrijd in zee) oceanman en board race. Bij NK 2019: 2 Nederlandse titels, 3 zilveren medailles en 1 bronzen medaille.
De dames 1 van GZC Donk (waterpolo) wonnen de prijs van Sportploeg van het Jaar. Ze werden in 2019 Nederlands kampioen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten