In 2018 heeft een meerderheid in de gemeenteraad van Gouda de motie van SGP en ChristenUnie (mede ondersteund door GroenLinks) gesteund voor het instellen van een Veiligheidsprijs in Gouda.
Tot 1 oktober kunnen initiatieven worden aangemeld!
Waarom een jaarlijkse Goudse Veiligheidsprijs?
Al vele jaren zetten gemeente Gouda, politie, wijkteams, bewonersgroepen e.a. zich in voor de veiligheid van onze mooie stad.
Er zijn in de loop van de jaren de nodige resultaten geboekt, maar het veiligheidsgevoel is niet sterk verbeterd. Nu is het zo dat die beleving verbetert als inwoners zelf een bijdrage aan die veiligheid leveren en deze prijs wil die inzet stimuleren.
Door het uitreiken van de Goudse Veiligheidsprijs wil de gemeente Gouda onderstrepen dat de inzet van inwoners belangrijk is voor de veiligheid in Gouda. De prijs geeft uitdrukking aan de waardering die er is voor die inzet.
Actieve inzet verdient een prijs
Dit jaar wordt voor het eerst aan een inwonersinitiatief dat actief heeft bijgedragen aan het vergroten van de veiligheid in de stad de Goudse Veiligheidsprijs uitgereikt.
Initiatieven kunnen zich tot 1 oktober aanmelden.
Tijdens een veiligheidsavond in oktober bepalen de aanwezige inwoners welke inzending de veiligheidsprijs wint. De winnaar ontvangt € 1.000 om het project of initiatief verder uit te bouwen of te versterken.
Aan welke criteria moet het initiatief voldoen?
Om initiatieven met elkaar te kunnen vergelijken, is er een aantal criteria waar het initiatief aan moet voldoen:
- Het project is gestart om de lokale sociale veiligheid te bevorderen en/of om bij te dragen aan een positieve
veiligheidsbeleving;
- Er is sprake van een samenwerkingsverband van buurtbewoners (voor én door de buurt);
- Het project heeft een concreet resultaat opgeleverd;
- Het project bevat inspirerende elementen die ook elders toepasbaar zijn.
Bij de aanmelding wordt ook gevraagd wat de winnaar met het geld zou doen.
Aanmelden kan via www.maakgoudaveilig.nl
1 opmerking:
De verantwoordelijkheid voor de veiligheid ligt primair bij de overheid, en dat dient niet gerelativeerd te worden door burgers er bij te betrekken (en (later) verantwoordelijk te stellen)!
Een reactie posten