“Er zijn zaken niet goed gegaan bij bezoek aan huis”
Na behoorlijk wat commotie in Gouda over de manier waarop Rekam en Caiway inwoners in Gouda hebben benaderd voor de aanleg van glasvezel werd het hoog tijd om een gesprek met de directeur van Rekam aan te gaan. Directeur Peter Oskam was graag bereid om een gesprek te voeren en het werd een interessant gesprek over de historie van het bedrijf, haar ambities en fouten die zijn gemaakt.
Rekam is al jarenlang een aanbieder voor kabel(televisie) in Gouda. Ze hadden daarbij als uitgangspunt om een betaalbare aanbieder te zijn. Later is die doelstelling aangepast en is deze uitgebreid met de ambitie om een open aanbieder te zijn en wordt het netwerk ook aangeboden aan andere aanbieders, waaronder Caiway en Solcon.
Vervanging kabels
In Gouda heeft Rekam nog veel coax kabels liggen en die moeten vervangen gaan worden. De beste oplossing is glasvezel omdat dit net zo duur is in aanleg, goedkoper in onderhoud en het biedt meer mogelijkheden.
Sinds 2013 is Rekam bezig met de aanleg van glasvezel, waarbij ze tot voor kort dit uit kosten overwegingen gericht deden: bij nieuwbouw, bij vervangingswerkzaamheden van kabel of wanneer partijen grote infrastructuur activiteiten hadden. Inmiddels heeft Rekam voor zo’n 10.000 adressen in Gouda glasvezelkabel gerealiseerd.
Rekam heeft de afgelopen tijd contacten gehad met diverse partijen om gezamenlijk versneld in Gouda glasvezel te gaan aanleggen en bij voorkeur met zoveel mogelijk aanbieders. Rekam had al connecties met KPN in de regio en dit bedrijf is in Gouda nu ook hun samenwerkingspartner geworden, evenals Glasdraad. Voordeel is dat KPN samenwerkt met meer dan 20 internetaanbieders, waardoor de glasvezel kabel voor veel mensen in Gouda interessant is. Dit sluit nauw aan bij de doelstelling van Rekan om een open netwerk aan te bieden met zoveel mogelijk mogelijkheden. Voor Rekam is deze samenwerking uiteraard ook interessant omdat ze via de joint venture met KPN verdient aan de vergoeding die aanbieders moeten betalen voor het gebruik van de glasvezelkabel (solide business case voor de continuïteit).
Afstemming met de gemeente
Inmiddels is er vanuit de gemeente overleg met Rekam en Caiway (Delta) en is aangegeven dat de grond maar 1x open mag. Er zal dus afstemming tussen de beide bedrijven nodig zijn. Wat Rekam betreft is dit vanzelfsprekend. Er moet zo min mogelijk overlast voor de bewoners zijn. De andere partij lijkt volgens de directie van Rekam tot op heden nog niet echt te willen meewerken.
Werken namens de gemeente
In tegenstelling tot Caiway (Delta), die bewoners iets laat ondertekenen voordat de kabel wordt aangelegd, hoeven de bewoners voor de aanleg door Rekam niets te tekenen.
Wel wordt er geschouwd om een goed beeld te krijgen over de noodzakelijke werkzaamheden. Daarbij is het communicatief mis gegaan. Medewerkers van het bedrijf die namens Rekam de schouw uitvoeren hebben gesuggereerd dat ze namens de gemeente Gouda kwamen. Dat had niet mogen gebeuren en deze medewerkers zijn daarover, volgens Peter Oskam, aangesproken. “Het foute verhaal werkte niet goed. Verkeerde informatie verstrekken is sowieso niet goed en het keert zich altijd tegen je. En dat bleek…”, zo geeft Peter Oskam aan.
Benadering inwoners
Wanneer de aanleg van glasvezelkabels zal starten zullen de bewoners 2x een brief ontvangen om aan te geven of ze akkoord gaan met de aanleg van een glasvezelkabel. Als iemand niet reageert zal er ook nog een bezoek langs de deur plaatsvinden. Als iemand niet reageert of geen aansluiting wil, zal de kabel tot aan het eigen erf van de bewoner worden neergelegd.
Later kabel aanleggen
Mocht iemand later spijt krijgen en alsnog een glasvezelaansluiting willen hebben dan kan dat via Rekam geregeld worden. De klant betaalt daarvoor € 180,- inclusief BTW.
Plannen
Op dit moment is de aanleg van glasvezelkabel in de Krimpenerwaard en de wijken Plaswijck en Bloemendaal in ontwikkeling.
Om in Gouda daadwerkelijk te kunnen starten moet er een convenant komen met de gemeente.
Later wil Rekam ook glasvezelkabel aanleggen in Goverwelle en andere delen van Gouda, zoals de wijken Korte Akkeren en het Centrum van de stad.
Doelstelling is om uiterlijk in 2025 heel Gouda en het buitengebied voorzien te hebben van glasvezelkabel.
Het was een interessant gesprek en ik zal namens de ChristenUnie de ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen!
Meer info over Rekam vind je hier
Meer info over Rekam vind je hier
7 opmerkingen:
Niet ALLE providers worden toegelaten. Naar ik meen o.a. T-Mobile en Tele2. Of ze moeten veel geld betalen.
Komt er ook nog een interview met Delta?
Zou wel netjes zijn.
Afgelopen week kwam er iemand die namens de aannemer genaamd APK naar binnen wilde om te kijken waar de kabel moet komen. Deze man sprak ook namen REKAM. "Meneer u heeft een aansluiting van REKAM" was zijn motivatie, terwijl ik helemaal niets heb met REKAM.
Ik heb een uitstekende aansluiting via KPN en hoef verder helemaal niets op dit moment. Ik hoop dan ook dat ik niet meer benaderd zal worden door deze diverse bedrijven di Glasvezel aan willen gaan leggen
MM politieke partij die journalist gaat spelen..
Helder artikel in een troebele kwestie
Op blz 5 van de Gouda bijlage van vandaag 16 juli laat KPN weten dat zij met KPN NetwerkNL dit najaar met de aanlag van een glasvezel verbinding begint. Uit je interview begrijp ik dat Rekam een samenwerking met KPN heeft. Nu weet helemaal niemand meer wie wat doet of mee samenwerkt.
Beste Theo,
Zijn er in Gouda ook ongewenste invloeden op het jeugdwerk (net zoals in Den Haag)?
Is het onderzocht?
Een reactie posten