Vanuit de stad bereiken de fractie van de ChristenUnie berichten dat het steeds vaker voorkomt dat een begrafenis op IJsselhof (waarvoor Yarden verantwoordelijk is) niet op de gewenste dag kan doorgaan en het soms 8 tot 9 dagen duurt alvorens een begrafenis kan plaatsvinden. Dit is voor de nabestaanden buitengewoon vervelend en pijnlijk.
Wat onze fractie betreft is dit niet acceptabel en we hebben daarom vragen aan het college gesteld en die zijn deze week beantwoord.
Uit de beantwoording blijkt dat Yarden nu meer uren in de week beschikbaar heeft voor uitvaarten, maar dat ze alleen bij daglicht begraven en dat daardoor in de winter minder capaciteit beschikbaar is.
Het lijkt erop dat de frustraties over het niet altijd kunnen begraven op de dag dat de nabestaanden dat willen, zullen blijven, inclusief de lange wachttijden. Jammer ook dat het college niet een meer actieve rol richting Yarden wil vervullen. Een stevig en constructief gesprek kan wellicht helpen om een verandering tot stand te brengen.
Ik ga me in ieder geval met de fractie bezinnen op vervolgstappen.
Lang wachten
Wat vindt het college van het feit dat nabestaanden soms 8 tot 9 dagen moeten wachten voordat een begrafenis kan plaatsvinden?
Het college vindt het ongewenst wanneer nabestaanden lang moeten wachten voordat een begrafenis plaats kan vinden.
Wat vindt het college ervan dat hierdoor soms niet wordt voldaan aan de wettelijke eis dat een begrafenis moet plaatsvinden op uiterlijk de 6e werkdag na overlijden.
Ook dit vindt het college ongewenst.
In de beheerverordening 2006 staat hierover het volgende: “De tijd van begraven, cremeren en het bezorgen van as is:
- - op werkdagen van 09.30 uur tot 15.45 uur;
- - op zaterdag van 09.30 uur tot 13.15 uur.
Het tijdstip van begraven, cremeren en het bezorgen van as wordt bepaald door de beheerder. De beheerder draagt zorg voor het aansluitend vaststellen van tijden waarop begraven, cremeren of het bezorgen van as kan geschieden.”
"Tijden plechtigheden maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur"
In verband met de veiligheid van nabestaanden en het uitvoerend personeel wordt alleen tussen zonsopgang en zonsondergang begraven.
De tijden voor plechtigheden zijn momenteel dus veel uitgebreider van voorheen.
Door de korte dagen, er wordt alleen bij daglicht begraven, zijn de mogelijkheden voor begraven in de drukke wintermaanden helaas beperkt.
Concessie
Als dit in de huidige DVO niet is geregeld. In hoeverre is het college bereid hierover alsnog een bepaling op te laten nemen?
Het contract met Yarden is geen DVO, maar een concessie die Yarden na aanbesteding heeft verkregen. Dergelijke contractstukken kunnen niet zomaar gewijzigd worden.
In hoeverre zijn er mogelijkheden om op basis van de huidige DVO Yarden te verplichten tot maatregelen teneinde de dienstverlening op dit punt te verbeteren?
Die mogelijkheden ziet het college niet.
2 opmerkingen:
Yarden neemt het ook niet zo nauw met ruimen van graven, heb ik gemerkt uitbetaling. Dit bedrijf gaat gewoon zijn eigen gang.
1.
Het College vindt het "onwenselijk" dat er niet aan wettelijke voorwaarden wordt voldaan.
Ik vind het onacceptabel en vindt dat er maatrelen getroffen moeten worden.
2.
Het College spreekt in bepaalde situaties van "overmacht".
De zaken zijn niet goed geregeld: dat is geen overmacht.
3.
Het College ziet "mogelijkheden" niet.
Nee, die mogelijkheden ziet het College niet. Dat is niet de kwestie. De kwestie is: zijn er mogelijkheden?
Ik adviseer het College om een goed gesprek aan te gaan, daarna evt. (politieke) druk te zetten, en daarna consequenties van e.e.a. te laten bestuderen door goede (externe) juristen.
Een reactie posten