Betrokken

Betrokken

donderdag 5 januari 2017

Concurrentie rond Cheese Experience

Gouda onderzoekt nieuwe publiekstrekker: Cheese Experience


In maart 2014 heb ik namens de ChristenUnie tijdens een debat bij Gouda Wereldwijd het idee gelanceerd om een Cheese Experience Center te gaan realiseren om Gouda zo stevig op de (inter)nationale kaart te zetten. Hiermee wordt het streven naar 1 miljoen unieke bezoekers per jaar een stevige impuls gegeven.

Wereldberoemd
In mijn blog schreef ik toen het volgende: "Gouda is door onze kaas internationaal een wereldberoemd merk en na Amsterdam is Gouda de meest bekende stad in het buitenland.
In bijna ieder land is "Gouda Cheese" bekend en als je vertelt dat je uit Gouda komt wordt al snel de koppeling gelegd met kaas.
Veel buitenlanders komen naar Gouda juist vanwege onze kaas en dan is het goed om naast onze wekelijkse kaasmarkt in voorjaar en zomer veel meer een totaal beleving rond kaas te realiseren. In zo’n Experience Center kunnen de bezoekers kennis maken met de geur en smaak van kaas, kaas maken, allerlei achtergronden over kaas zien, etc. etc. Uiteraard moet daarbij ook  ruimte zijn om meer over Gouda te promoten, zoals de Waag, Stadhuis en St.-Janskerk."
Haalbaarheidsonderzoek
Het is dan leuk als het college in december bekend maakt dat er een haalbaarheidsonderzoek naar een Cheese Experience in de oude Arcade bioscoop. In het persbericht staat: "Goudse kaas ruiken, voelen, proeven maar vooral ‘beleven’ dat is waar het om draait in de Cheese Experience. Om de doelstelling van 1 miljoen bezoekers naar de stad te kunnen realiseren, is er een publiekstrekker nodig in Gouda op het gebied van kaas." Herkenbare woorden :-)
De onderzoeksresultaten worden aan het eind van het 1e kwartaal 2017 verwacht. Bij een positieve uitkomst, is het streven nog in 2017 te starten met de Cheese Experience. Het is zou prachtig zijn als dit initiatief gaat lukken, want dan krijgen we in Gouda gedurende het hele jaar kaasbeleving. Daarnaast is het noodzakelijk dat er iets structureels voor bezoekers in Gouda erbij komt om de ambitie van 1 miljoen bezoekers per jaar te gaan halen.
Woerden

Binnen de regio is afgesproken dat de regio Gouda zich profileert als de "Cheese Valley". Daarin past de Cheese Experience met een ambitie van minstens 100.000 bezoekers per jaar (bijna 2x zoveel als het aantal bezoekers aan de St.-Janskerk).  

Opvallend is dan dat ook Woerden zo snel mogelijk een soort Chees Experience wil. Ze wil namelijk in een voormalig pakhuis aan de Emmakade aan belangstellenden alles laten zien wat met (de productie van) kaas heeft te maken.

Het is prima dat ook Woerden aandacht voor kaas vraagt, maar ze zullen toch moeten erkennen dat internationaal gezien Alkmaar en Gouda de beste papieren hebben als het om bekendheid als kaasstad gaat.
Laten ze elkaar in ieder geval zo min mogelijk gaan beconcurreren en de opzet met elkaar afstemmen. Wellicht kunnen ze elkaar zelfs versterken. Dat komt dan de aantrekkingskracht van het Groene Hart alleen maar ten goede.

9 opmerkingen:

Hans Suijs zei

Theo,

Jammer dat je zoekt naar bezoekers aantallen en gaten in de kaas en dit toelicht met "twee keer zoveel bezoekers als de Sint Jan. Juist voor dit belangrijke cultuurmonument (nr 2 van Nederland in de Guide Michelin) zou meer aandacht moeten zijn. Wat dacht je van een glaswerkplaats waar de Experience van het glasbranden wordt getoond. Pak een leeg winkelpand een paar studenten van een kunst-academie en vraag de hulp van Jilleba in Leiden (glasrestaurateur)en laat ook dat zien. Kaas smelten kan ieder boerel(-eerling), maar glas bewerken da's pas kunst!

Hans Suijs

Theo Krins zei

Beste Hans, ik heb meerdere blogs geschreven om het belang van de St.-Janskerk als icoon voor Gouda onder de aandacht te brengen. Lees bijvoorbeeld: http://theokrins.blogspot.nl/2014/05/st-janskerk-in-gouda-is-een-onbekende.html
Helemaal een dat deze kerk meer aandacht verdient, maar daar zal ook vanuit de kerk zelf aandacht voor moeten (blijven) zijn.

Ik maakte die opmerking om aan te geven dat het om een ambitieuze doelstelling gaat.

Anoniem zei

@6/1 15.43 Hans Sluis.

De St. Jan is juist nu belangrijk voor onze waarden en onze cultuur en religie.

Zie:
MIV Assalam. Hoe zit het met de vergunningen?

Anoniem zei

Bijzonder citaat: Opvallend is dan dat ook Woerden zo snel mogelijk een soort Chees Experience wil.

Alsof Woerden het idee van Gouda heeft afgekeken en nu opeens snel iets gaat realiseren. Het zou wel eerlijk zijn om te erkennen dat Gouda heeft zitten slapen en dat Woerden hier al langer mee bezig is en een stuk daadkrachtiger is geweest, ook met onderwijsinstellingen en bedrijven uit de regio. Zie de diverse media berichten daarover in de media.

Succes!

Anoniem zei

@7/1, 14.54 uur

Ook bijzonder dat Tariq weer terug is. Ook bijzonder is dat we in dit land om de oren worden geslagen met onze verworvenheden: artikel 1 Gr., vrijheid van meningsuiting, mensenrechtenverdragen, et cetera. De echte scherpte in het debat ontbreekt, maar die moet wel heel snel komen, want anders gaat het goed fout hier.

P.S. Je kunt cultuur en religie niet helemaal scheiden.

Anoniem zei

Chadliou mag niet spreken in zijn dorp in Marokko van de burgemeester vanwege zijn extremistische opvattingen; maar in Gouda. Welkom. Met dank aan de heren en dame wethouders? Natuurlijk gaat het een keer goed fout. Als je zelf de broedplaatsen voor extremisme faciliteert!

Anoniem zei

Tsja, ... en dan hebben we in Weert een burgemeester die optreedt en wordt er aangifte TEGEN hem gedaan.......

Ik weet echt niet meer of ik moet huilen of moet lachen...

Zie www.telegraaf.nl

Gr. Tinus de Krijger

Anoniem zei

Ha, onze hollandse kaaskoppen zijn terug van vakantie. Vrienden, ik verwacht een beetje meer vuurwerk dan de tamme reacties hierboven....zo zitten er inmiddels drie dames wethouders in het college, waarvan eentje van Theo zn partij. Lijkt me wel grappig om die nu eens te grazen te nemen. Het is maar een suggestie hoor.

Anoniem zei

Als je hebt geholpen het land op te bouwen, en oud en behoeftig bent geworden, is dit jouw dank, SCHANDE!!!!


https://ejbron.wordpress.com/2017/01/12/stop-op-gratis-soep-koffie-en-thee-bejaarden-zeist/