maandag 27 januari 2014

Gratis WiFi in Gouda


Deze week kwam er goed nieuws naar buiten toen het college meedeelde dat er gratis WiFi in de binnenstad van Gouda komt. Vanuit de ChristenUnie hadden we hier afgelopen zomer een pleidooi voor gehouden.
Ofschoon volgens sommigen een gratis lunch niet bestaat heeft het college het pleidooi gelukkig ter harte genomen en krijgen we nu gratis WiFi.
Je ziet deze faciliteit steeds meer in de steden en het geldt min of meer als basisvoorziening en het past prima in het streven naar 1 miljoen - unieke - toeristen per jaar. 

De vraag is alleen of het college voor het beste alternatief heeft gekozen.

Gratis aanleg

Tijdens een raadsvergadering in december heb ik namens de ChristenUnie een pleidooi gehouden om deze faciliteit aan te bieden in combinatie met glasvezel, omdat je dan - volgens kenners - over een veel grotere capaciteit beschikt en er is een bedrijf die het  gratis wil aanleggen. 

In de meeste gevallen is er sprake van een verplichte voorfinanciering, maar voor de top winkelsteden draagt het bedrijf naar eigen zeggen het risico zelf. Gouda hoort daar ook bij.
De exacte moment van aanleg in Gouda kan het bedrijf op dit moment niet aangeven, maar de planning is 2014.

Het college was echter al met een andere partij min of meer rond en heeft dit alternatief niet meer echt een kans willen geven.

De nu gekozen oplossing is overigens niet duur. Het kost de gemeente eenmalig € 10.000,- en jaarlijks € 2.023,- Dat laatste bedrag wordt voor de helft betaald door de Samenwerkende Ondernemers Gouda (SOG). De gemeente betaalt de andere helft.

Hoe werkt gratis alternatief

Het alternatief werkt anders dan het nu gekozen systeem: je logt in met geslacht en geboortedatum en je ontvangt dan reclame uitingen (rekening houdend met je leeftijd) van winkels in de directe nabijheid. Dit is voor de middenstand lucratief, het maakt zo'n faciliteit veelzijdiger. Verder is deze oplossing door de state-of-the-art techniek meer toekomstbestendig. Overigens is die inlog maar eenmaal nodig. Als je later nogmaals in Gouda bent, wordt er overigens niet meer om die inloggegevens gevraagd.

Hotspot

Gratis WiFi is straks gebaseerd op één internet verbinding, van waaruit contact wordt gelegd met specifieke punten. Als het erg druk is (bijvoorbeeld Kaarsjesavond) wordt het aantal punten uitgebreid.

Het alternatief gaat van een veel hogere capaciteit en snelheid uit (door "accespoints" fysiek met elkaar te verbinden), zodat je niet onder de snelheid van 3G komt en mensen muziek, films en youtube kunnen streamen.

Citymonitoring 

Beide oplossingen gaan uit van passanten tellingen (city monitoring) en crowdcontrol tijdens evenementen.
Het alternatief wat niet is gekozen geeft daarnaast de citymanager een belangrijke rol: de acquisitie, kwaliteitsbewaking en controle van de advertenties gaan via deze manager. In ruil daarvoor vloeit een bepaald percentage van de opbrengsten weer terug naar Gouda en kan worden ingezet voor stadsmarketing.

Aan de slag

Het is belangrijk dat er nu snel gratis WiFi komt en daarbij overigens goed wordt gelet op de privacy van de bezoekers. Wel is het belangrijk de ervaringen van de gebruikers te gaan monitoren en steeds na te gaan of er voldoende capaciteit beschikbaar is. In een later stadium kan dan wellicht - afhankelijk van de ervaringen van de nu gekozen oplossing - alsnog een alternatief worden overwogen, want uiteindelijk willen we toch het liefste de beste gratis WifI faciliteit voor onze stad.
Als die oplossing ook nog eens gratis kan worden aangelegd moeten we dat, mits de winkeliers enthousiast zijn over de advertentie mogelijkheden en de privacy voldoende is gewaarborgd, volgens mij zeker overwegen.

3 opmerkingen:

Gerard de Kleijn, Museum Gouda zei

Dank voor je update over wifi!
Ik hoop dat het beschikbaar is in de zomer in het museum,wanneer we veel toeristen voor de Rembrandt tentoonstelling verwachten.
Aan die tentoonstelling is een tablet gekoppeld, waarbij wifi van belang is.

Henk zei

Theo, Gouda doet alles om het shoppen te bevorderen. Prima. Tegelijk zie je mensen vooral in de goedkopere winkels in de buitenwijken gaan winkelen en via internet winkels. De binnenstad dreigt dood te worden vanwege alle faillissementen.

Ik snap er ook niets van: die internetwinkels. Voorheen mochten particulieren nooit bij de groothandel kopen en internet-winkels zijn gewoon verkapte groothandels, die de detailhandel kapot maken. Ik heb de 2e kamer al eens gevraagd om die internetwinkels zwaarder te belasten om die oneerlijke concurentie te verbieden.
M.i moet de wetgeving aangepast worden.

Theo M zei

Beste Theo,

Als Nederlanders geven we onze privacy soms wel heel makkelijk weg voor een 'gratis lunch', daarom sta ik enigszins sceptisch tegenover dit soort initiatieven. Aan de andere kant, kan dit een (hoognodige) impuls geven aan de binnenstad.
Onder bepaalde voorwaarden is de privacy van de bezoekers goed te waarborgen, ik hoop dat jullie dit aspect ook kritisch blijven volgen.
En misschien lukt het ook om echt toegevoegde waarde te bieden voor toeristen, bijvoorbeeld in de vorm van interactieve diensten, zoals je eerder beschreef over Genève.

Groet,
Die andere Theo