Op verzoek van GBG was dit experiment opgestart om zo meer burgers in staat te stellen om eens een raadsvergadering te bezoeken. Er waren inderdaad wat meer bezoekers, dus in die zin was er wel een succesje.
Debacle
Dat was dan ook het enige succesje wat in mijn ogen te melden was van een hele zaterdag vergaderen over de begroting voor 2013.
Nadat onze fractie zich in september al enorm had verbaasd (misschien beter gezegd: had geërgerd) over het feit dat de college partijen op geen enkele wijze een constructieve bijdrage wilden leveren aan het debat over de financiële kaders, onder het mom dat ze hun kritische noten zouden kraken bij de begrotingsbehandeling, was ik benieuwd wat er zou gaan gebeuren bij de begrotingsbehandeling.
Temeer omdat de ChristenUnie in september had aangegeven dat kaders meegeven in november te laat is voor de begroting van 2013, daar die begroting half november bij de provincie moet liggen.
De college partijen brachten afgelopen zaterdag wel allerlei min of meer kritische punten in en vroegen aandacht voor de financiële situatie, maar namen er genoegen mee dat de wethouder pas bij de voorjaarsnota in juni 2013 met extra voorstellen komt.
Daarmee accepteerden ze dat er in 2013 met de beperkte kaders die het college had voorgesteld wordt gewerkt en we volgend jaar niet extra gaan reserveren om de financiële risico's te beperken.
Een motie van de ChristenUnie waarin aan het college werd gevraagd om in het 1e kwartaal met aanvullende maatregelen te komen om zo in 2013 toch nog extra financiële ruimte te creëren kreeg de steun van de hele oppositie maar de college partijen gaven weer niet thuis.
Nu moeten we in 2013 voor de begroting van 2014 (verkiezingsjaar...) naar verwachting drastische maatregelen gaan accepteren, terwijl we al in 2013 een voorzet hadden kunnen nemen. Er gaat een kostbaar jaar verloren...
Kater
Het leek er soms op dat het realiseren van extra koopzondagen (motie van PvdA en D66) afgelopen zaterdag belangrijker was dan het aanpakken van de financiële situatie.
Stuitend was het dat vanuit sommige collegepartijen richting de oppositie werd opgemerkt dat ze dan maar met concrete ideeën moesten komen, terwijl de ChristenUnie in september nota bene 14 punten had aangedragen en - zoals al opgemerkt - de college partijen toen niets hebben meegegeven. Ook SGP, GBG en Trots hebben overigens in september enkele handvatten aangereikt.
Door het verwerpen van onze motie viel voor de ChristenUnie de steun voor de begroting weg en hebben we voor het eerst tegen een begroting gestemd. We zijn daar niet trots op, maar zagen geen andere uitweg.
Het moet financieel echt anders in Gouda, want als het zo doorgaat stevenen we rechtstreeks af op een een artikel 12 status en dat zou heel slecht zijn voor onze stad!
4 opmerkingen:
Theo,
College partijen en zeker deze in deze politieke constellatie hebben de neiging zich achter elkaar en de feiten te verschuilen. Wij zijn het COllege en we weten het wel, maar zeggen het niet.Kader van uw kant hebben we niet nodig want:Wij zijn het College. Raadswerk is vaak omgaan met macht van de ander.Maar wat als de feiten en zinvolle opmerkingen zijn zoals jullie en anderen in brachten op
ZaterdagKoopDag.Dan past geen kater, noch poes. Doch deemoed en doorzetten in oppositie. Er zijn zaken zoals Westergouwe,onderhoud, nota vastgoed, Zuidelijke Spoorzone, ambtelijk apparaat, waarop veel onderzoek, zie Berenschot 2011 rapport aan de Raad mogelijk is.Maar dan met meer dan dan moties, die me zaterdag als fluweelzacht voorkwamen.Oppositievoeren is kiezen. Helderder ook voor de kiezers in 2014 en nu.
Sterkte allen.
Hoi Theo,
Goede actie om tegen te stemmen. Wie zijn de collegepartijen? Want dan weten we in ieder geval op wie we niet moeten stemmen in 2014.
Groet
Gert
Prima stuk, en nu de beuk erin!
Dag Gert,
De volgende partijen zitten in het college: PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en D66
Een reactie posten