Voorzitter Samenwerkende Binnenstadondernemers in Gouda (SBG Gouda) // "Waakhond van Gouda"
donderdag 6 september 2012
Iedere 6 jaar verkiezingen
Op dit moment gaan we iedere vier jaar naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen en ongeveer iedere twee jaar voor de Twee Kamerverkiezingen (....).
Aan al deze verkiezingen gaan tijdrovende en - voor de politieke partijen - kostbare campagnes vooraf.
Kostbare campagnes
De campagnes verlopen steeds meer via de (moderne) media en zijn bedoeld om de kiezers te verleiden om vooral op een bepaald iemand te stemmen, want de partij en het verkiezingsprogramma boeien maar weinig (potentiële) kiezers.
Dat merk je ook bij Kieswijzer. Als er op basis van inhoud een bepaalde partij naar voren komt, is men dikwijls heel verrast en kiest uiteindelijk toch voor iemand die aanspreekt.
Je merkt bij die campagnes dat het steeds moeilijker wordt om kiezers te boeien voor een breed scala aan thema's. Meestal is er een hype rond één of twee thema's en die bepalen dan het verloop van de campagne en de uiteindelijke verkiezingsuitslag.
Als ik uitga van een stabiele situatie, dan heeft een kabinet of college vervolgens 4 jaar de tijd om beleid uit te voeren en dat betekent in de praktijk dat er aan het begin de nodige inwerktijd nodig is. Vanaf het 2e jaar komt het bestuur op stoom, maar dat stopt al weer in de loop van het 3e jaar, aangezien er dan gecalculeerd wordt wat een mogelijk besluit kan betekenen voor de verkiezingsuitslag.
Slechts 1,5 jaar effectief
Door iedere vier jaar het verkiezingscircus op te tuigen heb je eigenlijk maar een periode van zo'n 1,5 tot 2 jaar een daadkrachtig bestuur, als die al daadkrachtig is....
Zittingsduur naar 6 jaar
Ik pleit daarom voor een verlenging van de zittingsduur naar 6 jaar, zodat er meer ruimte komt voor een stevig beleid en er minder kostbare campagnes nodig zijn.
Er komt dan ook meer terecht van langjarige visies (die nu nogal eens onderweg (deels) sneuvelen omdat ze langer lopen dan de zittingsduur van het kabinet of college) en het zal hopelijk ook de 'waan van dag' meer naar de achtergrond dringen en dus de 'hype cultuur' wat doen afkoelen.
Zeker in deze economisch barre tijden is het meer dan ooit noodzakelijk dat er een bestuur is die echt een klus kan uitvoeren en dat red je met een interval van (maximaal...) vier jaar in de praktijk nauwelijks en dat draagt ook niet bij aan het vertrouwen in de politiek.
Als er meer tijd is om het beleid uit te zetten, zal dat bijdragen in het vertrouwen in de politiek (omdat het voor de burgers beter te volgen is) en kosten besparen, daar een ingezette koers langer kan worden vastgehouden.
Verantwoordelijkheid
Als een bestuur meer de tijd krijgt komt het ook steeds meer aan op inhoud, al vraagt het ook een stuk verantwoordelijkheidsgevoel van de politici.
Vooral in de landelijke politiek leeft de laatste jaren wel erg de cultuur om tussentijds de stekker eruit te trekken, waar door ons land behoorlijk wordt lam gelegd. Ik kan me daarbij niet aan de indruk onttrekken dat bij diverse politieke partijen electorale motieven zwaarder wegen dan het landsbelang....
Résumerend: er is best wat af te dingen op een zittingsduur van 6 jaar (bij een slecht bestuur ben je langer de klos), maar de voordelen wegen wat mij betreft zwaarder.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten