Betrokken

Betrokken

woensdag 4 juli 2012

Wereldrecord in Gouda?


In 2008 verbaasde Erno Prosman vriend en vijand door Ton Sijbrands van zijn blindsimultaantroon te stoten. Tot dat moment was Sijbrands alleenheerser en leek niemand in staat ook maar enigszins in de buurt te komen van diens bovenmenselijke prestaties.

In 2009 pakte Ton Sijbrands het record weer teug door een 70% score te halen tegen 28 i.p.v. 27 tegenstanders.
Op 6 en 7 juli gaat Erno Prosman in het gloednieuwe Huis van de Stad proberen het record weer in handen te krijgen en gaat tegen 30 tegenstanders spelen!

Het wordt spannend dus de komende dagen in Gouda. Als Erno Prosman slaagt in zijn poging om een 70% score te halen tegen 30 tegenstanders zet hij een onwaarschijnlijke prestatie neer.

Voor Gouda is dit evenement, dat veel media aandacht zal krijgen, een prachtige promotie en het zet onze stad opnieuw positief op de kaart. Ook het nieuwe Huis van de Stad krijgt hiermee de nodige aandacht en dat zal ongetwijfeld weer mensen naar Gouda trekken. Een dagje uit? Naar Gouda natuurlijk!


Wie is Erno Prosman?

De internationaal damgrootmeester Erno Prosman (39) is sinds 10 jaar woonachtig in Delft. Prosman is geboren in Gouderak en leerde het spel bij de Goudse damvereniging Damlust en is daarvan nu voorzitter. Tijdens zijn lange damcarrière heeft Erno vele titels op zijn naam geschreven. Zo won hij in 1991 het wereldkampioenschap bij de junioren. Hij debuteerde in 1996 op 23-jarige leeftijd in het algemeen Nederlands kampioenschap dammen. Hij veroverde meteen de titel en plaatste zich hiermee voor het wereldkampioenschap in Ivoorkust. Prosman is één van Neerlands grootste damtalenten. Eind jaren negentig gaf hij de voorkeur aan een maatschappelijke carrière boven een bestaan als profdammer. De laatste jaren is Prosman in de ban geraakt van het blinddammen, tot nu toe het exclusieve domein van levende damlegende en tweevoudig wereldkampioen Ton Sijbrands.

Wat is blindsimultaandammen?

Bij het blindsimultaandammen verricht de simultaangever zijn prestatie door in een aparte ruimte, zonder dambord en zonder geschreven aantekeningen tegen meerdere spelers tegelijkertijd partijen te spelen. Via een geluidsinstallatie geeft hij zijn zetten mondeling door aan een arbiter die de zetten uitvoert op de borden van de deelnemers aan de simultaan. Een blindsimultaan tegen 30 spelers neemt minimaal 24 uur in beslag. Gezien de moeilijkheidsgraad is het slechts voorbehouden aan de allergrootsten binnen de damsport.
Erno Prosman heeft een jaar het wereldrecord blindsimultaandammen in zijn bezit gehad door het succesvol op te nemen tegen 27 dammers.

Programma op 6 en 7 juli:
Meer informatie en het programma kunt u vinden op een speciale website.Bron: http://www.blindsimultaangouda.nl/blog/erno-prosman/

1 opmerking:

Theo Krins zei

Erno Prosman heeft het wereldrecord terug!
Hij haalde uit 30 partijen precies de vereiste score van 70%.