Op 4 juni was er in het Huis van de Stad de Ondernemersavond van SBG Gouda en De Goudse Business Club. Het thema was "Duurzaamheid"
Het onderwerp is niet meer weg te denken en wordt steeds belangrijker, niet alleen door allerlei wet- en regelgeving, maar ook omdat er de noodzaak voor is en er allerlei stappen worden genomen.
Zo start in de binnenstad van Gemeente Gouda per 1-1-2025 de zero-emissie zone en dat brengt voor vervoerders met vuile dieselauto's de nodige uitdaging met zich mee. Een eenvoudige oplossing is om gebruik te maken van een hub. In Gouda hebben we die al: BZZ Bezorging Zonder Zorgen. Željko Bosić vertelde aan aanwezige ondernemers hoe dit in de praktijk werkt en dat dit bij voldoende deelnemers kostenneutraal kan gaan functioneren.
Het is ook belangrijk dat de winkels en kantoren investeren in duurzaamheid.
Niels Fluitman van Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland vertelde op welke wijze dit bedrijf kan ondersteunen bij verduurzaming van bedrijven.
De hoofdspreker van deze avond was Henk Hofstede, sector banker Retail bij ABN AMRO Bank N.V.
Waar het nu eigenlijk om?
Kort en krachtig: Van ‘do harm’ naar ‘do no harm’ naar ‘positieve impact’!
Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar we als samenleving - ook in Nederland - voor staan. We hebben daarbij als ambitie dat in 2050 er 90% reductie van CO2 zal zijn (Klimaatverdrag Parijs).
Om dit te kunnen realiseren moet in Nederland in 2030 de broeikasemissies met 55% zijn gedaald t.o.v. 1990 en moeten we CO2-neutraal zijn in 2050.
Biodiverversiteit is ook een onderwerp die nadrukkelijk onze aandacht vraagt. David Attenborough zei heel krachtig: "The question is: are we happy to suppose that our grandchildren may never see an elephant except in picture book?"
We ontkomen er niet aan dat we onze ambities over groei moeten bijstellen. Kenneth Bouling zegt het als volgt: "Anyone who believes in infinite growth is possible on a finite planet is either a madman of an economist."
Wat heeft dit alles met de economie en de financiële sector te maken?
Economische schade door biodiversiteitsverlies is 1,5 tot 4 biljoen euro per jaar en de Nederlandse economie veroorzaakt bijna 40 miljard euro aan schade aan biodiversiteit. Mondiaal was de schade in 2023 maar liefst 95,5 biljoen GPD.
Het is cruciaal dat we met elkaar onze verantwoordelijkheid nemen.
"If you are not a part of the solution, you are a part of the problem."
Op deze avond schonken de SBG Gouda en De Goudse Business Club aan Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging (KNNV), afdeling Gouda e.o. een cheque van € 1.000,-
Geen opmerkingen:
Een reactie posten