Op 1 november jl. was in De Goudse Schouwburg de XL bijeenkomst van Gouda-Onderneemt! met als spreker Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland!
Op een buitengewoon boeiende wijze nam hij ons mee in de wereld van het MKB en schuwde daarbij prikkelende uitspraken niet.
Ondernemers binnenstad
Zo riep hij ondernemers in de binnenstad op om echt te (gaan) ondernemen en te investeren in de directe omgeving van hun onderneming om met elkaar en de Gemeente Gouda de stad aantrekkelijk te laten blijven.
MKB
Hij onderstreepte ook het belang van het MKB:
MKB-Nederland omvat 140 branches en 220.000 aangesloten bedrijven!
Er werken in het MKB 4,5 miljoen mensen. Dat is ongeveer 50% van de Nederlandse beroepsbevolking. 99% van de ondernemingen is een MKB-bedrijf.
Het is dus - ook voor de landelijke politiek - heel belangrijk om de belangen van deze sector goed in het oog te houden.
Organisatie was in handen van Gouda Onderneemt |
Vertrouwen
Zeven op de tien ondernemers vindt dat de politiek te weinig oog heeft voor hun belangen. Vooral de almaar toenemende regeldruk baart de ondernemers zorgen. En terecht meent Jacco Vonhof: ,,Een derde van de regels is niet uitvoerbaar voor ondernemers.''
Vonhoff verwijst naar de regels voor elektrische bestelbussen. ,,Straks mogen er alleen nog elektrische bestelbussen rijden. Los dat veel randvoorwaarden daarvoor niet op orde zijn - bijvoorbeeld onvoldoende laadcapaciteit en een nog te kleine actieradius van elektrische bussen ten opzichte van dieselbussen - komen daar veel extra regels bij en verandert de overheid die ook steeds. Zo is een elektrische bus duurder in de aanschaf. Daar is dan een subsidie voor, maar die wordt weer afgeschaft. En bij de kostenberekening houdt de ondernemer er rekening mee dat er geen wegenbelasting hoeft te worden betaald voor een elektrische bus. Maar die wegenbelasting komt er toch. En dan blijkt ook nog eens dat elektrische bussen zo zwaar zijn dat je een vrachtwagenrijbewijs nodig hebt om die te rijden. En dan moet er nog een tachograaf in, omdat het een vrachtwagen is. Dit is allemaal veel te ingewikkeld.''
Ook bij de elektrificatie gaat het mis. ,,Gas is duurder gemaakt, stroom goedkoper. Maar nu zit het stroomnet vol en kan de onderneming niet elektrificeren en blijft dus op gas stoken. Maar de prijsverhoging van gas wordt niet teruggedraaid.'' Het gevolg is dat de ondernemers niets doen en afwachten tot er duidelijkheid is. En dat vertraagt de energietransitie.
Ondernemers vrezen dat de regeldruk alleen maar toeneemt met een nieuw kabinet. Ook zijn ze bevreesd voor verdere lastenverzwaringen en hebben ze er weinig vertrouwen in dat een volgend kabinet de problemen rond krapte aan personeel en het woningtekort snel en daadkrachtig op gaat lossen.
Logisch volgens Vonhof dat het vertrouwen in de politiek niet groot is. Het huidige demissionaire kabinet krijgt van 60 procent van de werkgevers een (zware) onvoldoende. Ondernemers vinden dat het kabinet te weinig doet om problemen en knelpunten op te lossen."
Stabiel beleid
Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW merkt op dat ondernemers snakken naar een stabiel en op de lange termijn gericht beleid. Dat is cruciaal, want zij staan de komende jaren voor grote investeringen, met name op het gebied van duurzaamheid.'' En de overheid moet oppassen met het alsmaar verhogen van de lasten voor bedrijven. Anders komen de investeringen in gevaar, of lopen bedrijven weg, waarschuwt ze.
Bedrijven klagen al langer over hun imago. Afgelopen jaren verdwenen al een aantal grote bedrijven met hun hoofdkantoor naar andere landen. Shell en Unilever kozen voor Engeland, DSM ging naar Zwitserland. ,,Er moeten voldoende investeringen in Nederland plaatsvinden. Zodat we met elkaar - nu en in de toekomst - voldoende geld blijven verdienen om onze agenten, leraren en verpleegkundigen te kunnen betalen'', aldus Thijssen.
Jacco Vonhof krijgt een paraplu van Gouda Onderneemt |
Fantastische uitgangspositie
Jacco Vonhof ziet ook lichtpuntjes: "We hebben nog steeds een fantastische uitgangspositie om de modernste economie ter wereld te worden. En er zijn ook goede stappen gezet, bijvoorbeeld het nieuwe pensioenstelsel.
Maar wat niet helpt, is ondernemers als graaiers neer te zetten. Ondernemers ervaren een doorgeslagen wantrouwen, we moeten terug naar vertrouwen in elkaar.''
We zien terug op een inspirerende bijeenkomst!
De bestuursleden van Gouda Onderneemt konden een vraag stellen aan Jacco Vonhof |
Tekst mede tot stand gekomen met dank aan AD Groene Hart
Geen opmerkingen:
Een reactie posten