dinsdag 14 februari 2023

Weinig enthousiasme voor koopzondagen in Gouda


Sinds 8 januari jl. mogen de winkels in de binnenstad van Gouda iedere zondag open zijn. Om een goed beeld te krijgen over hoe de ondernemers hiermee omgaan heeft het bestuur van de SGB (Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda) een enquête uitgezet. De resultaten daarvan zijn nu bekend. 

Onder de 49 deelnemers zijn 25 ondernemers (51%) niet van plan om hun winkel op zondag te openen. Dat is is een flink hoger percentage dan in 2022. Toen was dat percentage 28%. Wel gaf 44% aan dat ze in 2021 niet op zondag open zijn geweest. Dat komt redelijk in de buurt van het percentage van de enquete van dit jaar.

Het aantal deelnemers is - ondanks meerdere verzoeken om deel te nemen - niet heel hoog, maar het is wel een signaal.

 

Achtergrondinformatie

 

De gemeenteraad van Gouda heeft op 21 december 2022 een nieuwe winkeltijdenverordening vastgesteld. Dit heeft met name gevolgen voor de mogelijkheden voor openstelling van winkels op zon- en feestdagen.  

In de nieuwe winkeltijdenverordening zijn de koopzondagen in Gouda volledig vrijgegeven. Vergeleken met de bestaande situatie, betekent dit vooral een wijziging voor het segment ‘niet-dagelijkse boodschappen’: ook winkels in dit segment hebben voortaan keuzevrijheid om al dan niet open te gaan op zondagen. Winkels in het ‘dagelijks’ segment, toeristische winkels en bijvoorbeeld bouwmarkten konden reeds open.

 

Daarnaast mogen winkels voortaan ook op alle feestdagen (Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste Kerstdag en tweede Kerstdag) geopend zijn tussen 06.00 en 22.00 uur. 

Op Goede Vrijdag en 24 december mogen winkels eveneens geopend zijn tot 22.00 uur.

Op 4 mei mogen winkels conform de Winkelwet tot uiterlijk 19.00 uur geopend zijn.

 

Collectiviteit en helderheid

 

De nieuwe winkeltijden verordening is op 4 januari 2023 in werking getreden. Sinds zondag 8 januari is er daarmee ruimte voor alle winkeliers om te bepalen of zij al dan niet opengaan. De verordening bevat nadrukkelijk geen verplichting tot openstelling, maar heeft als doel om winkeliers zelf de keuze te laten maken. Een zekere mate van collectiviteit is vanuit het perspectief van de klant en een aantrekkelijke binnenstad wel wenselijk. Goede communicatie over openingstijden van de winkel op de eigen website is sowieso essentieel.

 

Winkel open vanaf 12 uur

 

Vanuit de gemeenteraad is de nadrukkelijke wens is geuit dat winkels die in de bestaande situatie tot nu toe niet open mochten, maar in de nieuwe situatie wel, deze juridisch geboden ruimte pas vanaf 12 uur benutten. Dit ziet derhalve niet op winkels die nu reeds op zondag(ochtend) open mogen. Deze wens heeft het bestuur van de SBG aan de winkeliers in de binnenstad meegegeven. De vastgestelde verordening laat in juridisch opzicht echter ook voor de zondagochtend ruimte om open te zijn. Openstelling vanaf 12 uur is derhalve een geste die de ondernemers kunnen maken om tegemoet te komen aan genoemde politieke wens met het oog op een deel van de samenleving die daar ongetwijfeld prijs op stelt.


Uitslag van de enquete 


Toelichting

25 ondernemers (51%) geeft aan helemaal niet open te zullen gaan op zondag

 2 ondernemers (4%) geeft aan iedere zondag open te zullen gaan en 8 ondernemers (16%) geeft aan alle zondagen open te gaan, behalve op 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag



Toelichting

17 ondernemers (35%) geeft aan pas vanaf 12.00 uur open te zullen gaan. Het gaat hier om ondernemers die eerder niet iedere zondag al open mochten zijn. 

Van deze categorie geven 17 van de 18 ondernemers (94%) die nu ook opengaan aan, dat ze de oproep om niet voor 12 uur open te gaan respecteren.



Van de winkeliers die al iedere zondag open mochten zijn (zoals supermarkten en toeristische winkels) geven 11 van 15 ondernemers (73%) aan dat ze pas vanaf 12.00 uur hun winkel openen.


Toelichting
Vanuit de gemeente Gouda en de SBG wordt ingezet op enige afstemming rond de winkelopenstelling op zondag. Daarbij wordt vooral ingezet op de 1e zondag van de maand.
Van de ondernemers die hun winkel op die dag openen geven 21 van de 23 ondernemers (91%) aan dat ze inderdaad op de 1e zondag open zijn.

Hoe nu verder?

Doordat de winkeliers nu zelf mogen bepalen of ze hun winkel wel of niet op zondag openen en als ze open willen, dan ook zelf mogen bepalen op welke zondagen ze open zijn, ontstaat er voor de consumenten een onduidelijke situatie. Dit kan de aantrekkingskracht van de binnenstad op deze zondag negatief beïnvloeden.
De SBG gaat de situatie nauwlettend volgen en overweegt vooral de 1e zondag van de maand extra aandacht te gaan geven aan de koopzondag.
Daarnaast willen we op een of andere manier inzichtelijk gaan maken welke winkels op de koopzondagen open zijn, zodat er voor de consumenten wat meer helderheid ontstaat.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Laten we elkaar gewoon 1 dag in de week rust gunnen en de winkels op zondag dicht houden. Mensen gaan er echt niet meer van kopen. Je hebt alleen maar meer personeelskosten en gedoe voor dezelfde opbrengst...
Spreek dat gewoon af met elkaar als ondernemers!

Belinda zei

Alleen de eerste zondag van de maand vinden wij wel genoeg. En op deze ‘vaste’ koopzondag zijn we alsnog een van de weinige (al jaren is dit zo) die open zijn terwijl het voor ons altijd rendabel is. Ieder zijn eigen keuze.. meer zondagen open zien wij niet zitten en zorgt in onze ogen niet voor meer omzet.