maandag 18 juli 2022

Gouda is jarig op 19 juli 2022 en viert feest


Op dinsdag 19 juli is Gouda jarig, we vieren dan met elkaar precies 750 jaar stadsrechten. Iedereen is van harte welkom op het Goudse Marktplein vanaf 09:30 uur. Laten we met zoveel mensen dit feest vieren!

Deze dag kan je gratis "Beleef het wonder van Gouda" bezoeken in de St.-Janskerk en Museum Gouda. Maar er is daar die dag nog veel meer te zien en te beleven!

Geen gebak maar ijs

Welke traktatie past beter bij een tropisch feest dan ijs?! Vanaf 10 uur staan de lokaal "wereldberoemde" ijscowagens van David’s Gelato, Opa Antonio en Fraciolato voor het Goudse stadhuis op De Markt. Voor de liefhebbers is de mobiele koffiebus van Kruim ook aanwezig. De eerste ijsjes worden uitgedeeld door kinderwethouder Milou van Rooijen (cultuur en onderwijs) en burgemeester Pieter Verhoeve in aanwezigheid van Gigant Graaf Floris V van Holland. Wees op tijd, want op is op!

Echte stadsverjaardag

Iedereen is van harte welkom op het Goudse Marktplein vanaf 09:30 uur. Naast ijs is er feestmuziek, o.a. een aubade door een gelegenheidsorkest van De Pionier en Stedelijke Harmonie Caecilia. Gouwenaars die ook op 19 juli jarig zijn worden speciaal welkom geheten. Ook zal het Feestlied ‘Gouda gaat nooit voorbij’ te horen en zien zijn. 

Om 10:15 uur vertrekt de Arriva Feestbus en gaat de wijken in om bijna 5.000 Gouda750 cupcakes te brengen bij circa 20 zorginstellingen, woonvormen/ dagbestedingen, het Groene Hart Ziekenhuis en Buurthuizen.


Vier de verjaardag van Gouda in St.-Janskerk en Museum Gouda!

Op 19 juli bezoek je de tentoonstelling Beleef het Wonder van Gouda in de Sint-Janskerk en Museum Gouda gratis en zijn de kerk en het museum niet tot 17.00 uur, maar tot 21.00 uur geopend! Maar er is meer…

Beleef het Wonder met ….

Altijd al eens een Gouwenaar uit de 16e eeuw willen ontmoeten? Dat kan! Samen met timmerman Claes, grafdelver Meyns, moeder Aaltje, priester Dirck en glaskunstenaarszoon Pieter ervaar je het Gouda van weleer!

>Tussen 11.00 – 12.30 uur, 15.00 – 17.00 uur en 19.00 – 21.00 uur Sint-Janskerk

Glazen van Dichtbij

Uniek: bekijk de beroemde gebrandschilderde ramen, de Goudse glazen, van dichtbij vanaf een hoogwerker! Hele dag, intekenen bij binnenkomst

Kom de stadsrechten bekijken

De originele oorkonde met het stadsrecht is verloren gegaan, maar de officiële kopie uit 1335 is wel bewaard gebleven. Deze is 19 juli gratis te bewonderen in Museum Gouda. Ook is er een nieuwe vondst te zien: het oudste stadszegel van Gouda. Een leuk stadsrechtenboekje diept de wording van de stad verder uit en is ook gratis verkrijgbaar! 

Rondje stadsmaquette

De reusachtige maquette in Museum Gouda geeft een prachtig beeld hoe de stad Gouda er in 1562 uitzag. Gedurende de dag vertellen medewerkers van het museum over het ontstaan van de stad, het verdwenen kasteel van Gouda en de verwoestende brand in de Sint- Janskerk. 

>Tussen 11.00 – 12.30 uur, 15.00 – 17.00 uur en 19.00 – 21.00 uur

Schaal met een Gouds verhaal

Cursisten van de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda maakten voor Gouda750 een dubbelwandige schaal. De schalen vertellen ieder op geheel eigen wijze over de stad, haar geschiedenis en toekomst.  

Locatie: Plateelzaal Museum Gouda

Speur mee

Wil jij weten waar de uitspraak ‘rijke stinkerd’ vandaan komt en welke dieren je zomaar kon tegenkomen in een 16e-eeuwse kerk? Vraag dan bij de kassa naar het gratis Terug in de tijd-speurboekje! Aan de hand van de audiotour én superleuke vragen ontdek jij alles over het leven in Gouda van 450 jaar geleden. Doe je mee? 

Locatie: Sint-Janskerk & Museum Gouda

Bewonder het Toekomstglas

Heb jij meegedaan aan 'Maak met je klas een glas'? Kom het Toekomstglas, dat jullie met elkaar hebben gemaakt in het echt bewonderen in de St.-Janskerk!


Beleef Gouda op grote hoogte

Speciaal op deze dag is 'Beleef Gouda op grote hoogte' ook tot 21:00 uur geopend. Klim op het dak van de Sint-Jan en beleef Gouda van bovenaf! Hiervoor gelden de reguliere entreeprijzen. Tickets via sintjan.com/klim

1 opmerking:

Anoniem zei

Prachtige blog Theo!

Hebt u deze challenge al uitgeprobeerd? https://www.bndestem.nl/videos/serie/korte-reportage-1190/productie/wie-krijgt-de-kiloburger-van-loeloe-s-op-308149