woensdag 22 juli 2020

Buurt is overlast beu!


De laatste tijd is er sprake van voortdurende overlast rond het gebied van de Watergangpolderplein en de Rietvinkpolderstraat in de wijk Goverwelle. De bewoners zijn deze overlast beu en vanuit deze buurt is daarom in april een brief naar de burgemeester gestuurd.
Brief aan burgemeester
In die brief wordt aangegeven dat er de afgelopen jaren diverse zaken zijn geregeld in deze buurt om de overlast te beperken: tijdelijk plaatsen van een camera, tijdens de ramadan een samenscholingsverbod, felle verlichting boven portieken en een tuintje op een hangplek.
De laatste maanden is de onrust echter weer toegenomen. Zowel overdag als in de avond en ook tot ver in de nacht is het hier en ontmoetingsplek geworden van groepen mannen. Het is een komen en gaan van mensen met auto’s een scooters. Ze blokkeren vaak de weg, hangen bij elkaar door het raampje heen. Ze zijn luidruchtig, wat vooral in de avond en nacht storend is. 
Racen en drugs
Het plein lijkt soms ook op een racecircuit, zo hard wordt er volgens de bewoners gereden. En ze komen vaak, vooral in de avond, met meerdere auto’s om vervolgens met elkaar te gaan hangen. Vermoedelijk wordt er ook drugs verhandeld.
Ook minimaal één bewoner van de Fokuswoningen heeft last van deze mannen, omdat ze zich pal bij de woning ophouden waardoor de verzorgenden zich ongemakkelijk voelen en het niet fijn vinden om naar deze locatie te moeten gaan.Afval
De plekken waar de mannen zich gedurende de dag ophouden zijn duidelijk gemarkeerd door het afval dat daar wordt achtergelaten. Dit bezorgt de bewoners nog eens extra overlast.
Politie
De bewoners geven aan vaak met de politie te hebben gebeld en gesproken te hebben met medewerkers van handhaving en de gemeente. De bewoners hebben van de politie vernomen dat deze locatie op de derde plaats van overlast gevende locaties binnen Gouda bekend staat. 
De politie heeft gevraagd om zo veel mogelijk te bellen bij overlast, zodat er een dossier opgebouwd kan worden. 
Overeenkomstig dat verzoek bellen de bewoners dan ook. Elke keer als ze bellen, komt de politie (na enige tijd) langs, maar dan zijn de mannen al verdwenen. Waarschijnlijk hebben ze mensen op de uitkijk staan, want ze zijn er vlak voordat politie of handhaving komt allemaal verdwenen. 
Verstopt
Het is overdag voorgekomen dat er diverse mannen achter de auto’s verstopt zaten, zo wordt in de brief gemeld. Niet veel later reeds de politie door de straat, maar die hebben toen waarschijnlijk gedacht dat alles rustig was.
Situatie in juli
Sinds de brief in april is verstuurd hebben de briefschrijvers niets meer gehoord vanuit het college van B&W en is de overlast niet verminderd.
Rondom woningen en in brandgangen hangen nog steeds groepen mannen die (geluids)overlast veroorzaken en rotzooi achterlaten.
Camera en samenscholingsverbod
Naar aanleiding van deze vervelende situatie heeft de fractie van de ChristenUnie contact gelegd met bewoners en besloten om vragen te stellen aan het college. Naar onze mening moet de overlast worden aangepakt. Dit kan waarschijnlijk het meest eenvoudig door het (tijdelijk) weer plaatsen van een camera, maar waarschijnlijk is ook een samenscholingsverbod nodig.
Vragen aan het college
Dit zijn de vragen die we hebben gestuurd:

  1. Is het college bekend met de brief aan de burgemeester en wat is de reden dat deze brief nog niet beantwoord is?
  2. Hoe oordeelt het college over deze situatie, mede gelet op het feit dat hier al eerder sprake is geweest van overlast?
  3. Wat is de reden dat de overlast blijft voortduren zonder dat er ingegrepen wordt, terwijl de politie erkent dat hier serieus sprake van overlast is?
  4. In hoeverre is het college bereid om weer tijdelijk een camera te plaatsen in deze buurt en op te gaan treden tegen de overlast door drugshandel en hinderlijk ophouden van groepen mannen bij woningen en in brandgangen, die tevens rotzooi achterlaten en hard rijden door de buurt?

11 opmerkingen:

S. te Gouda zei

Misschien is het goed aandacht te vragen voor de hele Polderbuurt in Goverwelle? Er is vanaf andere plekken ook regelmatig overlast gemeld

Linda zei

Bij ons op en rond de Han Hollanderweg en Marathonlaan is het ook verschrikkelijk. De straat wordt geregeld als racebaan gebruikt. Afval, midden op straat stilstaande auto's omdat mensen even een praatje maken met een voorbijganger. Trekken zich nergens wat van aan. Op vrijdagmiddag is het helemaal een potje. Groepen mannen overal, dicht op elkaar. Hoezo er heerst een ziekte en die heet corona?

Esther zei

Dat zou tijd worden. Ze hebben daar al zo vaak problemen gehad en gemeld!!!!!!!

Theo zei

Goed dat hier vragen over gesteld worden. Niet fijn daar in de straat. En overlast strekt zich ook uit in de omgeving, met name het rijgedrag. Het is wachten op een ernstig ongeluk.

Anoniem zei

@Theo.
Laten we daar dan maar op wachten.

Anoniem zei

Toen er enkele jaren camera's werden opgesteld in de Rietvinkpolderstraat hoek Schilkerpolderstraat werden geplaats keerde de rust in deze wijk terug .
Helaas na protest van het verwijderen van de camera's ( waar ook Marianka Peters aandacht aan heeft besteed in een rubriek in de Goudse Post ) zijn we weer terug naar af .
Ik heb zelfs met de voormalige Burgermeester Milo Schoenmaker contact gezocht via Email , maar Milo durfe niet terug te reageren of te wel . . . NIET THUIS
Hopelijk dat onze nieuwe Burgervader Pieter Verhoeve wel begrip en open staat voor bemiddeling

Anoniem zei

@28/7 9.08
Wilt u de woorden NIET THUIS eens vertalen in gewoon proza?
Is de betekenis: "laat maar door sudderen", of ben ik abuis? Is dat dan het het beleid vanuit het Huis van de Stad, hoewel het niet bewust wordt geformuleerd?

Anoniem zei

@Theo, Is hetgeen u afval noemt niet een creatieve kunstuiting van de racemannen van de buurt?

aardman zei

We hebben het marrokanen probleem elke zomer opnieuw. Laat marrokaanse burgervaders zelf de problemen eens aanpakken. Als de politie komt, kunnen ze niet ingrijpen, geen strafbare feiten geconstateerd. De Sportlaan is geregeld een racebaan. Wat doet Gouda? Bizarre drempels plaatsen. Kijk naar de Goudse houtsingel. We zouden in oosterwei zelf een afvalberg moeten maken, racebaan moeten maken en moskee moeten sluiten. Wederzijdse acties zijn een prima oplossing.

Anoniem zei

Geachte heer Krins,

De vragen die u heeft gesteld, zijn uitstekende vragen.

Mijn vraag aan u is: wat denkt u te bereiken met het stellen van deze vragen? Heeft u daar een concrete voorstelling van.

P.S. Ik vraag dit uiteraard gezien de gebeurtenissen in het (recente) verleden in Goverwelle, en de reactie daarop toen, van B&W.

Met vriendelijke groeten,
Tinus de Krijger.

Anoniem zei

Meneer Aardman, wat een goede inzichten!
Heeft u nog meer goede ideeën?