Actie "Elk kakje in een zakje"
Je loopt over straat en daar gaat ie weer: je stapt vol in een hondenkakje. Of je loopt op een grasveld en je glijdt bijna uit over de uitwerpselen van een hond.
Dit zijn kleine ergernissen, echter wanneer je weet dat iedereen een opruimplicht heeft en sommige trottoirs desondanks bezaait liggen met poep, gaat er toch iets mis.
Collega Christiaan Quik komt namens de ChristenUnie daarom opnieuw in actie en wil graag met de stad de hotspots in beeld brengen. We roepen u daarom op om de hondenpoep hotspot door te geven en laten we er met elkaar voor zorgen dat het "kakje in een zakje" gaat!
Wat gaat we er mee doen?
We gaan de hotspots na de analyse
aanbieden aan het college, zodat zij de handhaving kunnen gaan richten op deze
hotspots. Daarnaast zullen we op basis van onze bevindingen vragen
stellen aan het college en hen oproepen meer aandacht te geven aan dit
probleem. Ook zullen we vragen om een evaluatie van het hondenbeleid, met name
t.a.v handhaving.
Bovendien willen we door het breed in de stad aandacht
besteden aan dit onderwerp, de Gouwenaars oproepen om de hondeneigenaren
aan te spreken als ze de uitwerpselen niet opruimen.
Terugblik
In 2014 heb ik namens de ChristenUnie al aandacht voor deze overlast. Op dat moment gaven we
als fractie ook een aantal aandachtspunten mee in de uitvoering:
- Handhaving in losloop gebieden is nauwelijks uitvoerbaar, concentreer je op de paden en handhaving verder vooral gericht op hofspots.
- Ga in overleg met de wijkteams goed kijken of er voldoende bakken zijn en als er toch nog enkele bakken tekort zijn, vul die dan nog aan.
- Communiceer met de hondenbezitters over de gewijzigde regels en geef daarin ook aan dat we elkaar moeten aanspreken op de opruimplicht. Verder is het belangrijk dat de hondenbezitters goed worden geïnformeerd dat er heel wat kosten worden gemaakt rondom handhaving en schoonhouden van groen en dat hieruit duidelijk wordt dat er niet enkel hondenbelasting wordt geheven.
- Op locaties waar de overlast groot is ("hotspots") moeten tijdelijk aangepaste verbodsborden komen die heel duidelijk aangeven dat opruimen verplicht is en dat er anders een bepaalde boete van kracht is.
- Vooral bij de start van het nieuwe beleid is het belangrijk dat handhaving adequaat plaatsvindt. Anders is dit beleid een wassen neus. Het moet overigens geen doel in zichzelf worden, alsof we een strijd tegen hondenbezitters willen voeren. Een gepaste wijze van handhaven is gewenst en zo is het huidige beleid ook vorm gegeven.
Nu de overlast aanblijft is het hoog
tijd voor een evaluatie en een verdere verbetering van het hondenbeleid. Doel:
alle kakjes in de zakjes!
Hoe kan u helpen?
Vul dit formulier in en geef uw hotspot locatie door. Wilt u de meldingenkaart bekijken die we regelmatig updaten, klik
dan hier.
Op de website van de ChristenUnie Gouda staat de kaart ook evenals het
invulformulier.
Ook als je als hondenbezitter tips hebt om dit probleem verder
aan te pakken, mail ons dan gerust op kakjeinzakje@gmail.com.
Tot slot
De fractie van de ChristenUnie heeft absoluut geen hekel aan
honden, maar wel aan de uitwerpselen die niet worden opgeruimd.
Laat we er met elkaar werk van maken om aan één van de grootste ergernissen in Gouda een einde te maken!
7 opmerkingen:
Ik ben het eens dat het opgeruimd moet worden,
maar ik vraag me wel af, wat doet de gemeente voor de
hondeneigenaren? Er wordt een enorm bedrag betaald aan
belasting, wat doen jullie daarmee? Ik heb nog geen enkele
voorzien gezien. Of wordt dat gewoon in de pocket gestoken?
zoals zoveel gelden, denk bijvoorbeeld aan de CAK, wat doen
jullie met dat geld?
Tsja, wat doet de (Rijks)overheid met alle accijnzen over alcohol en tabak... Een gemeente is niet verplicht de opbrengst aan hondengeleider uit te geven. Het is vrij normaal dat over hondenbezit belasting wordt geheven; voor niets gaat de zon op. Ze zorgen ook voor aardige vervuiling en wat staat er voor de niet-bezitters van honden eigenlijk tegenover dat er honden zijn? ;)
... aan hondenbeleid uit te geven...
In Gouda is de hondenbelasting fors gereduceerd (ongeveer gehalveerd) tot de daadwerkelijke kosten die door de gemeente aan honden worden uitgegeven. Goed werk van de wethouder financien van Gouda Positief, die dit in zijn verkiezingsprogramma had staan. Dit weet overigens iedereen die in Gouda woont, dus bovenstaande reacties zijn van mensen van buiten Gouda. Inderdaad, in veel gemeenten gaat het zo, maar niet bij ons dus.
Mooi plan! Kattenpoep ook niet zo fris en nooit in de eigen tuin!
Fijn dat ook GoPo raadsleden hun reclame praatjes voo hun partij hier delen. De ene belasting omlaag heeft meestal tot gevolg dat de rekening elders bij de burger wordt gelegd.
Meestal, behalve als zoals in Gouda de nodige miljoenen bezuinigd wordt op het gemeentelijk apparaat en aanleverende diensten zoals Cyclus. Zie de jaarcijfers en begroting. Wel zijn er helaas "tegenvallers" (noem het grepen in de gemeentekas) vanuit het Rijk, waar GoPo wethouder De Laat terecht campagne tegen voert met 300 andere wethouders. Nee, ik ben geen GoPo raadslid, maar ben ontslagen ambtenaar en inmiddels naar volle tevredenheid ZZP-er.
Een reactie posten