donderdag 9 januari 2014

Hondenpoep aangepakt


Woensdagavond stond het hondenbeleid opnieuw op de agenda. Voor de zomervakantie hadden we al uitgebreid gesproken over het nieuwe hondenbeleid, waarin een algehele opruimplicht zou gaan gelden. Gevoelig punt was toen echter dat er maar heel weinig gebieden (6) zouden overblijven (eigenlijk alleen aan de randen) waar honden los konden lopen.

Wijkteams

Een ander punt was dat de wijkteams niet waren geraadpleegd en dat vonden we als raad niet verstandig. Besluitvorming werd daarom uitgesteld, totdat er met hen gesproken zou zijn en de wijkteams advies hebben kunnen geven. Een aantal wijkteams heeft ook advies uitgebracht en dat heeft tot een aangepast voorstel richting de raad geleid.

Losloopplaatsen


Het voorstel dat nu breed in de raad wordt gesteund bevat de volgende elementen:

1. Overal opruimplicht, ook op locaties waar honden los mogen lopen.
2. op 18 locaties mogen honden loslopen. Deze locaties worden geen uitlaatplaatsen meer genoemd, omdat dit verwarrend werkt met de opruimplicht. De nieuwe naam wordt "losloopplaats".
3. Er komen 75 extra bakken op de nieuwe losloopplaatsen en op locaties die dat voor dit voorheen ook waren, ook in de buitengebieden.


De ChristenUnie is tevreden met dit voorstel, temeer daar nu goed is geluisterd naar de wijkteams en handhaving serieus wordt opgepakt.


Aandachtspunten

We hebben tijdens de raadsbijeenkomst enkele concrete zaken aan de orde gesteld die aandacht behoeven, waarbij wethouder Ruwhof gelukkig heeft toegezegd dit op te pakken:


1. Handhaving in losloopgebieden is nauwelijks uitvoerbaar, concentreer je op de paden en handhaaf verder vooral gericht op hotspots.

2. Ga in overleg met de wijkteams goed kijken of er voldoende bakken zijn en als er toch nog enkele bakken tekort zijn, vul die dan nog aan.

3. Communiceer met de hondenbezitters over de gewijzigde regels en geef daarin ook aan dat we 

elkaar moeten aanspreken op de opruimplicht. Verder is het belangrijk dat de hondenbezitters goed worden geïnformeerd dat er heel wat kosten worden gemaakt rondom handhaving en schoonhouden van groen en dat hieruit duidelijk wordt dat er niet enkel hondenbelasting wordt geheven.

4. Op locaties waar de overlast groot is ("hotspots") moeten tijdelijk aangepaste verbodsborden komen die heel duidelijk aangeven dat opruimen verplicht is en dat er anders een bepaalde boete van kracht is.

5. Vooral bij de start van het nieuwe beleid is het belangrijk dat handhaving adequaat plaatsvindt. Anders is dit beleid een wassen neus. Het moet overigens geen doel in zichzelf worden, alsof we een strijd tegen hondenbezitters willen voeren. Een gepaste wijze van handhaven is gewenst en zo is het huidige beleid ook vorm gegeven.

Tevreden

We hebben nu goede hoop dat deze problematiek goed wordt opgepakt.... :-)... en na heel veel jaren dit onderwerp op allerlei manieren op de agenda te hebben gezet zijn we als fractie van de ChristenUnie blij dat het beleid aanmerkelijk is verbeterd. Nu komt het aan op de praktijk en daarom zullen we over maximaal 2 jaar gaan evalueren om na te gaan of dit beleid echt tot verbetering heeft geleid.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Op het gras van de Willem de Zwijgersingel ligt het vol met hondenpoep.

Hans du Pré zei

Hallo Theo,
Voor wat betreft aandachtspunt 2 is het misschien goed om ook de hondenbezitters zelf te laten communiceren met de gemeente. In de Gemeente Den-Haag mogen hondenbezitters als groep(je) aangeven waar ze graag nog een extra bak zouden hebben.Van mijn broer in Den-Haag begreep ik dat dat goed functioneert.
Met vriendelijke groet, Hans du Pré

h.wijnsema@12move.nl zei

Theo en anderen: PROFICIAT!
Binnenkort kunnen we aan de Emmastraat e.o. dan eindelijk opgelucht adem halen.

Anoniem zei

Geweldig.Begrijpelijke maatregel. Dus honderbezitters, ook ik, wel oppassen voordat je de straat op gaat want eenmaal een zakje gebruikt en geen reserve meer dan is er een grote kans op een bekeuring Nu nog de 30km zone's aanpakken.

Gert Mallegrom zei

Klinkt goed. Nog wel een vraag: wie gaat bepalen wat een hotspot is.
ik draag de Karnemelksloot voor.

Anoniem zei

Beste gert,

Dat is een goede, maar is jou belang ook het politieke belang. Onze wethouder welke dit soort zaken er door heen drukt is volkomen de weg kwijt. Als dit haar succes is dan zou ik zeggen snel wegwezen en nooit meer terug komen. Overigens controle op het opruimen van hondenpoep is goed maar is dit het enige succes? waarschijnlijk wel!

W. te G. zei

Goed plan: die bazen van wildpoepers verplichten zelf hun hondepoep op te pakken ipv de rest van de gouwenaars + raad!