vrijdag 13 september 2013

Welkom in de Chocoladefabriek



De bibliotheek in Gouda moet 30% bezuinigen en heeft besloten om naar één nieuwe centrale bibliotheek met archief over te gaan. Deze vestiging komt in de voormalige Chocoladefabriek uit 1971 aan het Buytenerf (bij Klein Amerika)
Architect Jan David Hanrath geeft uitleg
Onlangs waren we als gemeenteraad uitgenodigd om te komen kijken hoe de nieuwe vestiging eruit zal komen te zien en ik – en vele anderen – waren onder de indruk. Het wordt werkelijk een prachtige bibliotheek!
Geschiedenis wordt zichtbaar


Het gebouw is stoer en robuust maar mist, doordat het een tijd als kantoor gebruikt is, z’n geschiedenis. Deze geschiedenis wordt als verhaal teruggebracht met een tekening in de gietvloer.
Met de afwerking en inrichting wordt het industriële karakter van het gebouw onderstreept, waarbij de industriële elementen tevens een gunstig effect hebben op de kosten.

Hoge kasten
Er staan relatief hoge kasten, die zo zijn ontworpen dat er veel ruimte is voor frontale presentatie, zonder dat het onoverzichtelijk wordt.
Op de begane grond is een volwaardige horecavoorziening opgenomen een langer verblijf in de Chocoladefabriek op "een prettige en lekkere manier ondersteunt".
De trotse directeur Nan van Schendel
Aansprekend

Als straks de bibliotheek open gaat hebben we er weer een aansprekend gebouw bij, waar diverse functies met elkaar worden verenigd. Het zal naar verwachting een modern en aansprekend ontmoetingsplek zijn, waar je ook nog boeken kunt lenen J
Hierbij een kleine impressie (met dank aan Jan David Hanrath)





7 opmerkingen:

ChrisBellekom zei

Theo,

Een goed stuk over een fantastische ontwikkeling met 1 kanttekening slechts.

Je zegt over het pand: "...maar mist, doordat het een tijd als kantoor gebruikt is, z’n geschiedenis."

Ik wil je er enkel aan herinneren dat het feit dat het een tijd lang als kantoor is gebruikt, nu ook onderdeel is van de geschiedenis van het pand...

;-)

Anoniem zei

In mijn ogen heeft lijkt het qua uitstraling best veel op het interieur van het Huis van de Stad (trap, meubels). Toeval?

Sieds Elze

Anoniem zei

Ik hoop dat er in de nieuwe bibliotheek (weer) een studieruimte komt waar je in rust en geconcentreerd kunt lezen, en voor scholieren: kunt studeren.
Zodat mensen die de stilte zoeken om een (studie)boek, krant of tijdschrift te lezen, in het nieuwe gebouw ook prettig kunnen vertoeven. Iets wat lijkt op de NS-stilte-coupées.

Als ik de open inrichting op de artist impressies zie, ben ik daar niet helemaal gerust op.

Mark

B. te Gouda zei

Ja klopt dat de geschiedenis van het pand ook een kantoor functie heeft gehad.
Maar dat was de "werkplaats" van ambtenaren en dat blinkt meestal niet uit tot hard werken, vaak lanterfanten, dus voor mij houdt je het maar op de chocolade fabriek.

Nan van Schendel zei

In de stadsbibliotheek komen ruim 100 plekken (stoelen aan tafels) waaraan je kunt lezen, werken en studeren. Dat is op de 1e verdieping. Daar zijn ook 4 plekken in zeecontainers waar het echt stil is. Zeg maar: de NS-stilte-coupees. Beneden is de horeca en de jeugdafdeling die allebei voor geluid zullen zorgen. Op de 1e verdieping staan alle boeken voor volwassenen en bevindt zich de raadpleegstudiezaal van het Streekarchief. Daar zal het naar verwachting rustiger zijn, zonder dat we er de bordjes "stilte a.u.b." zullen ophangen. Nan van Schendel, directeur bibliotheek.

J. te G. zei

Op basis van meer dan vijf sterren voor de ogen van het College en wellicht ook de raad, is er nu een plan in voormalige steenland bakkerijen en chocolade fabriek(thans marketing term…) voor de brede bibliotheek en een opgetogen directeur cs.

Het is er van gekomen: een bevlogen altijd actieve bibliotheek directie poltiek angehaucht op de een of andere wijze.. heeft nu eindelijk en centraal samen met archief een publieksgerichte ruimte een bibliotheek/archief waardig.

Waardiger dan het oude, dat mooi was in zijn beslotenheid. Filialen met veel nutteloze oude investeringeb afgeboekt(Garenspinnerij, Bloemendaal en meer). Veel meer verborgen kosten en gebaseerd op verkoop opties van de oude bibliotheek aan de meest vermogende belegger voor een….. hotel met sterren voor de deur. Geen geld geen toegang: Een openbaar gebouw deels verkwanseld, voor de waarde van pecunia.
Wel kun je stellen dat er een openbaar toegankelijker en bereikbaarder, toekomst gerichte bibliotheek voor terug komt met naar ik hoop lage entree gelden en nog steeds boeken in de uitleen…

J te G zei

Interessant is: onderdeel van dezelfde bestuurlijke geschiedenis, waarom dit pand daar staat en een dergelijke fabriek niet elders geplaatst werd, zoals de andere fabriek van Steenland in Bloemendaal.Stadsvernieuwingspolitiek van raden en Colleges uit de eind zestiger jaren wellicht?
Opvallend is inderdaad de architectuur en inrichting. Ik hoop maar dat ze(B&W) de vroegere stadsarchitect van Driel de kans gegeven hebben. Een stad als Gouda heeft echte inwonende bouwmeesters nodig om erge zaken zoals huis van de stad te kunnen voorkomen. J te G