donderdag 12 maart 2009

Gouda Oost: een serie incidenten

© One Architecture 2009

Na de besluitvormende raadsvergadering afgelopen woensdag, kwamen nog twee andere onderwerpen aan de orde, waaronder het Essay Gouda Oost, waarbij One Architecture op basis van een proces van een aantal maanden een mogelijke nieuwe opzet van Gouda Oost heeft aangegeven. Ze hebben gestudeerd op de ruimtelijke structuur, met de lokale bevolking gesproken over de opbouw en het functioneren van de wijk en een aantal scenario’s ontwikkeld voor de toekomst.
Voordat we als Raad over dit onderwerp met elkaar het gesprek aangingen hebben we eerst in een kring om een maquette gestaan en heeft iemand van One Architecture ons een toelichting gegeven bij het plan. Er is nu sprake van een niet samenhangende opzet van de wijk, anders gezegd: het lijkt wel een serie incidenten. Het Essay streeft naar een duidelijke samenhang. Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van de visie en de uitwerking van dit bureau. Chapeau!
Aandachtspunt is misschien wel dat er nu hoogbouw is bedacht met uitzicht op het crematorium. Dat lijkt me toch wel iets teveel van het goede. Wellicht het crematorium sluiten.....?
De plannen waren onlangs ook reeds gepresenteerd in de wijk zelf en nu mochten we er dan in de Raad met elkaar over in gesprek. Niet inhoudelijk, maar alleen over het proces. We moesten kenbaar maken of de wethouder met dit Essay de boer op mag om de haalbaarheid te toetsen.
Gouda's 50+ Partij omschreef dit wel origineel: we moeten toestemming geven, zodat de wethouder interactief mag gaan spelen.
Consequentie van het akkoord is, dat op termijn ook de structuurvisie mogelijk zal moeten worden aangepast, omdat bijvoorbeeld in het nieuwe plan er sprake is van sloop en de winkels niet in het centrum van de wijk zijn gepland, maar langs de Sportlaan, als onderdeel van de entree van de wijk, samen met de nieuwe Moskee. Het CDA vond die combinatie aansprekend, omdat er dan sprake is van sociale controle. Ik kon dat niet helemaal volgen, omdat nu ook de moskee dichtbij de winkels is gevestigd en ik nog weinig van sociale controle heb gemerkt.
De fracties vonden het moeilijk om alleen maar een proces uitspraak te doen en we kregen soms hele betogen voor onze kiezen over de inhoud, terwijl dat echt pas later aan de orde is.
De PvdA putte zich uit in het opsommen van allerlei positieve ontwikkelingen die zich in de wijk hadden afgespeeld de laatste jaren, om het sombere beeld dat er al heel lang niets meer is gebeurd, te nuanceren. Hierdoor ontstond een tamelijk heftige interactie met D66, waardoor de voorzitter bij dit onderwerp, Laura Werger, stevig inzette om te voorkomen dat er een kippenhok ontstond. Aanvankelijk lukt dat niet echt, maar toen ze opmerkte dat het niet vaak gebeurt dat ze niet de aandacht krijgt als ze daarom vraagt, kwam er weer wat rust.
Collega Gerard Schotanus gaf kernachtig aan dat bij dit plan het om mensen en geld gaat. Hij vindt het essay een mooi vizioen en laat de wethouder maar de boer op gaan met dit stuk.
Hij gaf tevens nog een fraai citaat van Wubbo Ockels mee:
Pessimisme is geen optie.
Optimisme is moeilijk,
maar alleen daarmee
kun je winnen.
En nu maar hopen dat dit 8e plan niet opnieuw in de ijskast verdwijnt, maar dat over een paar jaar een serieus begin is gemaakt met het grondig aanpakken van deze wijk. Dat verdient deze wijk en het zal de leefbaarheid absoluut ten goede komen!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Welke kernwoorden zijn van belang voor de wijk? Waar wordt op ingezet? Wat kan als uitgangspunt worden gehanteerd?
Een voorzetje: onderwijs, zingeving, sport, diversiteit & respect, sociale interactie, gezondheid, opbouw & stevigheid, enz.?
Dit in willekeurige volgorde.
Klopt dit of zijn er nog andere belangen?

Johan Weeber zei

tja, Theo, laat je niet gek maken. Het is heel gemakkelijk en goedkoop een mooie macquette te laten maken. Uiteindelijk gaat het om de haalbaarheid door gebruikers en functies voor dit gebied te vinden en hiermee er financieel uit te komen. Qua proces is dit muisje andersom........