Betrokken

Betrokken

donderdag 26 maart 2009

Pas op de plaats voor Albert Heijn

Het College heeft deze week besloten Albert Heijn geen toestemming te verlenen om op zondag van 16.00 – 19.00 uur haar filialen in winkelcentrum Bloemendaal en Goverwelle te openen. Het college ziet onvoldoende reden om de regeling voor avondwinkels ook op deze supermarkten toe te passen.

Albert Heijn vroeg een openstelling op zondag aan, omdat - naar hun zeggen - een enquête onder klanten uitwees dat hier behoefte aan is. In meerdere plaatsen in Nederland heeft AH een soortgelijk verzoek ingediend.

De aanvraag heeft tot een aantal reacties geleid en ik heb enige weken geleden op mijn weblog er ook over geschreven. (http://theokrins.blogspot.com/2009/01/gij-zult-op-zondag-open-zijn.html)

Eén van de reacties kwam van de politie, die heeft aangegeven dat er kans op extra overlast ontstaat voor de buurt.
Winkelcentrum Bloemendaal adviseerde positief, mede om geen oneerlijke concurrentie met andere winkelcentra te krijgen als die wel op zondag open mogen zijn. Winkeliersvereniging Goverwelle vond het concurrentievervalsend, omdat veel winkeliers in het winkelcentrum niet groot genoeg zijn om hiertegen op te boksen. Enkele omwonenden van Winkelcentrum Goverwelle gaven aan overlast te verwachten.

In de Winkeltijdenwet en – verordening staat dat er in principe geen winkels open mogen zijn op zondag, behalve koopzondagen. Er is ook een uitzonderingsregel voor winkels die minimaal vier dagen per week van 16.00 – 24.00 uur open zijn, de zogenaamde avondwinkels. Het college heeft de bevoegdheid van die uitzonderingsregel af te wijken.

Na een weging van argumenten heeft - tot mijn vreugde - het college echter onvoldoende reden gezien om deze uitzonderingregel toe te passen voor de Albert Heijn in Bloemendaal en Goverwelle.
Een dapper besluit en het is goed dat Albert Heijn ook eens "nee" te horen krijgt!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Echt jammer dat Albert Heijn niet open mag op de zondag. Dan maar weer naar Rotterdam voor je boodschappen, zou toch een stuk makkelijker zijn als je dicht bij huis ook op zondag je boodschappen kan doen.

Adrianus zei

OPZIJ OPZIJ OPZIJ
Maak plaats maak plaats maak plaats
We hebben ongelofelijke haast
Opzij, opzij, opzij, want wij zijn haast te laat, we hebben maar een paar minuten tijd. We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen en weer doorgaan, we kunnen nu niet blijven, we kunnen nu niet langer blijven staan . . . .
Zomaar enkele woorden uit een liedje van Herman van Veen.
God heeft ons de tijd gegeven. Tijd om te genieten en tijd om tot rust te komen, maar ook tijd voor herstel. Hoe gaan wij om met tijd?

SUPER dat Albert Heijn niet open mag op de zondag. Naar Rotterdam voor je boodschappen? AGENDA VOL ?

Met een beetje planning zou het toch ook mogelijk moeten zijn op een ander moment van de week je boodschappen te doen?
Het gaat er gewoon om welke keuzes je maakt!

Verstandig besluit van de Goudse gemeenteraad !

M. Klijmij zei

Tsja, dapper? Het is ook dapper om tegen een grote groep Gouwenaren in te gaan. Een grote groep die graag op zondag haar boodschappen wil doen, zoals ook in andere steden is gebleken.

Dat er een gevaar is voor kleinere ondernemers snap ik. Die kunnen ook niet elke dag open zijn. Vanuit het idee van een divers winkelbestand kan ik me ook wel vinden in het collegestandpunt. Maar voor die mensen die liefst zelf vrij hun tijd indelen is het erg vervelend. Ik snap heel goed dat veel mensen liever op zondag boodschappen doen, in plaats van op de drukke zaterdag.

Tomas Beerthuis zei

Interessante discusie!

Ik vind het jammer Theo dat je blog niet ingaat op de achterliggende gedachten van de winkeltijdenwet maar dat je beroep doet op de huidige wetgeving zoals hij is, daar zou de discussie volgens mij niet over moeten gaan.

Eventjes afgezien van het feit dat de kleine ondernemers inderdaad niet meekunnen met een gigant als Albert Heijn is dat natuurlijk ook een macht der gewoonte. Je kunt dat namelijk ook heel makkelijk omdraaien, immers zijn in de grote steden wel bijna alle winkels open op zondag en daar zouden de kleine ondernemers dan opeens wel mee kunnen, vreemd.

Maargoed, daar kan ik nog inkomen. Maar dan het punt van zondagsrust, waar het eigenlijk om gaat. Dat gaat er bij mij dus niet helemaal in.
1). Waarom zou een christelijke groep inwoners door middel van een generieke maatregel moeten bepalen wat de maatschappij als geheel op zondag doet, op grond van godsdienstige redenen die dus niet voor iedereen gelden, en sterker nog die de rest dus beperken in hun keuzes?
2). Waarom zou je je boodschappen niet op zondag mogen doen als dat wel kan, ook mogelijk is, maar geblokkeert wordt door de Gemeente. Om vage redenen als 'geluidsoverlast.'
3). In reactie op Adrianius, je zegt het precies goed als je zegt 'het gaat er gewoon om welke keuzes je maakt,' een keuze om op zondag boodschappen te gaan doen kan het niet alleen tijd van de rest van de week wegnemen, maar is tevens een keuze die aan de individu voorbehouden moet zijn, en niet aan een religieuze groep die toevallig de zondag anders wil inrichten.

Sowieso vind ik de hele discussie over de winkeltijdenwet bekrompen en uit de vorige eeuw. Wat mij betreft is het slechts een kwestie van tijd voordat die wet het raam uit gaat.