Betrokken

Betrokken

dinsdag 3 maart 2009

"Bloggend raadslid monddood gemaakt"


Vandaag ben ik gebeld door Renske Baars van het AD over de regels die zijn opgesteld voor het webloggen. Ze schrijft vervolgens daarover de volgende bijdrage, die wat mij betreft geen verder commentaar behoeft:

Bloggende raadsleden mogen niet meer zomaar alles op hun internetpagina's melden

Ze moeten zich voortaan aan bepaalde spelregels houden. De vier bloggende raadsleden zijn daar echter niet blij om. Het presidium, waarin de fractievoorzitters zitten, heeft tot de maatregel besloten. Dat betekent onder meer: geen foto's van besloten bijeenkomsten, geen citaten uit informeel overleg en weblogs alleen doorsturen als andere raadsleden deze willen ontvangen.

In Gouda hebben vier raadsleden een actieve weblog. De een schrijft daar dagelijks op, de ander eens in de maand. Mohammed Mohandis (PvdA) en Anita Engbers (PvdA) horen bij de laatste groep. ,,Ik ben niet iemand die direct na de raadsvergadering achter de computer kruipt om te melden wie een nieuw kapsel heeft,'' aldus Engbers. ,,Ik schrijf stukken met diepgang en respect en vind het daarmee ook overbodig om me deze spelregels aan te trekken. Waar hebben we het eigenlijk over? Ik vind de vrijheid van meningsuiting erg belangrijk.''

Andere raadsleden zoals Michel Klijmij (GL) en Theo Krins (CU) publiceren vrijwel wekelijks een stukje op het net. Ze zijn beiden ook actief op Twitter, een andere website waar de leden met elkaar kletsen en korte boodschappen op kunnen achterlaten. Zowel Klijmij als Krins rapporteerde maandagavond direct op hun weblog . Klijmij, op zijn weblog: ,,Nieuwe techniek is eng. Doodeng. Als raadsleden gaan bloggen, en daar af en toe de krant mee halen, wordt het helemaal bibberen.''
Krins denkt dat het te maken heeft met het grote succes van de weblogs van de Goudse raadsleden. ,,We moeten daar, denk ik, met elkaar nog een beetje aan wennen.''

Het is voor Anita Engbers echter onduidelijk waarom de fractievoorzitters de spelregels voor webloggers hebben opgesteld. ,,Ik wist niet dat een aantal raadsleden zich met dit idee bezighield. Ik vind dat er met het opstellen van deze regels open deuren worden ingetrapt.''

Aanleiding voor het bedenken van de spelregels is de reprimande die Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, kreeg van premier Balkenende nadat hij foto's op zijn weblog plaatste van een besloten bijeenkomst.

4 opmerkingen:

M. Klijmij zei

Sorry Theo, maar heb jij wel toestemming om mijn naam in je artikel te gebruiken?

M. Verhagen zei

Geachte heer Krins,

Ik vermoed dat u hierboven een afbeelding van mijn laptop heeft gebruikt welke is genomen is tijdens besloten overleg.

Gelieve de foto direct te verwijderen, verwijzend naar de regelgeving hieromtrent en opgesteld door uw presidium.

M. Verhagen

Roelie zei

Een weblog is in 2009 een goed middel om als raadslid te melden waar je mee bezig bent. Vreemd dat fractievoorzitters daar anders over denken Oké, een weblog moet wel met echte informatie gevuld worden en als het over personen of vertrouwelijk stukken gaat moet daar goed mee om worden gegaan. Maar minister Verhagen maakt één keer een foto in de ministerraad en raadsleden worden daar op afgerekend. Het blijkt dat de jeugd hun informatie haalt van websites en niet meer uit de krant.
Dus wil een raadslid anno 2009 up to date zijn dan kan een weblog daar een goed onderdeel van zijn.
Theo ga door met je weblog en schrijf inderdaad niet over kapsels (uitspraak Anita Engbers) van andere raadsleden, maar dat deed je ook al niet. Je weblog is vooral politiek informatief en daar heb ik als betrokken Gouwenaar wat aan!

Gert Mallegrom zei

Beste Theo,

Wat mij betreft mag je doorgaan met je weblog. Ik vind het iig erg interessant. Ik moet ineens weer denken aan een berichtje van een paar weken geleden over de moeite die de gemeenteraad had met het digitaal stemmen. Op een of andere manier krijg ik toch het idee dat een deel van onze bestuurders nog in de prehistorie leeft.

Groet
Gert