woensdag 14 mei 2014

Stadsgesprekken zijn waardevol!


Door berichtgeving in het AD en discussies op Social Media (o.a.Facebook) is er een bepaald beeld ontstaan over het niet doorgaan van de stadsgesprekken op 15 mei a.s. 
Dit vraagt om een nadere toelichting, daar stadsgesprekken een waardevol instrument zijn in het kader van bestuurlijke vernieuwing. 

Uitnodiging

Vorige week is er een uitnodiging uitgegaan vanuit de partijen die toen bezig waren om een coalitie te vormen.
Op die uitnodiging stond heel duidelijk aangegeven wat de aanleiding voor die stadsgesprekken was:

Op dit moment werken de gemeenteraadspartijen Gouda Positief / GBG, ChristenUnie, CDA, SP, SGP en de Gouda’s 50+ partij aan een hoofdlijnenakkoord voor de komende vier jaar. De input van verenigingen, organisaties, instellingen en afvaardigingen van burgers is hierbij onmisbaar omdat ze nauw betrokken zijn bij de stad. Daarom gaan wij graag in gesprek met u over uw plannen en ideeën.”
De gesprekken waren dus heel duidelijk gerelateerd aan de onderhandelingen voor een akkoord. De partijen vonden het belangrijk om eerst input te vragen van organisaties alvorens de definitieve teksten op te stellen, mede in het kader van bestuurlijke vernieuwing.
Fundament

Afgelopen maandag hebben we teruggeblikt op het proces en daarbij is – in aanwezigheid van Gouda Positief  - ook gesproken over de stadsgesprekken.
De andere vijf partijen gaven aan dat de stadsgesprekken nu niet meer met hen konden worden gevoerd, aangezien zij niet meer deelnemen aan de coalitie onderhandelingen. Daarmee is het fundament voor die gesprekken weg gevallen.
Het is nu een zaak voor de nieuwe initiatiefnemers: Gouda Positief, D66 en PvdA om hier  invulling aan te geven. 
Johan Weeber zag het anders en wilde er raadsgesprekken van maken, waarbij de genodigden met alle fracties kunnen spreken. 
Dat vonden de anderen geen goed idee, aangezien de insteek van die gesprekken anders bedoeld is en de genodigden ook met een andere verwachting naar die avond komen.Annulering

Vervolgens gaf Johan Weeber aan dat de gesprekken dan moeten worden geannuleerd, aangezien hij geen kans zag om samen met D66 en PvdA hier op een goede wijze invulling aan te geven, mede door gebrek aan menskracht.
Op basis van zijn besluit zijn vervolgen de stadsgesprekken geannuleerd.
Er is dus op geen enkele wijze door de vijf partijen uit eigen belang gehandeld en ook is niet gezegd dat het “hun gezamenlijk eigendom” is, zoals het AD op 14 mei suggereert. 

De stadsgesprekken hadden best doorgang kunnen vinden, maar dan wel door de andere partijen en voor hun eigen coalitie akkoord. Daarvoor hebben ze – zoals gezegd – niet gekozen. 

Het zij zo, maar het is wel een gemiste kans voor Gouda Positief, D66 en PvdA.
In het belang van de stad en in het kader van bestuurlijke vernieuwing was het door hen laten doorgaan van die gesprekken wel beter geweest.

3 opmerkingen:

J. te G. zei

Weeber cs, slang in een emmer.. of een razend knappe politicus,die het pluche al ruikt. Maar er door ook wellicht al in positieve zin, door verblindt is geraakt.

Anoniem zei

tZelfs Weeber zijn eigen kiezers weten volgens mij niet meer wat ze aan hun grote voorman in Gouda hebben, classificatie als "razend knap" zou ik niet graag in mijn mond nemen.

Misschien wordt het een paar jaar wachten tot de kiezer weer af kan rekenen op beleid, die heeft inmiddels wel in de gaten waar het om gaat en waar je degelijkheid kunt verwachtten.

Anoniem zei

Als gewone kiezer snappen we niets meer van deze onderhandelingen
We zitten al ruime tijd te wachten op een vooral stabiel stadsbestuur
Nu kijken we steeds alleen maar naar de capriolen van Weeber