Betrokken

Betrokken

zaterdag 24 mei 2014

St.-Janskerk in Gouda is een onbekende topper!


Dat Gouda een bruisende stad is en keer op in de prijzen valt is langzamerhand wel bekend. Dit jaar is zelfs de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda en komt ook Urban Chase op 11 oktober naar onze stad.

Maar naast deze evenementen hebben we ook monumenten van wereldklasse. Velen denken wellicht als eerste aan het Stadhuis op de Markt, maar veel imposanter en aansprekender is de St.-Janskerk.
Het is dan ook niet meer dan terecht  dat bij de Travellers' Choice 2013 van Tripadvisor deze kerk is terecht gekomen in de top-10 van beste bezienswaardigheden in Nederland!

Daarmee staat onze St.-Janskerk hoger genoteerd dan de Sint Janskathedraal in 's-Hertogenbosch (7e plaats) en de Domkerk in Utrecht (8e plaats) en ook hoger dan de molens van Kinderdijk (10e plaats).

Bekendheid

Al jarenlang komen er heel wat toeristen uit het buitenland naar deze prachtige kerk , maar weten opvallend genoeg veel Gouwenaars en Nederlandse bezoekers van buiten Gouda veel minder hoe bijzonder deze kerk is en dat een bezoek meer dan de moeite waard is. Jaarlijks komen er minder dan 50.000 bezoekers naar deze kerk, terwijl we ruim 700.000 bezoekers aan onze stad kunnen verwelkomen. Hier gaat dus echt iets "mis".

Bewegwijzering

De komende jaren zal deze kerk nog veel meer aandacht moeten krijgen. Als dat op een slimme en doordachte manier gebeurt zal dat zeker bijdragen in het streven om 1 miljoen bezoekers per jaar naar onze stad te krijgen en zal het aantal bezoekers aan de St.-Janskerk moeten kunnen groeien tot minimaal 100.000 per jaar. De Sint Janskathedraal in 's-Hertogenbosch krijgt nota bene jaarlijks 1 miljoen bezoekers!

Daarbij is het in ieder geval noodzakelijk dat op de vorig jaar geplaatste bewegwijzering de St.-Janskerk prominenter wordt genoemd. Vanaf de belangrijke aankomstplaatsen (station en parkeerplaatsen) worden wel de VVV en Stadhuis aangegeven, maar nooit de St.-Janskerk. Bij de plaatsing in 2013 heb ik daar al opmerkingen over gemaakt, maar het is toen niet veranderd.
Wellicht moet de St.-Janskerk hier dan zelf maar het initiatief voor nemen, want het blijft onbegrijpelijk.
5 opmerkingen:

Nico J. Boerboom zei

Geheel mee eens!
Gasten van het Best Western City Hotel aan het Bolwerk vragen vaak de weg naar de kerk nadat ze de foto's van de Goudse Glazen hebben gezien die in het hotel hangen.

Ineke Verkaaik-Hogervorst zei

Als deze cijfers qua bezoekers kloppen dat laten wij in Gouda én in de Sint Jan heel veel bezoekersaantallen 'lopen'!
Vanuit het Historisch Platform Gouda kunnen wij de bewegwijzering ook bij de gemeente Gouda onder de aandacht brengen!
Zo'n bordje kan in Gouda het probleem toch niet zijn....!

Ineke Verkaaik-Hogervorst

J, te G 01 zei

Beste Theo, CityWatcher.

De Kaas kamikaze, die zich bij herhaling ook van eerdere jaren laat zien is een echte kamikaze(n).

De structuur van de stad, water, waterbeweging, industrieel erfgoed,het welkom in horeca en in de wijken.De stilte van de eenvoud voor de rust, verbazing en verwondering zoekende.De kerken en hoven, met het eigen verhaal. Terrasjes op het water.Een horeca faciliteit op het water, pannenkoekenboot op aangegeven plaatsen!!!Gouda is geen Gent, maar zeker ook Geen Alkmaar met kaas en veel toeristen en veel bewoners. Het specifieke van Gouda= Niet de kaas doch de verstilling en beweging en gedoe op bijzondere plekken.Gouda bezien door de kleuren van de ramen. De verbeelding moet haar werk doen en natuurlijk heerlijke koffie, duurzaam en betrouwbare taart op terras bij de kerk zoals bij het museum.
Sterkte met jouw Gouda promotie,met kaas kan het minder.
J, te G 01

blindganger zei

Hoi Theo, het is natuurlijk geweldig als de wereld bezit kan nemen van Gods huis om zo tot een factor x aan verdiensten te komen. Mag de st. Jans gemeente straks uitwijken naar een lege fabriekshal want die samenkomsten twee keer op zondag zitten dan maar lelijk in de weg. Lucas 19:45-48

Jan Veldhoen zei

Beste Theo,

je opmerking over de toeristische waarde van de St. Jan is geheel op z'n plek.... die wordt onvoldoende benut... maar dat los je echt niet op met een paar extra wegwijzertjes... kijk nou eens kritisch naar de letterlijke en figuurlijke toegankelijkheid van het gebouw... een entree met de uitstraling van een macramé-winkeltje, binnen een kolossale bak met kerkbanken waar een toerist verder niks te zoeken heeft... ergens in een hoekje wat toiletten, een orgel wat je met moeite kunt bekijken want die bak staat ervoor, nog een tweede kerkruimte ( nu dan een interessante bouwput..) met idem geen uitstraling . Het is dankzij het tomeloze enthousiasme van Tompot en z'n makkers dat er nog zoveel bezoekers naar binnen komen maar als die er een keertje mee stopt kunnen ze beter de deuren maar dichtdoen... TIP : verplaats die toeristen-entree naar de Markt en maak alles nou eens wat professioneler . ALTERNATIEF: plaats op zondag een groot hek om Gouda.. dan weet je zeker dat de toeristen niet teleurgesteld voor de deur staan en weglopen