Betrokken

Betrokken

dinsdag 13 mei 2014

Gouda Positief negatief over beoogde coalitieMaandagavond 12 mei hebben we als initiatiefnemers van de beoogde coalitie tekst en uitleg gehad van Gouda Positief.
De andere partijen, ChristenUnie, CDA, SP, SGP en Gouda's 50+ Partij waren namelijk compleet verrast door de stap van Gouda Positief.
Zoals al aangegeven hadden we geen enkele indicatie dat de onderhandelingen voor Gouda Positief niet naar wens verliep en dat ze overwogen eruit te stappen.

D66

Naar nu blijkt is er - volgens Johan Weeber - op "hoog niveau" door D66 en Gouda Positief de laatste weken overleg geweest om de negatieve gevoelens vanuit D66 richting Gouda Positief te bespreken en inmiddels waren ze weer "on speaking terms", daarbij was volgens Johan niet de intentie om op een ander schaakbord vast een nieuwe coalitie te smeden...
Voor hem was vorige week op basis van een aantal zaken de overtuiging gegroeid dat hij niet verder wilde, maar hij verzuimde dat met de andere partijen te delen en is met Jan de Laat (Gouda Positief) zijn eigen weg gegaan en heeft het afgelopen weekend overleg gehad met D66 en PvdA.

Nieuw initiatief

Blijkbaar was er toen voldoende draagvlak naar elkaar toe om met z'n drie├źn een derde initiatief te starten en deze stap is ons maandagmorgen vroeg telefonisch medegedeeld en vervolgens is er rond 10.00 uur een persbericht uitgegaan.


Tekst en uitleg

Wij vinden het proces onacceptabel en hebben - met de andere partijen - duidelijk aangegeven dat Gouda Positief de zaak eerst aan de onderhandelingstafel had moeten afronden en dan naar buiten had kunnen treden met nieuwe initiatieven. Door eerst naar buiten te treden heeft de partij de (ondertekende) intentieverklaring en gemaakte afspraken - om elkaar vast te houden of na gezamenlijk overleg los te laten - geschonden.
De argumenten om te breken die vanavond zijn aangedragen door Gouda Positief vinden we onzin en hadden aan de onderhandelingstafel kunnen worden ingebracht. Naar mijn mening zijn de argumenten bewust gezocht om een stap te rechtvaardigen en niet omgekeerd.

Hoe nu verder?

Wij zijn teleurgesteld dat een prachtig initiatief door Gouda Positief is opgeblazen. Het had een innovatieve en aansprekende coalitie kunnen zijn. Er wordt nu helaas gekozen voor de bestaande paden en wat dat betreft snijdt de kritiek van Gouda Positief dat de beoogde coalitie niet innovatief zou zijn, geen hout.

De stadsgesprekken op 15 mei gaan niet door, aangezien de organiserende partijen geen deel meer uitmaken van de beoogde coalitie en Gouda Positief geen kans ziet om de organisatie met D66 en PvdA op zo'n korte termijn in goede banen te leiden. Dit is uiteraard heel vervelend voor de de ruim 50 organisaties die graag hadden willen komen!

De ChristenUnie wacht de ontwikkelingen nu even af en volgt met belangstelling de verdere gang van zaken...

5 opmerkingen:

Arjen zei

Opnieuw wordt ik binnen afzienbare termijn bepaald bij het volgende: Onze eigen woonplaats is de plek waar de mensen ons echt kennen. Als het verhaal dat we vertellen niet klopt met de persoon die we normaal gesproken zijn, dan zal het niet snel door mensen aangenomen worden. De hiervoor vermelde uitleg kan je samenvatten met een vraag:

“Ben je geloofwaardig?”

Geloofwaardigheid van de boodschap hangt samen met de geloofwaardigheid van de mensen die haar brengen. Echtheid werkt aantrekkelijk, maar een schijnvertoning zoals o.a. CU nu overkomt maakt de andere partij ongeloofwaardig. Er ligt voor een ieder voortdurend de uitdaging dat mensen zien dat de boodschap die we brengen uitwerking heeft op wie we zijn.

Als we geloofwaardig zijn dan kunnen we werkelijk die lamp zijn op de standaard, het licht voor de wereld door wie we zijn. Dat we het niet alleen bij woorden laten, maar ons gedrag er mee in overeenstemming is. Dat gewenste gedrag staat helaas niet voor iedereen op de eerste plaats.

Heb vooral geduld Theo, blijf de goede strijd van het geloof strijden en blijf zoals altijd jezelf.

J. te G. zei

Geloofwaardigheid, zie mijn eerdere reactie.Geloofwaardig is ook: kun je je tegenover je kiezers verantwoorden.De stap van GP laat zien dat geloofwaardigheid bij hen ver te zoeken is.Maximale opportuniteit en politieke glibberigheid.Basis ligt in de wijze waarop deze mensen de politiek in Gouda in zijn gegaan.Tegelijk blijkt dat de traditionelen zoals PvdA en D66..hun wankele verworven machtbasis niet willen delen. Wat nu plaats gaat vinden is onderdeel van de strategie van Bergman en haar secondant, de redelijkheid zelve.Schijnbaar. maar geregisseerd opportunisme van die kant en het buigen naar volkswil.. van de lokale PvdA.
Dat wordt weer een stevige, constructieve oppositie van uit de kennis nu opgedaan.
Sterkte.
J.te G

Anoniem zei

ChristenUnie blijf voor je uitgangspunten staan Doe zaken met partijen die betrouwbaar en oprecht zijn Helaas is gebleken dat Gouda Positief onbetrouwbaar is en die moeten straks de stad gaan besturen?? Gelukkig heeft Gouda positief nu kleur bekend
Wij als ChristenUnie gaan door waar we voor staan!
In het college of buiten het college

Anoniem zei

Ik persoonlijk zie het CDA ervoor aan zich op een zelfde manier richting de nieuwe macht te begeven?
Een vooruitziende blik?

Groeten,

Klaas

Theo Krins zei

Dank voor de reacties! Het is nu echt even afwachten hoe de nieuwe ontwikkelingen gaan verlopen.