Betrokken

Betrokken

vrijdag 16 mei 2014

Landelijke intocht Sinterklaas in Gouda


Zaterdag 15 november staat Gouda op zijn kop want dan vindt de landelijk intocht van Sinterklaas
plaats in dé Kaasstad van Nederland.
Naar ik heb begrepen is Gouda al sinds 1984 (!) bezig om de landelijke intocht naar Gouda te halen en het is fantastisch nieuws dat dit nu is gelukt.
Het past ook uitstekend bij het streven naar 1 miljoen bezoekers per jaar en het jaarlijks realiseren van een groot evenement.

De NTR zal rechtstreeks verslag doen van de intocht. Het landelijk bezoek van Sinterklaas aan Gouda wordt ook door hen georganiseerd in samenwerking met de gemeente Gouda en Goudse organisaties en binnenstad(ondernemers).


Burgemeester Milo Schoenmaker is uiteraard zeer verheugd dat Gouda dit jaar niet onopgemerkt is gebleven bij de "goedheiligman". In een persbericht van de gemeente Gouda zegt hij:
“Onze inspanningen om de landelijke intocht van Sinterklaas naar Gouda te krijgen, zijn beloond. Gouda is een fantastische stad die perfect aansluit bij het echte Sinterklaasgevoel. Anton Pieck-achtige straatjes, mooie geveltjes; Gouda is misschien in de winter wel op haar mooist. Gouda heeft een gezellig historisch centrum, omgeven door water dat voor de stoomboot gemakkelijk te bereiken is. Ik kijk er naar uit de Sint en zijn Pieten persoonlijk in Gouda te verwelkomen.”

Het is mooi dat door deze uitspraak de burgemeester onderstreept dat - naast kaas - het water voor Gouda een belangrijk issue is. Dat belooft nog wat voor de komende jaren :-)


Extra informatie:

De uitzending begint zaterdag 15 november om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 13.15 uur. Op het
digitale themakanaal Z@ppelin 24 en op zappelin.nl is de intocht met gebarentolk te volgen. De
centrale presentatie wordt vanuit Gouda verzorgd door de presentatrice van Het Sinterklaasjournaal,
Dieuwertje Blok. Ze wordt op de kade bijgestaan door één van de vaste verslaggevers van Het
Sinterklaasjournaal, Jeroen Kramer.(Bron: Persbericht gemeente Gouda)

6 opmerkingen:

Gerard Overkamp zei

Theo, meert de stoomboot en aan op de IJselkader, dat zou een geweldige opsteker zijn voor Gouda sterk aan de IJssel.

Gerard Overkamp zei

Theo, meert de stoomboot dan aan langs de IJsselkade? Dat zou ook een geweldige opsteker zijn voor Gouda sterk aan de IJssel.

Hans du Pré zei

Ja, en dan over de Oosthaven naar de Markt gefilmd vanuit een helikopter waarbij ook de Sintjan volop in beeld komt. Zo zouden we Gouda moeten laten zien aan de fans van onze goedheiligman.

Anoniem zei

Beste Theo,

Dit is niet als grap bedoeld.

Ik stel voor dat Gouda Desmond Tutu voor Sinterklaas laat spelen met piet als zijn persoonlijke secondant bv Alexander Pechtold of Geert Wilders, dan staat Gouda met al zijn beroemde producten zeker wereldwijd op de kaart.

Indien dit niet haalbaar is omdat de heren om voor hun moverende reden hiervan zouden afzien zou het Gouda sieren hier dan een persbericht voor uit te laten gaan, zo voorkom je de discussie/ commotie over het vieren van het sinterklaasfeest zoals dat vorig jaar in Nederland heeft gespeeld.

Veel sterkte.

Klaas

Anoniem zei

Dat Gouda nu ook in de reeks van steden met Water door Klaas en zijn secondanten bezocht gaat worden .De Nationale Sint nota bene is prachtig.
Veel initiatieven vooraf gingen aan deze officiele Sinterklaas vooraf. Ook met schepen en schippers, die de traditie na 1984 verder vorm gaven.Een feest voor kinderen, ouders, grootouders en de handel en de Stad.Deze AANKOMST biedt blijvende kans de kaden van de Ijssel voor aankomst en afvaart van Sinterklaas en zijn helpers als traditie te haan benutten.Gouda is meer van water dan van kaas.Het is nu gelukt en dat is feest voor de Stad.Het succes in Groningen inclusief nationaal debat debat over het Zwarte Pieten hoort er bij.Ruim voldoende historische schepen kunnen het schip met de Sint begeleiden.
Een belangrijke vraag blijft echter: hoe gaat ook weer deze Sint weer weg. Het wordt de hoogste tijd dat een Sint met knechten via de Ijssel naar Rotterdam,over de Waterweg naar zee gaat. Nieuwe Nationale discussie?
J. te G.
J. te G

Ben van Bommel zei

Ijsselkade is prachtig, maar nog mooier is Turfsingel en Kattensingel, zoals het altijd gaat. Dan is spektakel compleet met verkeersinfarcten en mensen massal met de boot mee lopend langs de kade. Ben van Bommel