vrijdag 4 september 2009

Gemeente Gouda start met inzameling plastic


"Vanaf november kunnen inwoners van Gouda het milieu een handje helpen door plastic verpakkingen apart te houden. Cyclus komt dan één keer per maand langs om het plastic op te halen. In oktober krijgen inwoners een brief met meer informatie en speciale plastic inzamelingszakken. De maand erop wordt plastic voor het eerst opgehaald."

Met deze aanhef in een persbericht van de gemeente Gouda worden we op de hoogte gesteld van een nieuw initiatief in Gouda. Plastic kan worden hergebruikt en op deze manier werken we met elkaar in Gouda aan een beter milieu.
Het gaat om een proef van drie jaar en dan wordt geëvalueerd hoe succesvol dit initiatief is.

Beste inzamelingsmethode?
Cyclus heeft voor Gouda en de overige 14 regiogemeenten bekeken welke inzamelingsmethode het beste is. Voor de komende drie jaar is dat ophalen. Wel wordt gekeken wat de ervaringen zijn en welke verbeteringen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld het verhogen van de ophaalfrequentie of het plaatsen van mini- of verzamelcontainers. De kosten voor het inzamelen worden betaald uit het landelijke budget van Nedvang. Na deze periode wordt de definitieve wijze van inzamelen gekozen na de landelijke evaluatie. Alternatieven zijn dan bijvoorbeeld ondergrondse afvalcontainers.

Bij dit initiatief heb ik echter wel zo mijn gedachten:
1. Waar ligt nu met elkaar de focus: op het verzamelen van afval of op het gebruik van plastic? We gebruiken enorm veel plastic en het zou goed zijn als leveranciers dat gaan terugdringen, dan doen we iets aan de “bron”.

2. Waarom krijgen de bewoners plastic inzamelingszakken en wordt niet direct – net zoals in het buitenland – bij de containers voor glas en papier een extra (ondergrondse) afvalcontainer geplaatst. Dat scheelt weer een hoop extra zakken en het bespaart Cyclus ook tijd en daarmee geld. Volgens Cyclus is het ophalen op dit moment de beste methode, maar ik vraag me af waar dat op is gebaseerd. Het buitenland kiest toch ook niet zomaar voor centrale verzamelplaatsen.

3. In Elmina (Ghana) geven ze kinderen die plastic flessen inleveren een kleine vergoeding. Dat maakt hen milieu bewust. Lijkt me aardig als Cyclus dat op haar verzameldepot aan de Goudkade ook gaat doen, als daar door kinderen flessen (zonder statiegeld) e.d. worden ingeleverd.

Kortom, prima initiatief, maar voor wat betreft de uitvoering en het plastic gebruik kunnen we nog wel wat extra stappen maken. Al zal rond het gebruik, Gouda geen nieuwe trend kunnen zetten, daar zullen ook landelijke maatregelen voor nodig zijn.

Om welk plastics gaat het?
Het gaat bijvoorbeeld om de volgende soorten plastic: draagtassen, verpakkingsmateriaal, bekertjes, boterkuipjes, deksels en (frisdrank)flessen zonder statiegeld.

6 opmerkingen:

Marianka Peters zei

Leuk die discussie omtrent het inzamelen van plastic. Ik vertelde het ''grote'' nieuws aan één van mijn Ghanese vrienden. Die lachte zich rot. Zij doen al 2 jaar niet anders. 'So you see, we are much civilisated than you can imagine'. Zo is het maar net.
Grts. Marianka

Anoniem zei

leuk ik zul mee wil helpen om plastic naar ghana het is zo goed gedacht voor de menasen in ghana kan er wat mee ik kom ook uit ghana dus ik weet wel wat dat is voor de mensen.
met vreindelijk groetjes van mavis mennedy.

M. Klijmij zei

Van burgers verwachten dat ze een maand lang een flinke zak plastic afval bewaren is nogal wat. Het riekt een beetje naar de goedkoopste en makkelijkste oplossing voor Cyclus. Mensen houden eerder op met plastic scheiden dan dat ze minder plastic aanschaffen ben ik bang...

Ben van Bommel zei

In het noorden van ons land zijn (Stadkanaal, Kiel-Windeweer e.o.) heeft men ervaring. Zowel de gemeentelijke overheid als de de burger. De overheid daar stimuleert de burger pastic apart te nemen door als dat plastic gratis op te halen en het normale resthuisvuil flink te belasten met €5,50 per container. Dat loopt lekker op per week. Zoals te doen gebruikelijk doen wij in Gouda weer de helft. Denk je nou echt dat men ruimte in het schuurtje of op het flatje gaat reserveren voor plastic (schoongemaakt vanwege de stank) als ik het gewoon met het huisvuil mee kan geven?
Ben van Bommel

Anoniem zei

Millieu is al een geldverslindend / genererend item. Ik lees al iets over extra heffingen etc. Dus weer iets bedacht om geld uit de burgerzak te kloppen.
Nu zou ik dus allerlei plastic afval gaan bewaren in een flodderige flinterdunne zak. Daarin moeten allerlei zaken in waar ook schimmel- en rottingsgevoelige eetwaren in hebben gezeten.
Hier ga ik dus echt niet aan mee doen. Ik houd mijn huis clean. Dat is goed voor het millieu.

Anoniem zei

Leuk, maar waarom niet beginnen bij de bron. Verbod op overbodige verpakkingen en éénmalig gebruik plastictasjes.