Betrokken

Betrokken

dinsdag 8 september 2009

Raadsel rond carillon stadhuis van Gouda opgelost!


Enige tijd geleden werd ik door Ben van Bommel (voormalig voorzitter van wijkteam Korte Akkeren) benaderd met de vraag of ik wist wie het vijftonige deuntje van het carillon aan de zijkant van het stadhuis heeft gecomponeerd.
Ik heb dat vervolgens opgepakt, maar kon helaas niet achterhalen wie dat was.
Ben is vervolgens zelf gaan speuren en heeft het antwoord via iemand gevonden.

De componiste is Maria Blom. Zij is oud stadsbeiaardier in Gouda. Zij heeft van 1943 tot 1985 het carillon van de St.-Janskerk bespeeld. Hiermee was zij de eerste vrouw in Nederland die van beiaardspel haar beroep gemaakt had!
Andrea Olieman vond haar naam in de muziekaantekeningen van het stadsarchief. Zij wist ook dat het tijdschrift 'De Tidinge' van de oudheidkundige Vereniging "Die Goude" over Maria Blom een artikel heeft gepubliceerd, dat door de bekende archivaris van de St.-Janskerk, Henny van Dolder-de Wit, is geschreven.

Het melodietje is volgens wethouder Arnout Menkveld een parafrase op de slotakkoorden van de bekende negende symfonie van Beethoven: "Alle Menschen werden Brüder".

Het carillon is destijds geschonken door Geert Bouwmeester sr., oprichter van "De Goudse Verzekeringen", waar ik zelf nog enige jaren werkzaam ben geweest.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Vanwege die schenker, de vorostelling en de melodie heet het poppenspel in de volksmond 'Bouwmeester revue'. Groet, Ruud F. Witte

Ben zei

Grappig, dat het volk met twee monden spreekt. Ik hoor (oneerbiedig en onzedig) spreken over het klokkenspel van B.
Ben van Bommel

radiogek zei

et met vele altijd oneerbiedig de "Poppies" ...speelt veel te hard, snap niet dat die klokken niet kapot gaan!

Groet Hans van Dijk
http://www.carillontorens.com