Betrokken

Betrokken

dinsdag 15 september 2009

Gouda worstelt met Van Dale

Het Doelengebouw


Afgelopen week stond Gouda op een zeer positieve wijze in het nieuws: Gouda Culinair en de Open Monumenten Dag waren beiden enorm geslaagd. Zelf ben ik zaterdag ook wat monumenten gaan bezichtigen en ik heb me opnieuw verbaasd over de prachtige monumenten in onze stad. Persoonlijk vond ik Het Doelengebouw en het buitenmuurwerk en keldergewelven van het kasteel van de Heren van Blois het meest bijzonder. Ook het uitzicht vanuit de nok van de Molen ’t Slot was prachtig. Nog nooit had ik de volle lengte van de St.-Janskerk vanaf die kant zo kunnen zien.
Deze week kwam Gouda opnieuw in het nieuws doordat taalpurist Paul de Corte uit het Belgische Brugge zich stoort aan het feit dat al jaren woorden ontbreken in de Dikke van Dale. Zijn laatste ergernis is het ontbreken van woorden als Gouda en Goudakaas.
In het AD zegt hij ,,Tot mijn verbazing merk ik dat deze woorden niet zijn opgenomen in Van Dale, terwijl Gouda op internet vijf miljoen hits heeft en Goudakaas toch nog vierduizend.'' Zijn voornaamste argument luidt dat Gouda als kaassoort bovenaan prijkt in de klassering van Nederlands meest gekende kazen.
,,Des te vreemder,'' zo vindt De Corte, ,,is dat woorden als Edammer, Leerdammer en Maasdammer wel een vermelding hebben, weliswaar met kleine letter, maar toch.“ ,,Nog straffer is dat Gouda wel vermeld staat onder het trefwoord kaasstad.''
Verder merkt hij op: ,,Ik liep vandaag even de Delhaize (Belgische supermarktketen) binnen en telde er een twintigtal soorten met de benamingen gouda, goudakaas of Belgische gouda. Van piepjonge tot stokoude varianten. De benaming Gouda is immers niet beschermd en iedereen kan ze gebruiken.''

Met buitengewone belangstelling heb ik dit interview gelezen, aangezien ik juist de laatste weken een pleidooi heb gevoerd voor het meer op de kaart zetten van Gouda en dat onze Goudse kaas daarbij een prima inzet is. Tijdens de campagne voor de Euroverkiezingen heeft de CDA Europarlementariër Esther de Lange toegezegd zich hard te zullen maken om tot een betere bescherming van Goudse kaas in Europa te komen. Prima zaak en met Van Dale zal het ook wel een keer goedkomen, maar er is meer nodig. Ook wij zullen in Gouda aan de bak moeten om onze iconen (vooral kaas en St.-Janskerk) meer te promoten en daarmee onze stad nog meer aantrekkingskracht te laten krijgen voor toeristen. Dat komt ook onze middenstand ten goede.

1 opmerking:

klaasjekat zei

Zowel de kaas, als de St Jan zijn oude handelsmerken van Gouda. Ik zie wel wat in het 'uitbaten' van ons nieuwe handelsmerk: onze culturele diversiteit, we zijn gewoon een wereldstad in dit opzicht! Laten we ook uit deze schatkist wat meer opduiken. Culinair, maar ook moreel, we van elkaar veel leren. Het lijkt me niet onmogelijk om de eerste Nederlandse stad worden waar iedere Marokkaan, minstens 5 Nederlandse vrienden heeft en iedere Nederlander minstens 5 Marokkaanse.